Цветан Василев дойде в съда в Белград

Искал е политическо убежище в Сърбия и сръбско гражданство
Обновена: 16 мар 2016 13:17 | 16 мар 2016 13:03, Елка Василева
16
Цветан Василев дойде в съда в Белград
Цветан Василев. Снимка: архив, БТА

Банкерът Цветан Василев се яви, за да бъде изслушан, на делото за екстрадиране в Белград. Той пристигна в сградата на Висшия съд с голяма охрана, която изблъска журналистите.

Преди повече от година и половина банкерът Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, научи БНТ от свои източници в Белград. Официален Белград обаче е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

От сръбски журналисти в Белград медията също така научи, че Василев е поискал и сръбско гражданство. Сърбия не екстрадира свои граждани.

Още по темата

Висшият съд в Белград гледа днес делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев. Според сръбското законодателство показанията, които днес ще даде Василев, ще бъдат предадени на друг съдия, който вече по същество ще решава за процедурата по екстрадиция.

При предишното заседание сръбският адвокат на бившия мажоритарен собственик на КТБ представи болничен лист за отсъствието на Василев.

Процедурата по искането на България за екстрадиране на Цветан Василев започна отначало във Висшия съд в Белград на 24 февруари. Преди близо година Висшият съд разреши екстрадирането на банкера. Адвокатите му обжалваха пред апелативната инстанция с мотива, че е нарушено правото на защита. Доводите им бяха уважени. Затова Висшият съд започва процедурата отново.

Последна дума според законодателството на Сърбия обаче има министърът на правосъдието. Той решава след двете съдебни инстанции.

В Сърбия обаче на 24 април тази година предстоят парламентарни избори, така че се появява въпросът кога ще бъде съставено новото сръбско правителство. Това е важно, тъй като у нас в края на месец юли изтича срокът, в който обвинителният акт срещу Василев трябва да бъде внесен в съда. Ако това не стане в законовия срок, делото срещу него трябва да бъде прекратено.

На 28 юли 2014 г. прокуратурата в България обвини задочно банкера за длъжностно присвояване на 206 милиона лева. Още същия ден той беше обявен за издирване от Интерпол.

Василев се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември същата година. От тогава той всеки ден се подписва в централното полицейско управление като мярка, че няма да напусне страната или да се укрие.

Преди около месец главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността спешно разглеждане на казуса с екстрадицията на Василев. Поводът е липсата на конкретен отговор по молбата за екстрадиция повече от година и четири месеца въпреки направените запитвания за това до министъра на правосъдието на Република Сърбия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Белградцветан василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ЖОРЖ преди 8 години
Нашите *** си мислят ,ЧЕ ДРУГИТЕ ПАСАТ ТРЕВА. Можеш да крадеш и да викаш ,,Дръжте крадеца,,. ДА , АМА НЕ. Този Банкер ще им разкаже играта. И Е ВРЕМЕ , НЯКОЙ КУРАЖЛИЯ ДА ГО СТОРИ. Не всички са РОБИ.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PRESTUPNICITE SA BORISOV PEEVSKI DOGAN I TOJA VSICKI ZAEDNO !!!!!!!!!
8
0
 
4
 
! Отговори
"...ДОШЪЛ ,БИЛ& преди 8 години
АУУУУУУУУУ.......НЕ ДУМАЙТЕ ,БЕ.......ХА,ХА,ХААААААААААААА.....ВЕДНАГА ВИЖТЕ , КВО Е .....СЪОТНОШЕНИЕТО НА ЗВЕЗДИТЕ .........!!!!
7
5
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Ти върни парите, па ако щеш и зад Сърбия ходи. Най-много там да ти обръснат мустака !
6
4
 
1
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Nali kaza pred Dikov Off..che e nevinen??..Zashto byaga....nima e nad ostanalite bulgari..nima bulgarskite zakoni ne vajat za nego!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TE I V BALGARIA NE GO IZDIRVAT NITO V EVROPA NITO V USA V ANGLIA i SWEIZARIA I PO ZAPADNA EWROPA E PALNO S TAKIVA CHESTNI HORA KATO TOZI NA SNIMKATA VOLEN SIDEROV E GOLEMIAT PROBLEM TOI OKRADE BALGARIA I RAZRESHI NA ROMITE DA NAPADAT BALGARITE .DA JIVEE KILARI I CHESTNIAT ZION
4
7
 
10
 
! Отговори
aaa преди 8 години
Крадец,че и нагъл.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пращайте баретите да го приберат!!
2
0
 
26
 
! Отговори
Край преди 8 години
Па то ББорисов Пеевски и Догана не искат тоя по никаква причина да говори за това лично те могат да му уредят каквото гражданство иска. година и половина стои на 400 км. от София и не могат да го накарат да дойде да обяснява - аийддее де - корабче плува ли.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е па той пари има бол. Ке му дадат гражданство, даже почитно.