US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово

Проектът за създаване на македонска държава се провали, заяви Рорабакър
Обновена: 7 фев 2017 14:49 | 7 фев 2017 11:50, Елка Василева
397
US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово
Дейна Рорабахер. Снимка: архив, Reuters

Американският конгресмен Дейна Рорабакър заяви, че Македония не е държава и тя трябва да се подели. В интервю за тиранската телевизия Визион Плус Рорабакър заяви, че създаването на македонска държава е провалил се проект и сега са създадени всички условия нейните съставни части да се дадат на съседните държави, включително Косово и България.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза Рорабакър.

Още по темата

"Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произтече от разпадането на Югославия. Това обаче няма да доведе до обосноваване, че тази идея все още се крепи", цитира Алсат-М думите на конгресмена Рорабакър.

На въпрос дали администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепя идеята на Рорабакър, той каза, че има влияние върху американската външна политика и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

"Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания идните месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяна на границите с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите", каза Рорабакър.

В интервюто конгресменът каза също така, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите въпреки индикациите, че то съществува.

Междувременно Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството на страната във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорабакър в интервюто му.

"Конгресменът е член на Комисията по външни работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него позиции предизвикват силна тревога около Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото. Вярваме, че Държавният департамент ще премахне всякакви дилеми около изразените позиции, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", заяви македонското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АаметАнадола да си прибира недоразуменията!
200
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено македонския въпрос трябва да бъде решен между България и Албания, разбира се в сътрудничество с Хърватия, Румъния и Унгария и при пълен игнор Сърбия и Русия
199
10
 
38
 
! Отговори
dp преди 7 години
Всичката Мара втасала само промяна на границите ни трябва, мале мила.Границата между Македония и БГ ще отпадне по естествен начин, както всички останали граници в рамките на ЕС ще отпаднат като му дойде времето. Дано Македония по-скоро влезе в ЕС та да стане непрактично пробутването на такива идеи отвън за тия дето ги пробутват.
198
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руско-сръбсския окупатор е оплашен, туко виж и другите им творения разтурим
197
37
 
32
 
! Отговори
eni4er преди 7 години
Македоня е Българска,а България е Турска земя
196
11
 
46
 
! Отговори
Хахаха смях в залата преди 7 години
И тия си имат екземпляри като Болен Сидеров.
195
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да делим нищо с никой утре тоя може да каже, че нас трябва да ни разделят Румъния, Сърбия и Турция и че сме един тумор на балканите.
194
5
 
49
 
! Отговори
полк. Борис Дрангов преди 7 години
Никогаш нема да я делим с шиптарите!!!МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА!!!! С НАМИ БОГ! УРА!
193
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските *** реват защото някой посяга на творението на русия.
192
14
 
45
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Господа товарищи *** гъзoблизачи, видехме ли сега? Лоооошите американци за пореден път подкрепят България! Кога например, Пyтя Пyтлерович Путиния ще излезе да каже "Македония е Българска"?? Нали ще обиди любимците си сърби!
191
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега пак американците са ви виновни, че СЛАВЯНИ наредиха да се създаде Македония, после даже я приобщиха в Югославия с цел да може да се омешат със сърбите и завинаги да остане сръбска територия... Славяни накараха Георги Димитров да праща българи бежанци от Беломорието да стават население на Македония - т.е. това си е наливане на кръв в изкуствена държава! И то българска кръв! Вярно, макетата (българите) много са изстрадали и сърбите много са бой са хвърлили върху макета, но са славяни!
190
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pravi ste za eventualna voina,da ne bude mejdu maketa i nas.No kakto usa,taka i Rusiya e nayasno za tleeshtiyat ogun poradi pustrite etnosi na balkanite i sega hvurlyat klechkata.Bojidar Dinitrov maloum..nii po dobre da si mulchi,a bulg pravitelstvo da ne dava povod za omraza s maketata,ami da zastane v poziciya,koiato EU poddurja.Usa e zlobna na eu i Rusiya i tozi hod e izchislen.Bulgari i makedonci BUDETE TREZVI I NE SE PODDAVAITE NA PROVOKACII!!!Tova koeto e stanalo,nemoje da se popravi!!!
189
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 228Косово е държава, и Крим е на Украйна.
188
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хич не са ми притрябвали нито "македонци", нито албанци. Не са стока!
187
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е признала както Македония така и Косово, така че никакви дележи не ни трябват. Ако започнем да делим света като баница съвсем скоро ще изчезнем от него.
186
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето как американците виждат възмездяването на Турция заради отнемането от териториите и на земите на кюрдите:- България и Албания и Сърбия се сбиват заради Македония. Идват братските натовски войски на героична Турция, потушават конфликта и за да има мир присъединяват цялата теритнория на враждуващите страни към великия ткурски султанат на султан Ердоган.
185
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нова версия на писанията за развитие на сръбско-босненския конфликт на посланик Монтгомери: България и Сърбия се сбиват заради Македония!!!На хамериканците им се иска нов военен конфликт, където да си изпробват оръжията върху интелигентен славяноговорящ противник.
184
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия много ги бива в разрушаването не нечии държави, знаем съветите им до какво водят тероризъм и балкански войни, туй ли иска не мерси.
183
6
 
42
 
! Отговори
ММ преди 7 години
На тоя *** *** ще му наритам. Това е подстрекателство за война. Никой не иска ужаса който тя носи. Искате ли да станете бежанци или пък вашите роднини.
182
17
 
39
 
! Отговори
eni4er преди 7 години
Македония изцяло ще се присъедени към България и после цялото това към Турция