Проф. Божидар Димитров: Македония я искаме цялата!

Директорът на НИМ ще се изправи в тв диспут срещу скандалния Миленко Неделковски
Обновена: 8 фев 2017 10:50 | 8 фев 2017 10:50, Анисия Иванова
257
Проф. Божидар Димитров: Македония я искаме цялата!
Снимка: Bulgaria On Air

Македония не бива да бъде разделена, искаме я цялата, заяви на шега или не директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Коментарът на историка е по повод вчерашното изказване на американски конгресмен, според когото Македония трябва да бъде разделена между България и Косово.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза в интервю за тиранската телевизия Визион Плус американският конгресмен Дейна Рорабакър.

Проф. Димитров добави, че по оценка на властите в Македония там тече опасен процес на ребългаризация на македонското население. "Искам да отида в Македония за два часа и да усиля този процес", сподели той.

На 10 или 17 март професорът ще бъде в студиото на скандалния журналист Миленко Неделковски, за да защитава България в Скопие. Именно Неделковски беше човекът, който разби паметна плоча на загинали български войници на Каймакчалан.

Директорът на НИМ сподели, че му е казал в прав текст, че това, което е направил, е вандалщина, а македонският журналист признал, че професорът може би е прав, но "не е паднал по гръб".

"Покани ме в предаване за научен диспут с двама сръбски, двама български и македонски учени. Поканих с мен да дойде акад. Георги Марков и той се съгласи", разказа проф. Димитров, който е поставил условие всичко да се случва на живо.

Опасенията му са свързани със случай отпреди 6 години, когато друг скандален македонски журналист е направил запис, който след това е манипулирал, изрязвайки някои отговори на Божидар Димитров.

Проф. Димитров каза още, че в никакъв случай не е притеснен от обявения от служебния министър на културата Рашко Младенов конкурс за нов директор на НИМ.

"Много съм възрастен и знам прекрасно - ако има политическо решение да бъда махнат, не бих могъл да спечеля и конкурс за портиер в НИМ. Но ако конкурсът е честен, аз ще го спечеля", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
22
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 7 години
Американският конгресмен може да си дрънка каквото си иска. На него македонците няма да му се разсърдят, а и да му се разсърдят, най-много да му обяснят че произхожда от Ал. Македонски и той е открил американския континент, както и Луната - земьо македонска ...Но защо лудия Божо, като директор на НИМ, си позволява да подобни коментари за съседна държава?! Не разбира ли, че налива масло в огъня на антибългаризма в Македония... Докога ще продължава с глупостите си!
32
6
 
11
 
! Отговори
Дуло преди 7 години
Божо, ти не си в ред, за какво ни е тоя пущинак, че и бомба със закъснител. И говори само за себе си , не си ми говорител.
31
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божо пак ще предизвика международен скандал... Македония е Българска, а България е Турска по тази логика...
30
2
 
9
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
"...Преминаването през КПП на българо-албанската граница е без проблем..."Това, пичове е сведение от близкото бъдеще - много близко. Не си мислете за войни, кръвопролития и прочие. Великите няма да го допуснат ! И не, че много ни обичат, просто такива са им плановете. Ще стане административно и леко...
29
5
 
12
 
! Отговори
Boby преди 7 години
Този е луд говори простотии постоянно
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е приказка.
27
16
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Положението в Македония е подобно на това България.Колкото по-далеч е България от Русия, толкова по-близо е до исляма и ориента.С Македония е същото - колкото по-далеч е Македония от България, толкова по-близо е до Албания и Косово.Това няма да се оправи, докато Русия не стъпи отново на Балканите. Факт !
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Одеса - център на Европа...Товарищ, смени одеколона.
25
20
 
10
 
! Отговори
я по леко преди 7 години
Ей, Митака, я по-лекичко. Я първо погледнете си държавичката та след това говорете. Най-курумпирана в ЕС, най-бедна в ЕС, най-ниски доходи, цига"н"и 1.000.000, Турци 1.000.000, емигрирали 2.000.000, пенсионери/малумници/инвалиди още 1.000.000, та читави ще останете 1.500.000. Я гледайте Турците и Ромите да не ви вземат всичко, преди вие да вземете Македония. Македония я има от 2.300г и ще я има поне още толкова. Нация и държава е усещане а не някакви начертани граници!!! :)
24
2
 
13
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Г-н Капиталист Демократ,понеже винаги сме се съобразявали някой да не провокираме или сакън някой да не обидим с нещо,та граничим със себе си!
23
8
 
4
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Eh ..... be Bozo,.... Bozo pak se javi ....abe ne mozis ti bez Makedonija .. ti si mirudija vo sekoja mandza ...... ajde odi malku vo penzija neka dojdi nekoj pomlad so diploma da ja kzi vistinata.....
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1До 16Това го разкажи на тия, които в началото на 21 век разкъсаха Югославия, подпалиха Иран, Ирак, Йордания, Сирия, Египет и т.н ит.н......ВСЕ В ТОЗИ 21 ВЕК! Да не говоря за укруината!!!! В 21 век, в центъра на еуропката, нато-нациките палят хора в Одеса и "цялото прогресивно съобщаство".....МЪЛЧИ!!!!!!!!!!!!!!!
21
6
 
31
 
! Отговори
ре преди 7 години
Значи вижте какво мисля,ако Божидар беше роден в Македония ,а Миленко в БГ ,Божидар щеше да строши паметника,а Неделковски щеше да ни е шеф на НИМ.
20
1
 
25
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Пич, като гледам демографското развитие, етническата картина и образованието в България, както е тръгнало може не България и Албания да имат граница , а Турция и Албания да имат граница. Кой ще ги търпи "ромовете" на това място , като изчезнат българите, защото ние се свиваме с невиждано темпо. Кой избягал, кой с по едно дете, кой починал...няма българи, няма и български деца..Така , че силна държава ще се намеси и такава аз виждам на югоизток
19
16
 
15
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Божидар Димитров нещо е изперкал, и нека управляващите се намесят.Нямаме нужда от конфликти със съседи и без това сме в окаяно състояние.Тоя *** професор наясно ли е че ако всички тръгнат да си искат стари граници какво би се получило - войни.Ненормалник дърт само *** ни управляват
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уаааааауууууу.......я пак!!! Я да помислим малко тогава за Крим, Донбас, че и по-голямата част от това недоразумение укруина!!!! Че те и руснаците си искат целите си техни части!!!!! Ама за Македония може, а за укруина не може!!! Да бе, да!
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може, ама без населението....
16
1
 
29
 
! Отговори
до Един българин преди 7 години
Много добре знаеш,че рано или късно,албанците ще са мнозинство в Македония.Косово ще се присъедини към Албания и то с благословията на така наречените велики сили и следователно рано или късно ще имаме обща с Албания граница!Ако някой си мисли,че този сценарий ще се размине се лъже-лично мнение!
15
21
 
13
 
! Отговори
14, преди 7 години
До Един българинАко си ходил в Македония, то би разбрал, че от нашата по- бедна държава няма!За другото си прав - всеки човек има право да се самоопредели какъв е. И Божидарчо не е този, който ще се разпорежда с това право на избор на хората!
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Б***хти сапунката, излагате се.