От Тирана към Скопие: Без албанците няма Македония!

Президентът Иванов отказа да връчи мандата на лидера на СДСМ Зоран Заев
Обновена: 2 мар 2017 10:26 | 2 мар 2017 10:23, Елка Василева
124
От Тирана към Скопие: Без албанците няма Македония!
Снимка: Reuters

"Господин Иванов, албанският език не е на вашите неприятели, а на държавотворен народ в страната, без албанците няма Македония" - това написа в профила си във Facebook премиерът на Албания Еди Рама, след като по-рано македонският президент Георге Иванов отказа да връчи на лидера на СДСМ Зоран Заев мандат за съставяне на правителство.

Иванов заяви, че няма да връчи мандата на човек, "който преговаря за чужди платформи", като с това имаше предвид платформата на албанските партии в Македония, приета след среща на лидерите им с Еди Рама и косовския президент Хашим Тачи.

Иванов заяви, че няма да даде мандат на нито една коалиция, докато има платформа, "наложена от чужда държава", която застрашава суверенитета на Македония.

Още по темата

В платформата е заложено албанският език да стане втори официален в Македония, а също така се настоява за промени на знамето, химна и държавния герб на страната, така че "държавните символи да отразяват обществената мултиетничност и етническото равноправие", припомня Макфакс.

След проведените на 11 декември 2016 г. парламентарни избори в страната първият мандат за съставяне на кабинет беше връчен на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който обаче не успя да сформира правителство.

Така от президента Иванов се очакваше да връчи мандата на лидера на опозиционния Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, който спечели подкрепата на три албански партии в парламента, след като се съгласи да подкрепи закон за по-широко използване на албанския език.

След решението на Георге Иванов Зоран Заев заяви, че президентът е извършил държавен преврат и е вкарал страната в дълбока политическа, но и конституционно-държавна криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради пропуска с Крим краварите явно се нуждаят от Бондстийл-2, та и оттам ръмжането на албанските пинчери. Колкото и да "форкат", албанците ако прочетат историята, или просто си припомнят последните 20-30 години, е ясно как завършват начинанията в стил "прецакай всички съседи". За справка - Сърбия.
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, злобен смях откъм България. Нали ние ви бяхме най-страшните врагове? Нали "бугарашките татари" бяха най-страшната заплаха?
31
1
 
36
 
! Отговори
асц преди 7 години
Така се случва, след като "македонците" се правеха на какви ли не маймуни само и само да не си признаят, че са БЪЛГАРИ! Вместо да се обединят с България и народа към който принадлежат генетически, исторически, лингвистично.....те предпочетоха да се правят на по-католици от папата! Хак ви е сега "македонски" ***-от утре ще сте албанци и премиер ще ви е Еди Рама, Хачим Тачи ще ви "тачи" , а мюезин ще ви пее три пъти на ден!Миленко-поругал бълг.паметник ще е пръв албанец вече :)
30
5
 
20
 
! Отговори
ИВО ИНДЖЕВ преди 7 години
ВСИЧКИ СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ СА ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ..НИЕ СМЕ ПЪРВИТЕ СЛАВЯНИ !..ТАКА ЧЕ ДА ---И РУСКИЯ ЕЗИК Е ПРОИЗЛЯЗАЛ ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
29
3
 
10
 
! Отговори
бмп преди 7 години
до HELLAS ARMED FORCES Хайде хайде,да си чувал нещо за прословутата отбранителна гръцка линия Метаксас?Знаеш ли какво направиха нашите войници със страхливите гърци?Не искам да навлизам в интимни подробности за да не провокирам ниските инстинкти!Било си е м.анафска среща!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като му издадат сив паспорт - какво? Все тая.
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за Естония са глупости, кой ще ти учи архаичен език,който се говори само от 800000 души? Младите руснаци говорят английски и заминават за Европа, а Естония има вече тежък демографски проблем като нас. Затова пискат, че Путин може и тях да такова като Крим.
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако македонците искат да имат държава ,предлагам да вземат пример от Естония.В Естония 25% от населението е рускоезично.В Македония 25% от населението е албанскоезично.В Естония въведоха вече закон: Всеки който иска да има естонско гражданство но е роден по времето на СССР да положи изпит по естонски език. Ако не успее -издават му сив паспорт,на негражданин.Така да направят и в Македония - всеки живял по времето на Югославия да полага изпит по македонски език.А същото да важи и за България!
25
1
 
13
 
! Отговори
човек преди 7 години
май трябва да я приключим тази албания. от десетилетия само проблеми правят.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
както и да се гърчат македонците няма да им се размине.
23
1
 
33
 
! Отговори
Жоре Трабанто преди 7 години
Само промити мозъци може да сънуват "да си вземем Макарония".....там 80% от населението са тип Миленко Неделковски. Мерси много, но и без това си имаме премного идЕоти вече. Нека се оправят както знаят, ние работа покрай Вардарот нямаме. Заради тях сме загубили много по-ценни територии в миналото, стотици хиляди животи са били погубени, а държавата на два пъти е била почти унищожена.
22
5
 
8
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Севрюкова го е казала че нас и македония съдбата ни очакват още проблеми. По добре да няма нито македония нито албанци, нас ни устройва
21
0
 
11
 
! Отговори
Опа преди 7 години
До HELLAS ARMED FORCESА тия са известни само с бягства :)
20
2
 
4
 
! Отговори
Хахахах преди 7 години
До Един българин (18)Новите естонски руснаци - *** глупостта! Къде е признат "македонски" език? А ти кой си че да "признаваш" език? Айде у лево титовец!
19
9
 
19
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Държава,която за знаме има плажна кърпа,няма бъдеще !!! Да идват при Майка България !
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Без албанците няма Македония!"А? Ко речи? Що да няма? Ако вкупом всички халбанци се върнат в халбания, македония пак ще си я има. То си е географска област.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин 4, то и ние трябва да вземем пример, да не забравяме че и ордите в турция могат да гласуват
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е, докато мъдрите наследници на Александър Македонски и Адам се наумуват, държавотоворното малцинство се налудува и стана мнозинство. Докато бяха заети да ни плюят с упование, яйчицето вече им дойде на ......зот на братлетата не-българи, а не-знам-си-какви.
15
23
 
2
 
! Отговори
HELLAS ARMED FORCES преди 7 години
ГЪРЦИЯ ЩЕ СИ ВЗЕМЕМ ТОВА КОЕТО Е НАШЕ -- МОНАСТИРИ, ПЕРИСТЕРИ (ПЕЛИСТЕР НА СКЛАВЯНОС) И ДОЛИНАТА ПЕЛАГОНИЯ .А ОЖЕ И ДО СКОПИЕ (ГРЪЦКА ДУМА) И ДО КУМАНОВО ДА ИДЕМЕ.ТАМ ЩЕЕ ГРАНИЦАТА СЪС АЛВАНИЯ И СЕРВИЯ.АЛБАНИЯ И ЕЛЛАДА ЩЕ СИ ПОДЕЛИМ СКОПЯНО-ФИРОМИЯ.КОЙТО Е ЮНАК--ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ ОТБЛИЗО СЪС 500 ТАНКА ЛЕОПАРД 1 . 400 ТАНКА М 60 ШЪРМАН. И 300 ЕДИНИЦИ ОТ НАЙ-НОВИТЕ --ЛЕОПАРД 2. 5М, И 2 ХЕЛЛ (МЕИД ИН ХЕЛЛАС)
14
1
 
22
 
! Отговори
... преди 7 години
Абре макета в най-скоро време май май ше видите вии що е туй голем *** албански ... сещайте се ко следва! *** така е когато некой почне да се мисли за нещо дето го е немало нема го и нема и как да го има!!!!!