Турски печат: Турция се притичва на помощ на Катар

Анкара прави военна база там, праща 600 военни
8 юни 2017 10:37, Елка Василева
140
Турски печат: Турция се притичва на помощ на Катар
Снимка: Reuters

"Турция се притичва на помощ на Катар", пише в заглавие турският в. "Сабах", като добавя, че Анкара се е заела да не позволи народът на Катар да пострада заради изолацията на тази страна от девет други арабски държави.

Вчера стана известно, че Катар преговаря с Турция и Иран за покриването на своите спешни нужди от хранителни продукти и вода, а Анкара вече е започнала подготовки, за да не позволи недостиг на храна, отбелязва изданието. Планира се доставките да бъдат извършвани с товарен самолет по въздух, тъй като сухопътната граница е затворена.

"Сабах" съобщава и за "светкавично посещение от Техеран", визирайки разговорите в турската столица на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф с президента Реджеп Тайип Ердоган и турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Още по темата

"Кой е на ред?" - този въпрос поставя в заглавие в. "Поста". "С мотив, че подкрепя тероризма, девет страни прекъснаха отношенията си с Катар. Вчера ДАЕШ ("Ислямска държава") извърши нападение в сърцето на Иран - покровителя на Катар. Събитията, случващи се след посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, са вестител на ново напрежение в региона", оценява вестникът.

"Турските военни ще изграждат база в Катар. Парламентът го прие снощи", посочва в друго заглавие на първата си страница "Поста". На 2 декември 2015 г. Анкара и Доха подписаха протоколи за създаване на турска военна база в Катар и сътрудничество в обучението на сили на жандармерията. Тези протоколи чакаха година и половина, преди да бъдат придвижени от правителството и гласувани в парламента снощи. Тази стъпка се оценява като подкрепа за Катар, след като всичките му съседи прекъснаха отношения с него, пише вестникът.

В Катар ще бъдат изпратени 600 турски военни, допълва "Поста". Заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Йозтюрк Йълмаз обаче смята, че това е огромна грешка. "Това решение (на парламента) превръща Турция в страна в кризата", казва той.

"Миллиет" пише в заглавие за "Високо напрежение" и изрежда някои от по-важните събития от последните часове: 1. ДАЕШ за първи път извърши нападение в Иран, а Корпусът на гвардейците на Ислямската революция обвини Саудитска Арабия и се закани да отмъсти; 2. Иранският външен министър разговаря в Анкара с Ердоган и Чавушоглу; 3. Турският парламент прие документите за разполагането на турски военни в Катар; 4. Тръмп, който разговаря с емира на Катар, заяви, че може да бъде организирана среща със страните в Белия дом.

"Кризата в Залива, която Саудитска Арабия предизвика, като постави Катар в изолация, се прехвърли в Иран", пише "Йени шафак" по повод на извършените вчера нападения срещу иранския парламент и мавзолея на основателя на Ислямската република аятолах Хомейни, за които отговорност пое "Ислямска държава".

Вестникът обръща внимание, че първото нападение срещу Иран на ИД - сунитска организация, основаваща се на враждебност към шиитите, е било извършено след настъпилата промяна в политиката на САЩ към Техеран.

"САЩ отново преследват криза", пише в същия дух и в. "Йени акит". Според изданието на фона на публикациите на Тръмп в Тwitter, в които той си приписва заслугите за решението на Саудитска Арабия и нейни партньори да изолират Катар, и след терористичните нападения на ИД в Иран вчера са били дадени оценки, че действията на сегашната администрация тласкат към криза Близкия изток, подобно на поведението на администрацията на Джордж У. Буш. Бързото въвличане на региона в криза от страна на Тръмп доведе до коментари, че мандатът му ще бъде по-лош и от този на Буш, пише турският вестник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: ТурцияКатар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
3
 
! Отговори
Ken преди 6 години
До ЧервенковКак е по-правилно да се нарича държавата : Катар или Оман ?
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка ПАК се опитва да докара " демокрация" с помоща на ционистите!!!Сега е ред на Катар...той помагал на терористи...Катар единствено помага на Турция... 1 На преврата..."първата" която се обади да каже, че е с Президента!2 С руския самолет...пак така...казаха, че ще дадът евтин газ на Турция!3 Милярди долари инвестиции в Турция!4 Ердоган като отиде там го посрещнаха..."Добре сте дошли в дома си!"Не този път Турция няма да позволи на САЩ...
43
1
 
15
 
! Отговори
Бивш служител преди 6 години
Катарския фонд има 350 милярда инвистиции по света.Барклис- голяма Британска банка,Роснефт,Пари Сен Жармен ,Креди Суис и мн. други са малка част от брандовете на Катарския фонд.Някой иска да ги присвои.А кде ли останаха стотиците милярди и тонове злато на Либия ,чийто народ сега бяга с лодки към ЕС и измира от болести,глад и мизерия....
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам защо някой хора ги е яд че мисля в дълбочина и виждам някой работи който ограничените продажници не искат хората да знаяти заблуждават чрез всички сретства хората.А на оня умник му давам следния примерАко един сутеньор си каже на 9те си *** да не се *** с мен,аз колкото и звезди да им свалям и да съм надарен.Те няма да ми пуснат.А ако сте умни вие... познаете кой е Световния СУТЕНЬОР?И на кого лижете ***
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като цитирвате от друха медия нещо проверете дали е точно така1 Турция си ИМА БАЗА ТАМ2 Праща 5000 войникаАмерика докара в Йемен, Тунис, Либия, Египет..."демокрация" сега в Катар иска...но този път Турция ще направи всичко възможно! Създател и хранещ терорист (ИД, ПКК и др) е ФАЩ
40
1
 
8
 
! Отговори
Червенков преди 6 години
Ами в тоаи ред на мисли можем да направвим няколко хибридни фълшиви изводи-новини:В КТБ се държаха пари от Катарския фонд близо милярд.КТБ част от ИД ?България спонсор на ИД?Всичко зависи от гледната точка ...
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ще се крадне пак нефт,но по-качествен,също като в Сирия,щом вода вече им карат.
38
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че Турция поддържа ИД винаги се е знаело - кюрдите, масовата ислямизация, петрола, който изкупуват от терористите. Сега полека-лека ще го официализират.
37
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40То не е въпроса , какво мислиш , а каква е реалността. Неможе 10 държави да са против тебе, а ти да си правия. Това няма как да стане. Има нещо сбъркано в каТар и то ще излезе.
36
1
 
3
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
Без малко да си помисля че пак е копиран Текст от Дойче веле , че само от там копи-пейст
35
10
 
5
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 6 години
НЕ ЗНАМ ЗА СУ-тата ама аз целувах *** на ПУТИН, че само в Анталия 10 00 апартамента са руски.
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 43 преди 6 години
Експерт по носене на потури може да си.Ако Путин е искал да напада турция, щеше да използва калибрите.Това което не са могли да наравят калибрите, щяха да го довършат сушките анадаму.
33
8
 
4
 
! Отговори
EРДОГАН преди 6 години
ВЕДЯХТЕ ЛИ ВСИЧКИТЕ МИ ПОЧИТАТЕЛИ ЧЕ ПОДКРЕПЯМ ТЕРОРИЗМА И ВСИЧКО С ПРЕВРАТА БЕШЕ ПАРЛАМА.
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 пъти повече вяра имам на турчин, отколкото на арабин... Не ми пука, че генерализирам народи, на това мнение съм си.
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво е изгубил до момента, разясни ни
30
5
 
31
 
! Отговори
Гледам и не вярвам преди 6 години
Аз мисля че Саудитска Арабия и другите 9 държави и СаЩ .Не излолират катар защото е поткрепела ИДИЛ.А е точно обратното което целенасочено говорят всички медии.Тоес- защото НЕ ПОТКРЕПЯ МНОГО ДОБРЕ ИДИЛ и Умерената Опозиция.Цялата Световна политика е хард порнография.
29
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първосигналния туркофоб няма връзка с кораба майка. До вчера плюеше по СА като проводник на тероризма, а днес застава на нейна страна защото Турция и се е противопоставила. Иддиотизъм първа класа.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние си бъркахме в носа, да. Я някое мехикано да пробва да спре американските камиони на тяхната граница. Или на някоя руска или китайска граница. Гръцките трактористи да пробват другия път турската граница да затворят като са ербапи, ама не им стиска, че от другата страна са достатъчно луди и с танкове да "разблокират".
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали видя , какво стана Гърция като е затвори. Седиш и си бъркаш в носа . Нищо повече неможе да направиш. Това е чужда земя... другото е политика ...която очевидно някой е ползват за игра на войни .
26
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това означава край на руския проект Турски поток. Турция прави директен коридор Катар-Турция през северна Сирия която вече е окупирана от Турция. Изглежда това беше крайната цел на турската кампания в Сирия, газопровод Катар - Европа през Турция. На българските рубладжии ще им се отвори отново парашута Южен поток.