В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!

Документът поставял под въпрос суверенитета на Скопие
30 юли 2017 16:22,
287
В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!
Снимка: Reuters, архив

Четири организации на македонската диаспора заявиха в съвместно съобщение, че не приемат съдържанието на договора за добросъседство между Македония и България, защото смятат, че е насочен против добросъседството, сътрудничеството и европейската интеграция на Македония, съобщава информационният сайт МКД, цитирана от БТА.

"Договорът е неравноправен, задоволява повече българските националистически аспирации, отколкото македонските национални интереси. Той поставя под въпрос суверенитета на Македония и свободите на част от нейните граждани и подронва нейния авторитет като независима и пълноправна държава", се казва в съобщение на ОМО Илинден-Пирин от България, Македонското международно движение за човешки права от Канада, Австралийско-македонския комитет за човешки права и Македонски алианс за европейска интеграция от Албания.В текста се изтъква, че с този договор Македония прави още една крачка към "отказване от македонското малцинство в България". Четирите организации обвиняват всички македонски правителства през последните 25 години, че са нарушавали конституцията, като напълно са изоставили задължението си да се грижат за македонските малцинства в съседните страни и особено в България и в Гърция. По тази причина договорът за добросъседство е и противоконституционен, смятат организациите.

По-нататък те посочват, че договорът създава механизми, чрез които България ще може да поставя условия и да "изнудва" Македония в процеса на европейската й интеграция, да се намесва в независимостта на научните изследвания и свободата на медиите и да налага определения като "език на омразата" за всяко мнение в полза на македонската национална идентичност.

В заключение организациите подчертават, че договорът е "неприемлив, обиден за Македония и македонския народ, безпринципен, срамен и за двете страни и няма да допринесе за добросъседство, а само ще увеличи недоверието и ще създаде истинска омраза против България". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А Англия и Германия са първи приятели на България, нали."Не, а трябва ли да бъдат? А това, че не са, означава ли, че Русия ни е приятел, а не враг?
176
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоуууу,макета,България е била на три морета,мощна държава и част от нея сте били и вие.А сега се наричайте както си искате,но не сте сериозна държава с толкова етноси,които всеки дърпа черджето под другия.Нито ще станете силна,нито сплотена държава.Рано или късно ще бъдете разпарчетосани и ще бягате кой накъдето види.Това което имате в изобилие,е инат и насаждана през годините невярна информация за произход и необяснима злоба към вашите роднини-българите.
175
8
 
4
 
! Отговори
112 преди 6 години
До АнонименА Англия и Германия са първи приятели на България, нали.
174
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми е интересно как ще празнуваме общите празници заедно,като ние знаем,че Вапцаров е българин,а македонците казват:не,македонец е.Това в договора е кауза пердута и само дразни нората и от двете страни.А македонските власти смекчиха тона временно,защото се надяват на нашата подкрепа за ЕС.Нито са си променили становището за историята,нито са си променили отношението към нас.Няма нужда да се будалкаме взаимно и да се обясняваме в любов необяснима.
173
1
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
смяхне знам защо се занимаваме с тия въобще
172
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо ни мразят? По същата причина, по която украинците мразят руснаците"Украинците мразят руснаците поради причина, че руснаците като водеща нация в СССР са взимали всичката храна на украинския народ най-вече през 1932-1933 година. Период наречен "Голодомор". На български - гладомор. През този период от глад умират над 6 милиона украинци.От почти всички държави по света този период е признат официално като "Геноцид на украинския народ". Било е умишлена смърт. Руснаци са яли храна, други ***
171
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой има интерес България да не стане силна и независима държава?"Веднага ти казвам кой - Русия. Именно тя е против Съединението на България. Именно тя създава прелиминарен Санстефански договор, който в крайна сметка е недействителен и с него не се цели да има държава България, а се цели да има руски територии населени с българи. После Русия в няколко поредни войни ни напада и идва да воюва с нас и в Добруджа и в Македония и по Черноморието. После скъп газ, после умишлено криви сделки за АЕЦ.
170
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Геополити4еските интереси на " сулю и пулю" пак пре4ат за нормалното урегулиране на отношенията м/у две държави , от които едната е създадена от тези интереси .Не зная от ревност ли ,от какво , но "братушките" пак пре4ат .
169
2
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Най добре е да оставим "скопяните" на хунзите и албанците!
168
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като се казва "славянски племена", нека се има предвид, че тракийските племена също са говорили близки, но не еднакви езици. А в древна Гърция също е било препълнено от траки. Тракийски царства е имало и в Мала Азия. Това "славяни" го ползват хора, които или са учили История написана от руснаци за българи (преди 89-та) или и в момента се пробват да преиначават историята разни русофили. Не бива да има толкова голям акцент върху "славяни". Да, славяни сме. Защото сме с близки езици. И толкова.
167
3
 
19
 
! Отговори
morelini преди 6 години
И други народи има в две държави но само македонците имат тази злоба което доказва че са българи.Сърбите за 70 год.така са им промили мозъците че нищо не е останало.
166
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да оставим албанците да свъряат работата тогава ще се научат славяните в Македония какви са-антични македонци или българи."Славяни не е племе или обособяване на група народи според общи генетични корени.Славяни е... етнокултурна и лингвистично близка група хора, които са си говорили на близки за тях езици. Илирите (Албания е техен наследник) са не по-малко траки и смесица от същите гени като нашите в България и на тукашните траки и т.н. Но просто илирският език е бил дори и тогава различен.
165
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли защо македонците ни мразят? Причина?
164
2
 
8
 
! Отговори
знаещ преди 6 години
Да оставим албанците да свъряат работата тогава ще се научат славяните в Македония какви са-антични македонци или българи.
163
1
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
До Анонимен 184Не става брат, ако не ви освободим ние, сърбите пак ще ви е,ат и бият 70-години.....
162
1
 
17
 
! Отговори
дива роза преди 6 години
До АнонименНе бери грижа за българите в Пиринско, добре си живеят хората, повечето в момента са на море, по курорти, искам да кажа, и не могат да прочетат жалните ти вопли! Остани си със здраве и не се тревожи за нищо, добре сме!
161
0
 
9
 
! Отговори
леля ви корделия преди 6 години
Айде пак... организации от четирите краища на света подклаждат неразбории, омраза, противопоставяне, кавги и проклетия. Ако най-после не се разберем помежду си и позволяваме злонамерени *** с политически и икономически интереси да ни разделят... за нас лошо, а за тия дето ни подкокоросват да се мразим, за тях си е екстра. Каквито и да са целите им, те ги постигат, а за нас... ядец! Света ще обърнат, но ако ние сме прости, и война помежду ни ще НИ ОРГАНИЗИРАТ тия... от Канада ли, откъде бяха.
160
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за окупираната от дивите бугараци пиринска Македония!
159
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Македонското малцинство" е теза на московската политика, с която иска да отслаби Българската държава. Договорът окончателно слага кръст на тази инсинуация и затова путинските *** така вият. Иначе македонският език и македонската нация в БЮРМ са факт.
158
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като казвам, че името Атила е често ползвано в Турция днес, искам да напомня, че също така е често срещано и в Унгария. А според някои други историци, Атила е именно Авитохол, споменат в т.нар. "Именник на българските Канове", в който са изброени първите ханове на древна България. А иначе Атила е хан на Хуните. Всичко е било една мешавица от народ, пренасял се от Азия, в търсене на... кой знае на какво... на плячка, на земи, на тогавашни технологии, на място за живот, на спасение от извepги...