Дачич към Скопие: Някои неща не се правят на приятели!

"Знаем всичко, и какво сте договаряли, и какво сте договорили"
22 авг 2017 17:00, Елка Василева
96
Дачич към Скопие: Някои неща не се правят на приятели!
Ивица Дачич. Снимка: архив, Reuters

Решението на Сърбия да изтегли персонала от посолството си в Македония всъщност представлява послание към Скопие, че "знаем всичко, и какво сте договаряли, и какво сте договорили", а това е нещо, което не се прави на приятели, заяви сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич.

Той обаче подчерта, че Сърбия желае добри отношения с всички държави в региона с цел мир и стабилност. По този начин по думите му Сърбия желае да успокои възникналата ситуация с Македония, която не се основава на предположения, а на недвусмислено установени действия, които говорят за засилено офанзивно действие срещу Сърбия, пише сръбският „Блиц“.

Дачич съобщи, че сръбският президент Александър Вучич ще разговаря утре по телефона с македонския премиер Зоран Заев, а самият Дачич ще разговаря по телефона с колегата си Никола Димитров. От своя страна сръбският премиер Ана Бърнабич ще има възможност да се срещне със Заев в рамките на международен форум през следващите дни.

Още по темата

По повод заявеното от македонското правителство, че по въпроса за кандидатурата на Косово за членство в ЮНЕСКО те ще се ръководят от позицията на повечето страни от ЕС, Дачич отбеляза, че ако Сърбия имаше позиция като тази на ЕС, то със сигурност можеше да отмени решението си и да признае Македония под името, което се използва за нея в Брюксел – Бивша югославска република Македония /БЮРМ/.

Дачич каза, че няма нищо странно в това, че Македония ще подкрепи членството на Косово в ЮНЕСКО, но цитирайки германския канцлер Ангела Меркел, посочи, че "такова нещо не се прави на приятели".

Той заяви, че Сърбия знае какво се случва в Македония и че в това несъмнено е включен чужд фактор.

Ние знаем какво са решили, какво правят и какво ще правят, каза сръбският министър. Той добави, че целта на Сърбия не е да съобщава подробности, защото целта не е да се водят "специални войни", а да има добросъседски отношения.

Дачич заяви, че "никаква опасност не заплашва Македония откъм север".

"Не оспорваме техния език, признали сме ги под конституционното име, не оспорваме тяхната нация, това, че църквите имат проблем, не е въпрос на държавата и нямаме никакви териториални претенции", каза Дачич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 29Браво за коментара!Нихилизма ще ни довърши.Колкото и да не искаме да си признаем след '89 водим доста добра външна политика.Много добри отношения с всички съседи по всички направления.Има хора които не виждат по далече от ръба на чинията си
27
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как човек да не пожелае 'всичко хубаво'на сръбско-руско-македонистката папл..ач-само си го представете НИКОЛА ДИМИТРОВ разговаря СТО % НА СРЪБСКИ ЕЗИК с дебелия нисък представител на "небесния народ"Ивица Дачич...ЕТО КАКВО НАПРАВИХА СЪРБО-РУСО-МАКЕДОНИСТО МРЪСН..ЦИТЕ-БЪЛГАРИН ГОВОРИ В СОФИЯ С 'ПРЕВОДАЧ"А СЪС ШУМАДИЙСКАТА СВ..Я НА СРЪБСКИ!!!ДА вървите по дяволите КАСКЕТИ-РУСОФИЛИСЪРБОМАНИ!!!
26
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай БЕ сърбендио НАЛИ СИ ПРИБРАХТЕ 'ДИПЛОМАТИТЕ'ЗАЩОТО Етничките ви приятели от 100 години насам В СКОПИЕ УЖ ИЗВЪРШВАЛИ ШПИОНАЖ НАД СРЪБСКАТА АМБАСАДА А СЕГА ХОП-КОСОВО,ЮНЕСКО,тинтири-минтири!!Аз пък друго смятам ВИЕ СТЕ ИЗВЪРШВАЛИ ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ В ПОЛЗА НА АНТИЧКИЯ СЪРБОМАН ГРУЬО,ОСВЕТЛЕНИ СТЕ И преди да почнат да ви гонят "ДИПЛОМАТИТЕ" ИЗТЕГЛЯТЕ ЦЕЛИЯ ПЕРСОНАЛ НА ПОСОЛСТВОТО!!След разговор с руския посланик Вучич започва да се обяснява "какво било станало"ЯСНО Е БЕ,ЯСНО
25
2
 
22
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 27Точно по шишманово не е имало съюзи въпреки че е търсил подкрепа.ВСВ сме на страната на райха по две причини.Румъния вече е била казала ОК и немските войски са били но ДунавИ второ е имало обещание от Г че ще бъдат поправени неправдите от ПСВ.Между другото там се опитваме за някакъв неутралитет защото отказваме армия за Източния фронт.Ама то пък един неутралитет:)мачкаме всички на Балканите.
24
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трите национални катастрофи на България са й докарани от Русия- без нея щяхме да бъдем в числото на спечелилите! Но няма какво да се прави- колониалното вмешателство на Русия в работите на другите държави никога не е спирало.
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги сме водели политика на съюзи и винаги сме губели!...Защо да сме губели? България не е ли поне за сега най-голямата на балканите? Стига с тоя нихилизъм.
22
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният звучен шамар. Пляскаш по Вучич, а се зачервява нечия буза в Кремъл.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите да не направят както при Съединението? Трябва да ги държим под око. Че, виж, Шопско отиде у Сръбско, както нямаме оръжие заради НАТО.
20
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви приятели са сърбите окупатори на българска територия и население от 1912 година?
19
3
 
28
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
С удоволствие казвам ДО-ВИЖ -ДА-НЕ на сръбското влияние в Македония! Май ще се окаже полезен договора за добросъвество с Македония.
18
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реакциите на Сърбия само доказват вечния слух , че Сърбия подкопава отношенията на Македония и България. Всичко това става след сближаването на двете страни . Сърбия губи влияние над Македония и почна да изтерясва.
17
2
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До МакедонскиХехе.Стига с тези неутралитети.Малките държави може да бъдат неутрални само ако им разрешат.Швеция и Швейцария не са на Балканите.Тук от хиляди години неутралноснатта е невъзможна.Винаги се е водила политика на съюзи.Просто сме такива.
16
2
 
34
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Дачич и Сърбия извиниха ли се на Македония за това,че насилваха македонските Българи да се пишат "македонци"??? Не са се извинили!!! За какво "приятелство" говорим тогава???????? Сръбски продажни ментета- вие сте предатели на славянството и на своя Български брат,когото продадохте за стотинки на турци и татаризирани руснаци,а после "татарството" го приписахте на нас- вие ли ще ни говорите за приятелство??!!
15
5
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 9Кое е глупост.Това което пиша или това което казва сръбския премиер.Косово вече е изгубено за Сърбия и те го знаят.Македония няма думата там.Сърбите действат грубо защото губят влияние и над Македония.Отвсякъде е НАТО иЕС.Те остават анклав сред Европа.Тези изказвания са за пред публиката
14
4
 
33
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Сърбите отново делят Българите на "Българи" и "македонци",а после се правят на обидени,че сме си поискали своето! Според тях е много приятелско да се гъбаркаш с България като правиш Българите на шопи,торлаци,македонци,татари и пр.,а когато България реши да вземе своите деца под крилото си- това вече не било приятелско! Сръбски продажни ментета- вие ни върнете нашето заедно с Ниш,Морава и Белград,извинете се за катастрофите които ни причинихте,поправете се и тогава ще говорим за приятелство!!!
13
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 години сръбски номера.Айде стига вече.
12
9
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 11И аз така казвам но тука има едни образи които ни анатемосваха че сме разрешили да бомбардират нашите братя.Православни братя.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какво да направи Македония, вече албанците са номер 1 там, до 10г ще са мнозинство, имат по 8, по 12 деца албанките. Средна възраст 23г
10
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия е нищо без подкрепата си от Русия!Над 200 години Сърбия е под крилото на Кремъл и всява раздор на Балканите.Но проблема е и в Кремълските сатрапи, които искат да мачкат всички народи чрез интриги и убийства.И двете световни войни тръгват от Русия!
9
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-зле от нас няма да станат, дори само поради факта че там живее народ, вместо общности.