Българите в Албания: И се пее, и се плаче на български!

Пируши: Българското малцинство с подкрепа от албански и BG политици
Обновена: 13 окт 2017 10:01 | 13 окт 2017 10:00, Елка Василева
108
Българите в Албания: И се пее, и се плаче на български!
Снимка: архив, Reuters

Включването на българското малцинство в проекта на Закона за защита на малцинствата в Албания е исторически момент, заяви за БНР Хаджи Пируши, председател на сдружението „Просперитет Голо Бърдо“.

Пируши подчерта, че българите в Албания са получили подкрепа както от албански, така и от български политици.

Още по темата

Критиките на македонски организации, че българи в Албания няма, той определи като „смешна работа“.

„Не може да се говори на другите хора какви са. Ние си преценяваме сами“, каза Пируши.

„В Голо бърдо, откак се раждат децата, на нас ни се казва: как говорите - на български. Никой не казва друга дума. На никой друг език. В албанското училище малките не знаят нито една дума албански. И се пее, и се плаче на български“, обясни Хаджи Пируши.

Въпреки противниците на включването на българите сред малцинствата текстът беше гласуван в правната комисия на парламента, каза още Пируши. Според него, ако законът бъде приет, това ще зарадва не само сънародниците ни в Албания, но и цяла България.


108
Още от
Напиши коментар Коментари
101
2
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 3 месеца
До 101 - Бог Тангра не е лъжа. Траките вярват в Дион Исус. Но тъй като имат задълбочена концепция за Него, наричат го с различни имена. Дион означава слънцедатен, който огрява душата и й вдъхва живот, както слънцето огрява света. А Туонх Ра означава Възкръсващото Слово. Думите са известни като значение и смисъл, ако се разчетат през древно египетския език, който е древен тракийски език, консервиран на пирамидите, както е бил тогава. А от думата Ра или Ре, произтича и думата реч.
100
2
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 3 месеца
До 100 - траките са наричали езика си божествен, божи, което е звучало по онова време като бохарски, както и остава известен. Затова наричат държавата си Бохария или Богария. Племената около траките са усвоили богарския език защото е първия език, отпреди разбъркването, който се говори и от небесните сили. Бил е по-престижен от английския днес. Както и познанието, което е проповядвано на този език. Племената са наречени словени от Кубрат, който ги е определил като наши словесни братя.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 99 не знаеш ли че Българските мюселмани не всички са Турци а Българи приели тази вяра!Да си пеят на Турски но да обичат страната в която са родени !!!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Христоанизация
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кубрат е бил християнин. Гробът му е в Украйна. България е била християнизирана, но има данни че са били монотелити. При Борис изглежда е имало втора християнизирана, преминаване към византийското православие. Също има данни че траки и славяни е едно. Бог Тангра е лъжа. Гледайте 5 най големи лъжи в българската история
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 92 Брей,този швейцарски институт много напреднал ,изнамерил ДНКто на траките,сигурно е открил някъде 100%тракиец и от него да направил това откритие.
Институтът ,много напред с материала по ДНКтата,но не открил никакви следи от прабългари и славяни в нашите гени,въпреки ,че едните си оставили езика, на който говорим.
95
2
 
4
 
! Отговори
Коко преди 3 месеца
Ако си мисли някой, че в лудогорието и кърджали не се пее на турски се заблуждава, ама много се заблуждава. На балканите никога не е имало и няма да ума унитарни държави - останалото е геноцит, който няма религия или цвят! Да живее България!
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 95 Що ,Вие и сега си пеете на турски?!
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия новини май много не се нравят на мюсюлманите доколкото виждам по - долу. Ама не е лошо да се знае, че Албания не е преобладаващо мюсюлманска и че както писах преди такова признаване е само от нейна полза. България има доста общи неща с Албания - самата тя е била чисто българска земя, и българите и българщината там са безспорен факт. Мисля, че ние занапред трябва да развием доста по - интензивни отношения с Албания. Поздрави на всички !
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Критиките на македонски организации, че българи в Албания няма, той определи като „смешна работа“."

Не знам дали няма българи в Албания, но знам, че има към милион българи в Македония.
91
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А В КЪРДЖАЛИ И ЛУДОГОРИЕТО ЩЕ СЕ ПЕЕ НА ТУРСКИ ,ЩОМ В АЛБАНИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПЕЕ НА БЪЛГАРСКИ !
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слушайте или по-скоро прочетете какво ще ви кажа аз и спрете да обръщате внимание на македонисти=В АЛБАНСКАТА КОНСТИТУЦИЯ СЕ ИЗБРОЯВАТ ЕДИ КОЛКО СИ МАЛЦИНСТВА,ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО БЪРКА ДЪЛБОКО В ЗАДНОТО ОТВЕРСТИЕ НА МАКЕДОНИСТИТЕ Е СПОМЕНАВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ!!!ОТ ТОВА ПО-ГОЛЯМО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ "ИДЕНТИТЕТОТ"СЕ КРЕПИ НА ФАЛШИВА ИСТОРИЯ КРАДЕНА ОТ БЪЛГАРИЯ Н-Е-М-А И НЕ МОЖЕ ДА ИМА!Ако мен ме е ИМАЛО какво ме бърка кой друг кога и дали го е имало??НО ТИЯ ЗОБМИТА СА ТУКА ОТ 1944 ГОДИНА!Мъкааааа
89
3
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 3 месеца
100 Карата, колкото и да не харесвам гърците, те са дошли тук много преди Христа, за което свидетелстват Тракийските хроники. Наречени са били ахейци, значи войнолюбиви. Воювали са постоянно срещу народа ни, завладели са и Троя, тракийско царство. Възприемат частично тракийската култура и вяра в Дион Исус, а тези, които сериозно се обучават в храмовете, са наречени ели-нои, елини. Те изкарват науката от храмовете ни и я популяризират в светски вариант. Чудя се защо им мътят водата и на тях и кой
88
3
 
9
 
! Отговори
Helleborus преди 3 месеца
87, европейската швейцарска лаборатория Игенея направи преди известно време научното изследване Вадене на корен. В България го публикуваха в пресата, пазя си изрезки. Но БАН попречи да се разшуми. На въпроса им къде са прабългарите, Игенея отговорили, "Вие сте Траки". Единствено някои международни лобита пречат на това да оправим учебниците. Защото има претенденти за наследството на траките, което няма как да стане, докато са още живи.
87
0
 
2
 
! Отговори
100 Карата преди 3 месеца
Който се интересува от подобни теми,му препоръчвам да прочете ,,За Произхода На Древните Гърци'',от Я.Фламерайер.Където в допълнение на средновековният ,,Гръколог'' има едно писание от 550г. писано от византийски летописец,което не се отрича от днешна Гърция,въпреки че книгата е ЗАБРАНЕНА в днешна Гърция.Та още в 550г. на полуостров Пелопонес е нямало нито един Грък,камо ли да си говорим за древни Елини.Били са езичници,които не са искали да приемат Християнството,Албани и Българи само са.
86
0
 
4
 
! Отговори
петър преди 3 месеца
До да откъде излюпват тогава албанците, данеби от небето са паднали или са марсианци!!! Албани или Албаной са илирийско племе, те са споменати още през 2 ри век от птолемей..
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 87 Няма научни изследвания ,които да доказват отделно ДНК на всеки един народ.Иначе ,,научни"доводи има на какви ли не шарлатани -историчари.
84
4
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 3 месеца
И искам да ви информирам, че се готвят още и нови манипулации с нашата история, които са спонсорирани от политически лобита, търсещи корените ни из разни непознати нам племена. Затова е крайно време народът ни да прочете собствените си хроники, написани от собствените му бащи и отци и да спре да бъде с промит мозък веднъж за винаги. Тракийските хроники проследяват царския род още от Тир, внук на Ной, докато се стигне до Кубрат!!! А Тангра е Туонх Ра - същият Ра, който сме пренесли в Египет!
83
2
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 3 месеца
Това изследване показва, че така или иначе в Македония има наследници на едоните, 30% и е абсурд гърците да имат претенции към тяхното име. Самите гърци имат 05% македонска кръв. Но ако вместо да им се смеем, как са били заблудени, извадим гредата от своите очи и напишем най-накрая в учебниците, че Кубрат е гет, тракиец и християнин, борещ се за освобождението на древната си родина, македонците сами ще осъзнаят родствената ни близост. Кой тракиец иска да общува с татари, за каквито ни считат?
82
5
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 3 месеца
Албания - 30% илири 20%славяни 18%траки 15% финикийци 14% елини 02% викинги
Македония- 30% македонци 20%германски, 15% елини 15% славяни 10% илири 05%финикийци 05% хуни
България- 49% траки 15%славяни 15%елини 11% македонци 05%финикийци