Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!

Шефът на руския център в Ниш нарече сърбите "малките руснаци"
28 ное 2017 11:00, Елка Василева
212
Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!
Снимка: архив, Reuters

Новият директор на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш Виктор Гулевич започна мандата си със спорното изявление, че сърбите "може би са малки руснаци". Той отиде дори по-нататък  и добави, че тази теза може би може и научно да бъде доказана, пише сръбският вестник "Блиц".

Само месец и половина след идването си на този пост Гулевич реши да обясни на сърбите откъде произхождали и към кой народ принадлежали. И естествено, той свърза своите домакини – гражданите на Сърбия, с руснаците, като отреди и най-невероятното място на тяхната прародина.

"В свободното си време се интересувам от историята на древните руски племена, много съм чел за това. Някои експерти твърдят, че руснаците са се преселили от района на Северния полюс на юг поради климата и са се заселвали в Европа и други части на света. Така че може и да може да се докаже, че сърбите са "малки руснаци", заяви Гулевич.

Той не е първият, който нарича сърбите "малки руснаци". Поради уж голямото влияние на Москва върху Белград в този контекст за сърбите писаха и чужди медии. Че сърбите са "малки руснаци", твърдяха и хора от екстремистки сръбски партии, представящи се за националисти. За това навремето говореше и лидерът на радикалите Воислав Шешел. 

От друга страна против тезата, че сърбите са "малки руснаци", говориха представители на настоящата управляваща коалиция в Сърбия, наскоро и министърката на евроинтеграцията Ядранка Йоксимович.

"Ние сме сърби! Не сме "малки руснаци" и не сме "троянски кон" на руските интереси в ЕС. Но уважаваме подкрепата и отношението към нашите интереси, проявено от Русия и не крием това. Поради това и не сме им наложили санкции", каза Йоксимович.

Сръбското издание попита Душан Баятович – директор на "Югоросгаз" и известен русофил, дали е съгласен с тезата, че сърбите са "малки руснаци" или тя го обижда.

"Като народ не сме нито великосърби националисти, нито сме "малки руснаци". Ние сме сърби, славяни и православни. С братята руснаци имаме безукорни исторически отношения и много исторически и настоящи интереси. Всичко друго са трудно приемливи опростявания", каза Баятович.

Макар че в много държави подобно изявление би било възприето от домакините като обида и то не защото става дума за руснаци /може да е и която и да е друга нация/, случаят със Сърбия не е такъв, пише изданието.

"Ние очевидно сме изгубили своята идентичност, а този господин не би казал това, ако мислеше, че тук няма да бъде поздравен за това. Той е знаел, че ще го аплодират за подобни изявления. С това той е искал да каже: ние нямате своя идентичност, изгубени сте във времето и пространството и ние ще ви кажем кои сте", обясни Ратко Божович пред сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: сърбималки руснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли краде Новини , сега от сръбски онлайн вестник
138
3
 
20
 
! Отговори
Не! преди 6 години
"В свободното си време се интересувам от историята на древните руски племена"Щях да строша монитора :ДДД К О М П Л Е К С А Р И !!! Каква древна история бе, мужики подивели :ДДД
137
3
 
20
 
! Отговори
Пуу Аман преди 6 години
Мислех че само макетата си съчиняват историята всеки ден , ама имало то долни от тях - руските таралясници. Срам нямат
136
3
 
22
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Незнам кои са избили краварите ама руснаците унищожиха бъдещето на цяла източна европа , и продължават с пълна сила.
135
2
 
20
 
! Отговори
ха.ха.ха преди 6 години
До Анонимен===========Руснаците поне имат история!======Ако не беше германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, е императрица на Русия от 1762 г. ...Русия нямаше да има а дивашки монголски племена..ха.ха
134
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам, ама срещу Русия още не сме водили истинска война.
133
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен===========Руснаците поне имат история!======*** започва да се нарича русия едва през 1721 година бе ***. Дотогава се казва Московия. каква история имат-никаква!
132
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците поне имат история! Краварите - нищо, сбирщина от отпадци, избили кореното население на 1 цял континент!
131
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците произхождат от един клон на проплоепитеците, наричани путиноепитеци и тяхната природа много трудно еволюира. В днешно време се наричат русоепитеци и заради смесването с други народи са по-облагородени и възприемчиви. Приблизително 10%. Особено влияние имат в югоизточна Европа и Пред Балкана.
130
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 129Хилядите най-напреднали предприятия на алкохолиците не могат да произведат телевизор........Абе какъв телевизор!?Някой да е виждал руска четка за зъби?
129
4
 
12
 
! Отговори
а руснаците африкан преди 6 години
Руснаците дошли от АфрикаЖестоко племе канибали, което говори на перфектен руски език е открито от Международна научно-изследователска експедиция Африканският пръстен 2010. За това информира завеждащ катедра Африканистика в Санкт-Петербургския държавен университет Александър Желтов
128
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе другарю РУСОФИЛ,МОЖЕШ ЛИ ДА ОБЯСНИШ КАКВО ТОЧНО РАЗБИРАТЕ ПОД РУСОФОБ И КАКВО ТОЧНО РАЗБИРАТЕ ПОД РУСОФИЛ???Който НЕ признава писаната в съветския съюз българска история,който си брани българщината и казва истината за злодеянията на нашите "православни славянски братя"е русофоб-т.е.страхува се от руснаците ТАКА ЛИ БЕ???А вие какво точно харесвате у руснаците ЕЗИКА ИМ,КУЛТУРАТА ИМ,ИСТОРИЯТА,ПОЗНАВАТЕ ЛИ ГИ или харесвате рублите давани В ДОЛАРИ??
127
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойде им дюшеш тази глупост на нашите русофоби, по съвместителство и сърбофоби! Потече като от дебелия маркуч на камион от службата по асенизация! Давайте, ръфайте, излейте душичките, да ви олекне дано!Сега сериозно! Поне някаква част от сърбите са дошли от от днешна източна Германия,някого изконна славянска земя. Там и досега живее малцинство, наречено сорби.Още нещо:траките не са българи, нито кроманьонците, нито неандерталците, живели понашите земи. Траките участват в нашия етногенез!
126
5
 
17
 
! Отговори
славянинозначава-роб преди 6 години
По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много. Но в България са идвали много умни хора от Русия и един от тях Достоевски, е описал по доста по-различен начин как живеят робите. Аз му имам доверие.
125
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви прави впечатление че например на славянските държави знамената им са бяло,синьо,червено като има няколко изключения-България,БЮРМ/те са уникален случай/и Полша където синьото липсва,а Украйна е бяло,синьо.жълто!!Нашето знаме е както на унгарците и италианците като разликата е в подредбата на цветовете и дали е по дължина или ширина цветът!!Не вярвам да е случайно!Ето толкова българите са се олицетворявали със сърби и руси,дори знамената са ни различни другари русосърболюбци.
124
1
 
10
 
! Отговори
какви славяни преди 6 години
Думата "славяни" е измислена едва през 1532г от хърватина Винко Прибоевич, раздута от абатът Мавро Орбини и пренесена у нас през 18-ти век от Паисий.
123
3
 
20
 
! Отговори
Бонго преди 6 години
Утре руснаците ще кажат, че сърбите са дошли от Африка....Простотия болшевишка до шия.
122
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядя Вова доведе пиндоситедо кризис на идентичността.
121
4
 
18
 
! Отговори
сливница преди 6 години
Кво правят сърбите по български земи...да си заминават в Русия....да не забравят и нашите русофилки
120
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братски народи са. Сърбите винаги са били фашизоиди, сега такива станаха и руснаците. Българските русофили, разбирай сърбофили, абаче са обикновенни п.......си.