Светът да знае историята ми! Мъж воювал срещу брат си и баща си в Босна

На 25 г. ставам войник, трябва да мразя, да стрелям срещу някого!
11 дек 2017 21:29, Елка Василева
68
Светът да знае историята ми! Мъж воювал срещу брат си и баща си в Босна
Зоран Лакета. Снимка: YouTube

История от босненския град Мостар за трагичната съдба на едно семейство – баща и двама синове, воювали по време на войната в три различни армии, разказва сръбският вестник "Блиц", като се позовава на N1.

Единият син е загинал, а другият завинаги ще носи бремето от войната, но и поуки за злото и опрощението.

По време на войната в Босна и Херцеговина бащата и двамата синове воюват на трите възможни страни в конфликта – армията на Босна и Херцеговина, Хърватския съвет за отбрана и Армията на Република Сръбска.

"Казвам се Сабахудин, Зоран или Ранко, фамилното ми име е Лакета, всички тези имена имат едно и също значение, свързани са със зората", казва Зоран.

Още по темата

Той е на 25 години, когато започва войната, пречупила младостта – и неговата, и на всички други в родния му град Мостар. Той воюва на страната на Хърватския съвет за отбрана, неговият брат Горан е бил в редиците на Армията на Босна и Херцеговина, а баща им Ранко - в редиците на Армията на Република Сръбска.

"Моята история трябва да я знае цял свят – брат ми беше в армията на Босна и Херцеговина, аз бях в Хърватския съвет за отбрана, а баща ни беше мобилизиран в Армията на Република Сръбска. Ние, от един дом, най-обикновено работническо семейство, да сме в три различни армии и искате да говорим за патриотизъм, родолюбие? Това ли бяха нашите идеали? Не, не бяха", казва Зоран.

Спомняйки се живота в Мостар преди войната, мъжът разказва, че не е имало Байрам, Коледа или Великден и той да не е отишъл у комшиите или комшиите да не са дошли при него и семейството му.

"Казват, че всичко това от вчера е било като нещо забранено, по онова време на мрака и тъмнината. Не знам кой тогава ни запали светлините! По онова време, в разцвета на младостта ми, на 25 години ставам някакъв войник, трябва да мразя някого, да стрелям срещу някого, да се убиваме в "братоубийствена война". А фактът е, че аз бях от едната страна, моят брат – от втората, а баща ни – от третата. Всичко това се случи с моето семейство, моите приятели, моите съседи, братя и сестри. Имах само един брат, един баща, една майка, всички те днес за съжаление са мъртви, а ето – аз съм малко жив", разказва Зоран.

Брат му Горан е на 24 години, когато умира на 6 август 1993 г. Той загива от минохвъргачка, стреляла от позиция на Хърватския съвет за отбрана от хълм над Мостар, в чиито редици тогава е брат му Зоран. За смъртта на брат си Зоран чул седем дни по-късно, по радиото.

"Не можех да повярвам на това, което чувам. Идват приятели, поднасят ми съболезнования и едва тогава започвам да разбирам. Не можеш да отидеш на погребението на брат си, не можеш да видиш майка си, изгубила сина си, а трябва да носиш това дълбоко в себе си, в малкото си човешко тяло", казва мъжът.

В края на разказа си Зоран изпраща послание към всички народи в Босна и Херцеговина, както и в съседните страни: "Да не дава Господ, никога и с никого да не се повтаря!"

Командир на Хърватския съвет за отбрана - армията на Хърватската република Херцег-Босна между 1992 и 1995 г., е Слободан Праляк, който се самоуби в края на ноември в съдебната зала на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, изпивайки отрова.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58Научил три думи и почнал да поучава нашият, че е по-добре да се воюва-------------------Къде и кога съм поучавал, че е по-добре да се воюва бре, простако?Казах за какво се воюва, а не, че е хубаво. Нещо не си със всичкия си ако някъде виждаш поучение. Написал съм голи факти, това е положението.
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен (57)Ти ли си най-умният на *** бе, "Саше"?! Да пази Господ от такива като тебе! Научил три думи и почнал да поучава нашият, че е по-добре да се воюва, че хората това го разбирали и, видите ли, затова воювали. Я си живей жалкия животец со кротце, со благо и си налягай парцалите. Много си *** бе, "Саше"! Няма по-хубаво от мира, алоооо! Не ща пари, като няма мир.
53
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МиролюбецВсички са губещи! Факт! И какво делим, за какво се караме?----------------Много си прос бе, Саше!За пари е работата, за ресурси, за разпределяне на богатства, за наследството при разпадане на империята. Хората това го разбират и затова воюват. На пацифиста не можеш да му обясниш, че животът е борба и сухо дуппе риба не яде.
52
2
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
До СатаНАТОНищо не знаеш ти и нищо не разбираш. Случвало се е и В България 1923, и в Испания 1936, и в Гърция 1948 -50г.Щях да забравя и Русия 1917 -22г.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.....и Словения не се отдели мирно а т.н. югославска народна армия състояща се предимно към оня момент само от сърби нападна Словения,но са до Австрия,няма сръбско малцинство и за една седмица се ометоха,после касапницата почна в Хърватско а в Босна е бил неописуем ужас АЛО КАСКЕТИТЕ ЛЮБИМИТЕ ВИ СЪРБИ И НИКОЙ ДРУГ ЗАПОЧНА ТАЯ ВОЙНА!!Каква "живела джугославияджа "бе гл..ак словенци,хървати и мюсюлмани само чакаха сгоден момент да се отцепят....
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как разбра че е сърбин???Човека явно се е самоопределил като хърватин,може баща му да е сърбин,там в Босна много са били така и пак се клаха като в скотобойна!Наистина трагедия,а за много жени и гнусна трагедиям,да те изнасили комшията,,,,,В моето детство познавах една престаряла баба от Кукуш с трима сина,единия тука-българин,другия останал в Гърция-грък,третия озовал се в БЮРМ-зомби,при война тримата братя щяха да са в три армии!!
49
4
 
6
 
! Отговори
ники преди 6 години
Национализмът, това е основен проблем по цял свят. Ако не им бяха промивали мозъците с пропаганден национализъм, тази война нямаше просто как да се случи.
48
1
 
4
 
! Отговори
случаен преди 6 години
До pagane8-никой не може да каже,кое е първо,яйцето или кокошката,не бъди предубеден,когато коментираш и ще видиш нещата не само от своята камбанария...?
47
1
 
25
 
! Отговори
Миролюбец преди 6 години
Абсолютно безсмислена война! Война, предизвикана от политиците - било родни, било отвън. Отнети хиляди невинни животи, почернени от мъка майки, убити дечица, разруха и мъка... И за какво? Какъв е резултатът? Всички са губещи! Факт! И какво делим, за какво се караме? Толкова е кратък животът... и труден... Защо хората си го правим още по-труден и сложен? Въпрос без отговор!
46
7
 
10
 
! Отговори
pagane8 преди 6 години
Сърбите винаги са гледали кака да ни забият нож в гърба и това е историческа истина. Но в конфликта сърби - друговерци, на чия страна сте, а?? Да не мислите, че бошняците, които по религия са ..........., са си седяли кротко и са чоплели семки и хоп- изведнъж идват лошите сърби и ги нападат безпричинно! В основата на конфликтите напоследък е една религия, създадена в 622г. от един пророк.
45
1
 
3
 
! Отговори
pagane8 преди 6 години
До ТракТи пък не сравнявай Путин с Тръмп!
44
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 години
Едно време и владетелят на страната си е участвал във войните. Той е водил армията си, воювал е с нея. В днешно време какво правят, само нареждат и гледат от страни какво се случва.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо криете името на своя журналист???
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То русофобия, то сербофобия, то туркофобия - как може да има такива журналисти?"Куче ухапало човек - Това не е новина!Човек ухапал куче - Е това е новина!"
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това както и да го погледне човек си е изначална глупост и ниско разряден примитивизъм.
40
5
 
20
 
! Отговори
158 преди 6 години
до 39И заради религията, драги! Католицизмът се подкрепя, Хърватите например ги пожалиха и доста ги подпомогнаха финансово и сякак.., православните да го духат. И на Югославия не можеха да и простят топлата връзка с Русия, къде историческа, къде религиозна.. Ватиканът води повече война срещу православието, отколкото срещу исляма..
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо има войни? За да върви търговията с оръжие. Да са му честити на Тръмп ракетните удари които си разменят в момента Палестина и Израел, *** долен...
38
5
 
7
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
АНАТЕМА И ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА САЩ ЗА ЗЛОТО И ИЗБИТИТЕ НЕВИННИ ХОРА ПО СВЕТА. И НЕКА БОЖИЯТА РЪКА ДОНЕСЕ ВЪЗМЕЗДИЕ И ПОКОЙ НА ДУШИТЕ ОТ ВИЕТНАМ ДО БАЛКАНИТЕ
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великосръбския шовинизъм не прощава на никого-ни на свои ни на чужди.Защо чехи и словаци се разделиха културно, по европейски,а сърбите решиха че няма как сръбско население да живее в държава която не се казва Сърбия.В Сърбия има албанско, българско, унгарско малцинство,но никой не претендира,че териториите им трябва да минат към съответната държава,каквото всъщност искаха да направят сърбите за външните си сърби.
36
6
 
25
 
! Отговори
158 преди 6 години
Струва си да посетите Босна. Изключителна природа, хубави хора.. Преди години я обиколих, заедно с Черна гора, Хърватска.., оттогава намразих американците, защото разбрах много неща от първа ръка и колко заблуждавани сме били. Да са проклети тези, които разпалиха тази война, защото тя беше режисирана.