Светът да знае историята ми! Мъж воювал срещу брат си и баща си в Босна

На 25 г. ставам войник, трябва да мразя, да стрелям срещу някого!
11 дек 2017 21:29, Елка Василева
68
Светът да знае историята ми! Мъж воювал срещу брат си и баща си в Босна
Зоран Лакета. Снимка: YouTube

История от босненския град Мостар за трагичната съдба на едно семейство – баща и двама синове, воювали по време на войната в три различни армии, разказва сръбският вестник "Блиц", като се позовава на N1.

Единият син е загинал, а другият завинаги ще носи бремето от войната, но и поуки за злото и опрощението.

По време на войната в Босна и Херцеговина бащата и двамата синове воюват на трите възможни страни в конфликта – армията на Босна и Херцеговина, Хърватския съвет за отбрана и Армията на Република Сръбска.

"Казвам се Сабахудин, Зоран или Ранко, фамилното ми име е Лакета, всички тези имена имат едно и също значение, свързани са със зората", казва Зоран.

Още по темата

Той е на 25 години, когато започва войната, пречупила младостта – и неговата, и на всички други в родния му град Мостар. Той воюва на страната на Хърватския съвет за отбрана, неговият брат Горан е бил в редиците на Армията на Босна и Херцеговина, а баща им Ранко - в редиците на Армията на Република Сръбска.

"Моята история трябва да я знае цял свят – брат ми беше в армията на Босна и Херцеговина, аз бях в Хърватския съвет за отбрана, а баща ни беше мобилизиран в Армията на Република Сръбска. Ние, от един дом, най-обикновено работническо семейство, да сме в три различни армии и искате да говорим за патриотизъм, родолюбие? Това ли бяха нашите идеали? Не, не бяха", казва Зоран.

Спомняйки се живота в Мостар преди войната, мъжът разказва, че не е имало Байрам, Коледа или Великден и той да не е отишъл у комшиите или комшиите да не са дошли при него и семейството му.

"Казват, че всичко това от вчера е било като нещо забранено, по онова време на мрака и тъмнината. Не знам кой тогава ни запали светлините! По онова време, в разцвета на младостта ми, на 25 години ставам някакъв войник, трябва да мразя някого, да стрелям срещу някого, да се убиваме в "братоубийствена война". А фактът е, че аз бях от едната страна, моят брат – от втората, а баща ни – от третата. Всичко това се случи с моето семейство, моите приятели, моите съседи, братя и сестри. Имах само един брат, един баща, една майка, всички те днес за съжаление са мъртви, а ето – аз съм малко жив", разказва Зоран.

Брат му Горан е на 24 години, когато умира на 6 август 1993 г. Той загива от минохвъргачка, стреляла от позиция на Хърватския съвет за отбрана от хълм над Мостар, в чиито редици тогава е брат му Зоран. За смъртта на брат си Зоран чул седем дни по-късно, по радиото.

"Не можех да повярвам на това, което чувам. Идват приятели, поднасят ми съболезнования и едва тогава започвам да разбирам. Не можеш да отидеш на погребението на брат си, не можеш да видиш майка си, изгубила сина си, а трябва да носиш това дълбоко в себе си, в малкото си човешко тяло", казва мъжът.

В края на разказа си Зоран изпраща послание към всички народи в Босна и Херцеговина, както и в съседните страни: "Да не дава Господ, никога и с никого да не се повтаря!"

Командир на Хърватския съвет за отбрана - армията на Хърватската република Херцег-Босна между 1992 и 1995 г., е Слободан Праляк, който се самоуби в края на ноември в съдебната зала на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, изпивайки отрова.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
32
 
! Отговори
Zivela Jugoslavija преди 6 години
Разказаха играта на хубавата държава.Европейски живот си водеха югославяните и можеха да са в евросъюза още от 93 година,ако не беше тая братоубийствена война
34
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си как американците бомбардираха сърбите с обеднен уран. Войната е чудовищен бизнес.
33
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слушам тоя ратник и малко не ми се връзват нещата . Как трима мъже от едно семейство са били в различни армии , като му видях името той е бошняк а това как баща му се е бил за ЮНА ами ако е бил призован да се бие за ЮНА то винаги е могъл да отиде при *** . Нещо малко ми е абсурдно !!! Дано много от вас никога да не разберът какво е войната и какво се преживява в това безумие !!! Savo Koychevic
32
1
 
36
 
! Отговори
младенов преди 6 години
същата история е описана за семейство в македония в началото на 20-ти век.трима братя,първият става гръцки чиновник и се издига в йерархията.вторият завършва военно училище в софия и като български офицер воюва във войните за национално обединение.третият е комунист, присъединява се към титовите партизани и коли и беси всичко българско.става партиен функционер в скопие, комунистическа югославия.
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кофти статия.Жалко за хорицата.Отвратително зверство!В скап***н свят живеем, хора...Падна ни се лош етап от човешката еволюция....,такава ни оресиятаНяма Путин,Тръмп,Меркели,Ердогани и т...,за по-глобален преврат говоря,,,Свят,в който моралът ще е над парите и изкуственито богадство! УСЪВЪРШЕНСТВАН СВЯТ.С нас няма да свърши и Света,както някой предричат.Така че този етап ще дойде,шансът ни е да е вярно ,че духът не умира ,и го видим !
30
12
 
9
 
! Отговори
Катуня преди 6 години
И нека Господ да "възнагради" Дарагалъвския Велик Ман Гел и разбойническата му чета за за всички "добрини",които са причинили на народ и Родина, до девето коляно! Амин!
29
4
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
Проблема е че избиха врабчетата в Китай.
28
2
 
47
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Хора разберете , че при война умират не тези които я почват , а тези които я спират.Да не си мислите , че Путин(гол до кръста) или Тръмп(с вирната брадичка) ще хванат оръжие в ръце , като овце.Вие драги ми овчици , ще станете пушено месце в чуждите ръце.Готови ли сте да умрете за кефа на двама милярдери.Мислите ли , че на тях им пука за вас , плавайки на яхтите си с размери на кораб , дали ако ви видят с водното колело ще ви поканят на борда.
27
14
 
17
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
С това ли хвалите вашият Путин, че победил във война??? Във война уважаеми няма печеливши. Има губещи и по-малко губещи. Хвалете си вашия диктатор,, от него нищо не става!
26
7
 
24
 
! Отговори
1885 преди 6 години
До АнонименСърбите винаги са ни забивали нож в гърба
25
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са същите като нас, не знам какво ги мразите. Колко от вас са ходили в Сърбия, да са поживели с тах да ги преценят. Има добри хора, има и много селски тарикати, също като у нас. Даже нашите са по-примитивни.... само такситата ни вижте....
24
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбити животи...и хич не са ***, те война не са искали - пратиха им 300 главорези от талибаните и разбиха мира като взеха да трепят и убиват от зверски по зверски в сръбските села, сърбите търпяха , търпяха и се почнаха.Има много факти, за който иска да чете, за мюсюлманите, които не говорят ни сръбски, ни босненски, ни албански, ни хърватски....Югославия беше голяма държава с потенциал, а руснаците бяха слаби, и САЩ най-мръснишки вкара НАТО, като заби в *** на Европа един тумор Косово
23
12
 
13
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Ами *** са си там - ако не беше тази война сега щяха да са по-напред финансово и икономически от много държави.Но трябва лидер, не селски биячи.
22
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А чели ли сте разкази на очевидци,пострадали и участници в македонизацията на българите в Сърбия,страшно е било,не само 2-3 години,а десетилетия терор,страх и убийства.
21
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е до тук докара Америка хората ..така и в Либия и Ирак и Сирия и навсякаде
20
1
 
24
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Разделяй и владей ...да ви е познато
19
6
 
4
 
! Отговори
байтиспенс преди 6 години
пропаганджа хип - хоп.
18
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еиии дядо ми казваше : Предпочитам да на ям през ден, но само война да няма
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14-ти има бело около устата с мирис на белина.
16
9
 
16
 
! Отговори
Ей, 14, преди 6 години
Сигурен ли ги в простотии..те които говориш. Нещо несвързано ми звучи с главния мозък, ако го има, разбира се. Предполагам, че имаш жълто около устата си още и слушаш на Дойче Веле глупо.сти.те