50 000 души из улиците на Солун: Македония е Гърция!

Двете държави още преговарят за името на Македония
21 яну 2018 17:19,
283

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Исторически многохиляден митинг се провежда днес в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония“ като конституционно име на съседната държава.

Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в проявата, съобщи БНР.

Над 50 хиляди души се събраха в центъра на града пред паметника на Александър Македонски.

Още по темата

С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция“ демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония“.

Протестиращите скандираха "Македония е Гърция", а протестът получи подкрепата на политически, спортни и професионални организации и обединения.

Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци“, която е част от правителството.

Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.

Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм“. Правителството продължава преговорите със Скопие. Все още няма споразумение.

Тази седмица специалният пратеник на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц е предложил пет варианта, които могат да го решат чрез "добавки" към сегашното, което според властите в Скопие е Република Македония и което Гърция не признава.

Нимиц е поставил на масата пет предложения: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Версиите им на латиница включват изписването на "Македония" като "Makedonija" според изданията. Списъкът с предложения е бил предаден на двамата преговарящи, Адамантиос Василакис и Васко Наумовски.

Тези имена съответно ще имат и "кратки" версии - "Нова Македония", "Северна Македония" и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
10
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Анонимен"Солун не нито гръцки, нито македонски, Солун е български град, КАЗАХ!" - Глупости. Солун никога ама никога не е бил български град :) На 20км от него са свършвали границите на България. Това е ! - КАЗАХ ! Отвори си учебника.
162
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Солун не нито гръцки, нито македонски, Солун е български град, КАЗАХ!
161
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние българите какво да кажемКато на бълг.език който говорят ще викат македонски
160
5
 
17
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Garcite se uplaseni od SPOGODBATA Makedonija- Bolgarija koe neminovno vodi do OBEDINENIE.
159
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ми напомня на смяната на турските имена с Български на българските турци сега наблюдаваме подобен казус една държава забранява определено име на друг етнос тоест иска да диктува с какво име да се нарича и да не се нарича определен етнос който живее в независима държава още по нахално разбирам македонците да са част от гръцката държава даже и тогава това не е оправдано. Всеки има право на самоопределение. Половин Македонец съм и тези Гърци прекалиха.
158
10
 
20
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Най-смешното и гадното е, че голяма част от тези маляки са "славяноезични елини" - напр. момичетата с крещящо славянски бяло-червени носии. България трябва дискретно да подкрепя Скопие, без да дразни гърците.
157
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам всяка страна Гърция,Македония,България да напишат листчета и да ги пуснат в една шапка,да ги пораздрусат и някой новомакедонец да изтегли късмета.Каквото хване,това да е,айде на хаирлия!
156
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега какво ще стане с бюстовете и монументи на Ал.Мак
155
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най точното вероятно название е Източна Албания за съжаление.
154
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе бантускотове, гръцките политици, за разлика от вашите, си защитават националните интереси?!!Какво точно не разбирате и какво ви очудва???Това че вие имате начело национални предатели, не означава че и при другите е така!!!Между другото, Гърция и Македония ви е последния проблем, погледнете се какво става с *** - на път са да ви завладеят и са страшно много и то главно в младежка възраст!Свършено е с Бантускотия, освен ако не стане някое чудо, като например Хитлер да се прероди...
153
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Името на новата държава трпбва да съдържа поне една главна буква, една цифра и минимум 8 символа
152
10
 
26
 
! Отговори
ДонДон преди 6 години
То пък и днешните гърци са едни Елини :)))След толкова векове Римска империя, където нито един от императорите не е бил грък.
151
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние може само да се радваме на всяко напрежение между Скопие и Атина/Солун.Два народа мразещи българите и надсмиващи се над Нас!Една друга нека си правят мръсно ,а Ние трябва да потриваме доволно ръце!
150
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се карайте, даваме ви безвъзмездно името "България"!
149
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви претенции имат гърците? Ако са териториални, няма да стане.Иначе кога и къде са регистрирали името " Мекедония" като запазена търговска марка? Митологията не се брои и Македон не е син на Зевс и Теа, а сигурно има по-земен произход. Когато е нямало още държава Гърция, а полисите Спарта, Атина, Македония. Тебес. Филип II Македонски прави първата гръцка федерация .Вместо да се дърлят за името, по-лесно е да си кръстят тяхната географска част Гръцка Македония, щом толкова искат.
148
3
 
32
 
! Отговори
ДонДон преди 6 години
Кво ми се пенявата тея маляки!Нито Филип и Александър Македонски са били гърци, нито пък нашенците (македонците) имат нещообщо с тях.Ако някой народ външен за БРЮМ има моралното право да дава мнение как да си нарекат държавата, това сме ние. Ние сме водили 4 войни за тях, ние първи ги признахме за независима държава, ние им подарихме танкове и т.н.То и в България ползваме това име. И в името на една от управляващите ни парти го има! И на нас ли ще ни се дървят?!!!
147
1
 
17
 
! Отговори
ex преди 6 години
Югозападна България-ЮБ!Никой няма Ю и Я!Само ние Българите!!!
146
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 138 За тези имена особенно Крали Марко ,Вълкашин и Углеша ,претенции имат сърбите!Те са национални герой за тях,борели се за сръбството!
145
1
 
14
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Западна България и съединението прави силата
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте какво,нека си намерят консенсус,ако не намерят в някакъв срок консенсус, македонците да изберат едно име от предложените им и толкова.