Съветник на Ердоган към Гърция: Ще чупим ръце, крака...

Поводът – напрежение за спорен остров в Егейско море
Обновена: 1 фев 2018 16:11 | 1 фев 2018 16:10,
403
Съветник на Ердоган към Гърция: Ще чупим ръце, крака...
Снимка: архив, Reuters

Съветник на турския президент Реджеп Тайп Ердоган отправи директна заплаха към гръцкия премиер Алексис Ципрас и правителството му да не посягат на остров Имия/Кардак, чиито суверенитет Анкара оспорва.

Турция и Гърция си оспорват правото за острова отдавна, а през 1996 г. почти стигнаха до война, припомня гръцкия "Катимерини".

В коментар пред турска телевизия Югит Булут заяви, че Атина ще "усети гневът на Турция, по-силен от този в Африн", наблягайки на операцията в кюрдския енклав в Сирия, където турските войски нахлуха.

"Ще счупим ръцете и краката на всички войници, на министър-председателят и на всеки министър, който посмее да стъпи на Имия в Егейско море", казва Булут, използвайки необичайно остър език.

Коментарите му идват в период на обтегнати отношения между Анкара и Атина, след като Турция наруши въздушното пространство на Гърция в Егейско море и размяна на остри реплики, особено от турска страна, по повод спортни територии.

По-рано тази седмица американския посланик в Атин Джефри Пят изрази притеснение за възможност от "инцидент" между Турция и Гърция в Егейско море.

В интервю за телевизия "Скай" американският посланик припомни случай, при които гръцки и турски мореплавателни съдове на бреговата охрана се приближиха прекалено много един до друг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега се канят да построят паметник на Ататюрк на Босфора. Проекта го видях. Ататюрк с калпак на главата гледа към морето и си прави сянка с ръката. Паметника ще бъде с размер на паметника на Христос в Бразилия.
224
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай Иван, Време е да започнат новите кръстоносни походи
223
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе е държавник. Но защо трябваше да ислямизира Туркийе????.Ти какво очакваш, да я християнизира ли? Традиционната религия в Турция е ислямът. Естествено, в Турция винаги са си съжителствали мирно и трите религии.
222
3
 
1
 
! Отговори
PD преди 6 години
Руската преса е малко по напред, ама включвайте и главите. У Афринските кюрди няма Американско оръжие. Кюрдите не са единен народ, по европейските разбирания, а са по скоро племенно ориентирани общности. Най забавното беше едно съобщение, за отнет от Афринските кюрди ПЗРК, ама се оказа Игла 1, руски от края на 80 -те. Руснаците са наясно, че Ердо играе някаква игра, но искат и Турция да участва в мирния процес. За това пряко няма да му пречат, в измислените му претенции, към Афринските кюрди.
221
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България и Гърция затварят границите за муслиманите гастербайтери, да видим как ще се прибират в туркия
220
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте. Преди Ердоган в Турция имаше "джемаати". Това са общности които слушат един проповедник . Най големия беше Фетхулах Гюлен. Медии, банки и. Т.нт. Имаше и по малки групировкиВсичко лека полека отиде в историята. Преди дни закриха още един джемаат а лидера му е в затвора защото наричаше Ататюрк 'алкохолик'. Сега ще вкарат в затвора Харун Яхя. Ако Ердоган беше ислямист защо ги затваря?
219
6
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Да де ама за разлика от нас ,Гърция има въоръжена до зъби армия и младеж минала до един военно обучение и възпитана в патриотизъм и защита на християнството ,Ко прайм ;) ???
218
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туркия ке падне
217
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 237Кажи ми ти, не ме пращай за зелен хайвер! Турция беше светска държава и това е един от заветите на Ататюрк. Ердоган се изплю на паметта на тоя велик човек! Иначе е държавник. Но защо трябваше да ислямизира Туркийе????
216
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция след две години ще си ли же мъ дата за сол, помнете ми думата.
215
3
 
2
 
! Отговори
PD преди 6 години
А най забавното е, че за хората от Африн, про турските въоръжени групировки, които са пехотата на турската армия, се възприемат като бандити.На конференцията за Сирия, същите не присъстваха, щото бил издигнат флага на Сирия. а гарант за тяхното присъствие бе Ердоган.Е как да присъстват, те вече си имат опозиционно правителство с служби и власт, и подържано от Турция. Нямам идея как ще се извърти Ердо, но в новата коалиция, с Иран и Русия,, принципа за цялост на Сирия е основополагащ.
214
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички християни пожелавам весел Св. Трифон Зарезан. Аз отивам да си налея чаша червено вино. Омръзна ми да чета турски комплексaрщини.
213
5
 
0
 
! Отговори
и аз се чудя.... преди 6 години
....докога международната общност ще търпи Ер малъкдс делибейства.Трябва да му се намери цаката.Има начини...
212
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган:"Не може терористи да стрелят по моя народ от съседна страна и ние да седим със скръстени ръце. И други държави отдалечени на хиляди километри разположили войници там откъдето нападат Турция да ми дават акъл какво да правя".
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 235А ти не питай мен. Сам отвори и прочети. А после можеш да продължиш да ни лъготиш. Не ни пречиш де.
210
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Бог иска да погуби някой грешник, първо го лишава от здравия разум. Като Тайпи, зинал върху Сирия и Ирак, с претенции към Иран, Гърция и България. Ще ви напомня как бодигардовете му в щатите пребиха мирна кюрдска демонстрация. Все ще му дойде отнякъде, откъдето не е и сънувал.
209
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
233, немците какви политици имаха, как стигнаха до Мепкел не мога да си го обясня. Един Бисмарк му трябва на Дойчо да стегне бундесдойчовците че хептен на жени сй заприличалиЕрдоган е държавник, гледа си турците като АтатюркСамо не ми харесва, че е ислямист... за кво трябваше да Ислямизира Туркийе????
208
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти не чети само турската пропаганда. Отвори руската преса. Там всичко е написано..И какво пише? Кюрдите са обсадили Анкара ли?
207
1
 
16
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
Чудите се на коя страна ще е Запада?!Топ новината в Белгия е ,че известен новинар сменил пола си станал жена ,и всичко това под възторжените аплодисменти на колегите си! Такова общество на никой не помага в беда,а гледа цирка отстрани!
206
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Осман"Най много се лъже преди избори, по време на война и след лов"Бисмарк