Росатом започва през април да строи АЕЦ "Аккую" в Турция

Централата с 4 енергоблока трябва да е готова през 2021 г.
5 мар 2018 19:14,
96
Росатом започва през април да строи АЕЦ "Аккую" в Турция
Снимка: Reuters

Руската държавна корпорация "Росатом" планира през април да започне наливането на "първия бетон" на атомната електроцентрала "Аккую" в Турция. Това съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

За стартиране на реализацията на проекта са необходими 101 лиценза, като до момента са получени 90 от тях.

АЕЦ "Аккую" с четири енергоблока ВВЕР-1200 трябва да бъде построена в окръг Мерсин на брега на Средиземно море до 2021 г.

Споразумение за това Русия и Турция сключиха през май 2010 г. Общият обем на инвестицията се изчислява на 22 милиарда долара.

Към момента проектът се финансира изцяло от руска страна. "Росатом" има право да продаде до 49 процента от проекта на заинтересовани инвеститори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОСЕГА НЕ СМЕ ВИДЕЛИ ЗАДЪЛБОЧЕН АНАЛИЗ КАКВИ ЩЕ СА ПОТРЕБНОСТИТЕ ОТ ЕЛ ЕНЕРГИЯ В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЕРИОД ЗА НУЖДИТЕ НА СТРАНАТА.ЦЯЛ СВЯТ ПРЕНАСОЧВА АВТОМОБИЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ КЪМ ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ,НЕФТА И ВЪГЛИЩАТА СА ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИ С ОГРАНИЧЕН ВРЕМЕВИ РЕСУРС.И КВО ПРАВИМЕ???ЧОПЛИМЕ СИ НОСОВЕТЕ......
39
3
 
26
 
! Отговори
Оран Гутанян преди 6 години
Както всичко у нас след 1989 беше съсипано, така и енергетиката. На нашите евроатлантически ,,приятели'' не им е нужно да имаме производство, те искат да купуваме всичко и то от тях, а не от Русия. Ще ни продават и ток, натам вървят нещата, ама няма да ни е по джоба.
38
3
 
15
 
! Отговори
Само преди 6 години
гербер може да е толкова отчайващо *** да мисли от днес за утре - нямаме икономика, за какво ни е ток. Е как ще почнем да имаме икономика бе кауууун, цял живот ли ще се влачим по корем и ще чакаме Европа да ни подхвърли троха, да ви *** у *** герберасти. Като те напънат да спреш Козлодуй ще и паднеш на Гинка на кутката тогава
37
4
 
17
 
! Отговори
българина преди 6 години
само не мога да разбера какво правят ОП още там, ще потънат като сините, и ще видят парламент през крив ятаган. имат добри и правилни идеи и искания, но със змията ББ никой до сега не се е сборил, той само удушава лицемерно мазно и безскрупулно
36
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все някога в България ще се строят ракети и затова дайте да построим АЕЦ Белене, че ще ни трябва ток, но да построим и космодрум... Даже така като се замисля може и два космодрума да построим... за всеки случай. Може и два АЕЦ-а, защо не?И щом се тръгнали дайте да построим и ракети само ей така за модел, ще водим децата да ги гледат, ще си направим и парк на космонавтите, ще направим там и марсоходи, примерно... един ден ще ни потрябват...
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Референдума беше законен, даже БКП не го оспори."Не го оспорва - хората искаха белене Герберите го унищожиха"Да се развива ли ядрената енергетика в Република Българиячрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?Да 851 757 Не 533 526 "Има си го документирано!
34
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте да построим и космодрум...Същата работа като с АЕЦ Белене.
33
4
 
28
 
! Отговори
българина преди 6 години
това което бб и герб правят никой не е постигал за 30г, платихме 1 млрд неустойка за белене,който ще се строи!, ще обсъждаме ИК която народа не иска да я чуе, регистрираха трета турска партия, размножига плъховете до 1 млн за 10 г на власт, унищожиха армията която е 18 хил сега! продадоха 33 процента от ЕРП тата, а сега ще купват 34 обратно вместо само 1! де що видш гербаджия уб ий го и не го мисли повече, никой няма да му мъчно, а за 3 март българските моми в одрин сведоха глави пред ятагана!
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо *** все още не е върнал парите за ремонта на двигателите на миговете?! След като цял свят разбра, че парите са дадени безцелно, като е било ясно, че поляците не могат да ремонтират! ***, продавай бизнеспарка и връщай парите ни! Крадливо псе!
31
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не строи просто така АЕЦ.Турците имат нужда, а нас за какво ни е?Нещо икономика ли имаме, производство ли?Просто решили накакви престъпници да усвоят едни средства под вид на строеж на АЕЦ и подписали едни неизгодни договори.Комунисти сър...
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се кой краде повече боко с магистралите и облепената цяла страна със стиропор или *** с Белене!
29
3
 
31
 
! Отговори
СПОМЕНИ преди 6 години
Активен деятел -за унищожаване на Белене, освен Тиквата, беше и оня гризач Плювналиев, ако си спомняте (то не беше толкова отдавана).
28
6
 
26
 
! Отговори
Ким Гол Хой преди 6 години
Някой пишат, че тока сега ни е достатъчен, така е да , но АЕЦ Козлодуй не е вечна и когато дойде време да се затваря какво ще правим. Избора е - дали ще имаме ядрена енергетика или не. Ако не достроим Белене ни чакат космически цени от частните ТЕЦ-ове и ВЕИ-та.
27
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдума беше законен, даже БКП не го оспори.
26
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашичкия ще го заровим в Гъола когато падне от власт
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам защо никой и нищо не се коментира относно спрелия газ за Украйна, както?! Пак ли ни замъглявате според спусната забрана пт Боко?! Все едно живеем в комунизма! За клакво ми е 30 години стягане на колана , като в края на краищата достигнахме до същото!
24
2
 
23
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
Народен СЪД 2...
23
2
 
5
 
! Отговори
ЗА БЕЛЕНЕ ЛИ? преди 6 години
WIKI"При отсъствие на необходимия минимален брой гласоподаватели за валидност на допитването, но при наличие на минимум 20% избирателна активност в изборния ден и повече от половината да са отговорили с "Да", то спорът за доизграждането на АЕЦ "Белене" се връща в Народното събрание, където депутатите отново ще обсъждат бъдещето на ядрената енергетика в България..."
22
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата мафия с АЕЦ Белене е дело на комунистите.Мутрата плаща, защото няма къде да ходи, но комунистите го натресоха на този проблем. Те са водили преговорите и подписвали договорите. Много добре се е знаело още тогава какво ще стане, че ще финансираме РФ с няколко илиарда долара (до тук). Червените дрогари са знаели, че ще намажат от цялата работа.
21
2
 
31
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Всеки ден с Б.Б България се свлича все по-надолу във всяко отношение. Мишок в капан със сиренце от ЕС.