Захариева: Северна Македония е по-добро, Илинденска не!

"Каквото и да подпишат Македония и Гърция, да няма претенции"
13 юни 2018 10:45, Елка Василева
62
Захариева: Северна Македония е по-добро, Илинденска не!
Екатерина Захариева. Снимка: архив, БТА

Смятаме, че каквото и да подпишат Гърция и Македония, това не трябва да води нито до териториални, нито до исторически претенции, нито до езикови претенции. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред bTV по повод постигнатото споразумение между Атина и Скопие за това Република Северна Македония да е новото име на югозападната ни съседка.

Ние имаме договор и в него тези неща са посочени, припомни външният ни министър.

Още по темата

Захариева заяви, че Северна Македония като име е доста по-добро от Илинденска Македония, какъвто вариант имаше неотдавна.

„Така се подчертава географското значение на Македония като област“, каза външният министър.

Ние имахме предварителна информация за името Северна Македония, но Илинденска Македония със сигурност не беше добро за България, уточни тя.

По повод мненията, че страната ни е трябвало да се включи в спора за името, Захариева каза, че това е трябвало да стане преди години, когато сме признали страната /1992 г./.

Това, което трябва да правим сега, е да изчистваме неверните неща в учебниците по история и да работим доброжелателно за общите дати и личности, които ще честваме, заяви министър Захариева.

Още не съм виждала текста на договора между Гърция и Македония, каза оше Захариева.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Стар набор преди 8 месеца
Гърците са хитри и лукави, България пак ще бъде прекарана. Пиринска Македония
също е на СЕВЕР от Гърция, но те ни мислят както винаги за балами,
понеже нашите политици НЕ защитават здраво българските интереси - както в
миналото, така и сега. Само чакайте деня в който "Северна Македония" ще
претендира за всички земи от географската област Македония, намиращи се
на Север от Гърция.
55
1
 
5
 
! Отговори
Абе преди 8 месеца
Имаше по-хубаво име !

Югозападна България !

Гърците щяха да го приемат !
54
1
 
4
 
! Отговори
Лелинко преди 8 месеца
Моме, носи си шарените роклички, дръж си устата затворена, по-добре ще е, да знаеш. Имаш 2 уши, 1 уста, слушай!
53
0
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 8 месеца
Да се уточни спрямо кое е север, дали не е северозапад или само запад? Малко се пообърках, ама нали не съм министър...
52
1
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 8 месеца
Кой ще поиска оставката на тая? Само заради изявленията относно Македония трябва да си ходи. Е, такова чудо няма нийде...
51
1
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 8 месеца
Някой да каже на тази лелка малко да се поослуша и тогава да говори. Да не се прави на външен министър. И без това при посещенията навън Борисов не я взема в делегацията. Ясно е каква е неговата оценка за нея...
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази Захариева, очевидно е много зле. Точно пък "Илинденска" да бъде, има много по-голяма изгода за нас, понеже сдружения "Илинден" се създават от българи в България и са били в цяла България. А сега какво е това "Северна"? Северна е в България! Пиринската е най-северна! Тази останала в България е най-северна!
Щом може да е Северна, тогава какво пречише да е Западна? Защото това поне отговаря на истината! Иначе, можеше да е Вардарска, което също отговаря на истината! МВнР пак се окаляxа отзад!
49
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 8 месеца
Како, ти и за Илинденска първа каза, че е добро решение. Вчера побърза да поздравиш още преди самите македонци да са одобрили името. Изобщо, що за министър си?!
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Калинке, Македония има три части - Егейска, Вардарска и Пиринска. Точно Пиринската е северната. Ако имаше малко между ушите, щеше като външен министър да настояваш за името Западна Македония.
47
1
 
4
 
! Отговори
от мъдреците преди 8 месеца
министър- значи...СЛУЖИТЕЛ....В България трябва да се отменят всички официални становища изразени досега относно област Македония...едва след провеждането на Референдум у нас, може да се изказва официално становище...за мен Одринска Македония принадлежаща с държавен европейски статут България е правилното ОПРЕДЕЛЕНИЕ!!!
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази нискочела и плиткоумна калинка никога няма да разбере нито коя е родината и, нито защо изобщо седи на този стол!
45
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 8 месеца
До Миленко

Чакай да ти напиша нещо на родния ти сръбски език, нищо че се правиш на македонец.
Да ти га отперем у гузицу.
Сърбите хубаво са направили, че са ти отнели сръбското гражданство. И за българско не си достоен. Единствено албанците ще ти дадат шиптърско гражданство.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Днешния капиталистически коминтерн продължава линията на комунистическия коментерн. Жална и майка на 13-14 вековна многострадална България.
43
0
 
4
 
! Отговори
истината е преди 8 месеца
Баце мъже не назначава. Той е Нарцис - назначава едни такива чуруликащи, женици и баби, които да му викат че за всичко е прав. Тодор Живков и мъже назначаваше, не беше такъв Нарцис. Предлагам тия излишни длъжности дето помпат егото да се заменят всички от Баце, така няма да има нужда Катенцата и Цачките да преповтарят решенията Бацеви.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Въпрос - жено, ти какви политически анализи си направила така по телевизията, с какво си известна, е разбираш от политика, че имаш претенцията да заемаш поста на най-висшия дипломат в България? Не си ли една в най-добрия случай добронамерена към нас българите аматьорка. Намери си там някакво друго поплище, ако е за пари с двойна заплата, ала дайте път тая държава да се управлява от кадърни хора в бурното море днес. Нищо лично. Какво е добре - и двата пазарлъшки варианта са във вреда на нашите ин
41
0
 
5
 
! Отговори
име преди 8 месеца
май най-удачното име е е "Южно Косово" или пък "Външна Албания" - щото май натам отиват нещата - едните раждат по 5-6 деца, а другите по 1 на няколко семейства
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Каквото и да подпишат БЮРМ и Гърция да няма претенции"и това го казва външният ни министър и то след като имаме подписан т.н. Договор за добросъседство приет с фанфари след като народонаселението бидЕ приспано с целенасочена македонистка пропаганда,говоря за българското население!ОСТАВКА МА КУ..КУ...ВИЦЕ!!!Иначе както написах вчера ШОУТО ПРЕДСТОИ,БУРЯ В ГЪРЦИЯ И В БЮРМ!Бюрманският председател ИЗГОНИЛ ЗАЕВ И ДИМИТРОВ СЛЕД 2-МИНУТЕН "РАЗГОВОР"хахаха а в Гърция Ципрас виси на косъм!!
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ТОВА СЪЩЕСТВО Е ТОЛКОВА БЕЗЛИЧНО И ЕЛЕМЕНТАРНО КАТО КОМСОМОЛСКА СЕКРЕТАРКА , АКО МЕ РАЗБИРАТ ПО-МЛАДИТЕ , НО ТО МИНИСТРИТЕ НА ПОЖАРНИКАРА СА КАТО НЕГО!
38
2
 
15
 
! Отговори
ФУТБОЛИСТ преди 8 месеца
КАКВО И РАЗБИРА ТИКВАТА ОТ ВЪНШНА ПОЛИТИКА. АЙДЕ У ЛЕВО.....
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези самонарекли се "македонци" нямат право да наричат измислената от Коминтерна държавица нито Северна Македония,нито Илинденска Македония.Те са само Скопска република и НИЩО ДРУГО.Мизия,Тракия,Македония това е България во веки.Писна ми от български чуждолакейни политикани.