Румънският президент: Осъждам насилието срещу протеста!

Протестиращите са за оставка на лявото правителство
Обновена: 11 авг 2018 10:36 | 11 авг 2018 10:30, Анисия Иванова
65

Снимка : Reuters

Президентът на Румъния Клаус Йоханис твърдо е осъдил бруталната намеса на жандармерията срещу протестиращите на площад "Виктория“ и е подчертал, че вътрешният министър Кармен Дан трябва незабавно да обясни начинът, по който е управлявала събитията, предава Agerpres.

"В една автентична демокрация всеки човек има правото да протестира, но насилието не е приемливо, независимо от политическите мнения. Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията. Опитът да се сломи волята на хората чрез насилствена реакция на правоприлагащите сили е укоримо решение. Вътрешният министър трябва незабавно да обясни начина, по който управлява събитията", заяви Йоханис.

Още по темата

Освен в Букурещ и по-големите градове на Румъния, антиправителствени протести срещу управляващите в северната ни съседка бяха организирани и пред посолствата й в цяла Европа, съобщава електронното издание Politico.

Мащабната демонстрация в Букурещ, в която се включиха румънци, живеещи извън пределите на родината си, прерасна в насилие, при което полицията употреби сълзотворен газ и водни оръдия. Стотици румънци, превиваващи във Великобритания, Италия и Швейцария, се завърнаха в страната си, за да се включат в протеста в Букурещ.

По данни на румънските медии пред сградата на правителството на площад "Виктория“ в Букурещ е имало  между 80 хил. и 100 хил. души, недоволни от управлението на Социалдемократическата партия. Демонстрацията им е започнала спокойно, но вечерта е завършила с намеса на жандармерията, припомня "Фокус".

Протестиращите настояват за оставката на правителството, възразявайки против продължителните усилия за отслабване на съдебната система от управляващата Социалдемократическа партия, както и ниските доходи и корупцията в страната.

От опозиционния "Съюз за спасение на Румъния“ са поискали оставката на вътрешния министър Кармен Дан. Според твърденията на партията властите са подстрекали умишлено хулигани и други крайно настроени групи, за да провокират безредици и да оправдаят намесата на жандармерията.

От редакцията отбелязват, че часове след безредиците управляващите запазват мълчание. Министър-председателят Виорика Дънчила е на почивка до понеделник, пояснява Politico.

440 участници в антиправителствените протести в Букурещ, в това число и 24 жандармеристи, са получили медицинска помощ, а 65 души са били закарани в болница, съобщава „Agerpres“, цитирана от ТАСС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩОМ НАСЕЛЕНИЕТО Е НЕДОВОЛНО ЩЕ ПРОВЕЖДАТ ВСЯКА ГОДИНА ИЗБОРИ!!!!!!!ОБИРАТ НИ С МИЛИАРДИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИЗМАМНИЦИ КАТО ДОЙДАТ НА ВЛАСТ!!!АКО ИМАШЕ ИЗБОРИ ВСЯКА ГОДИНА МОЖЕ И ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ДАЛИ ДА КРАДАТ ТОЛКОВА ЩОТО ТЕЗИ СЛЕД ТЯХ ТУКУ ГИ ВКАРАТ В ЗАТВОРА! ЗА БЪЛГАРИЯ ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНИ ЧЛЕН 81 НА НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС ПО КОЙТО ПАДАТ ДЕЛЕТА ЗА АБСОЛЮТНА ДАВНОСТ ВСЯКО ВЪРНАТО ДЕЛО НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ ПАДА ПО НЕГО КАТО АБСОЛЮТНА ДАВНОСТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА НИ В ПАРЛАМЕНТА!