Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!

Македонският премиер правел всичко за приятелството с България
14 авг 2018 12:30, Елка Василева
165
Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Радев иска Заев да се извини! Заев казва: "Оставям суетата настрана". Под това заглавие в. "Вечер" помества коментари на изявлението на българския президент Румен Радев, който настоя македонският премиер Зоран Заев да се извини за твърдението си, че Илинденското въстание е македонско.

Вчера македонският премиер отговори, че "оставя суетата настрана" и че приятелството с България трябва да се пази и надгражда.

Вестникът посочва, че думите на Радев и отговорът на Заев са предизвикали "лавина от реакции". В един от коментарите във Facebook се казва, че с нивото, на което е паднал, Заев само вреди на Македония и заради това "целите Балкани й се смеят".

"Лошото във всичко това е, че хората в България те приемат като премиер на Република Македония и ми се струва, че чрез теб си правят майтап с всички нас", пише в поста.

Още по темата

Вестникът допълва, че вчера на въпрос дали смята изявлението на Радев за заплаха за евроатлантическата интеграция на Република Македония, Заев каза, че прави всичко, за да изгради искрено приятелство с България.

"България е партньор на Македония, тя показа това няколко пъти и не е редно да забравяме това", каза Заев.

В. "Нова Македония" пише, че в отговора на изявлението на Радев Заев е подчертал, че договорът за добросъседство с България е потвърдил добрите отношения между страните и тяхното приятелство. Заев апелирал всички заедно да оставим политическите интереси и голия популизъм. На въпрос дали двете страни окончателно ще решат чие е Илинденското въстание, Заев подчерта, че то е част "от нашата обща история".

В. "Слободен печат", цитиран от БТА, прави ретроспекция на "политическите престрелки" след интервюто на Заев за Първа телевизия, в което каза, че Илинденското въстание е македонско. Коментирайки размяната на реплики, бившият македонски външен министър Денко Малески казва, че Република Македония има един и същи проблем както с гръцкия, така и с българския национализъм. Той обяснява, че общият знаменател е твърдението, че историята е спряла там, където нещо е било тяхно.

"Гръцката страна говори за собственост върху термина Македония от 4 в. пр.н.е., като че ли нищо друго не се е случвало на тази територия. България пък гледа на Македония по същата логика, като че ли нищо не се е случило тук през последните 120 години", казва Малески. Всяка страна защитава своите интереси, като България поставя акцента върху миналото, а македонският национален интерес е да постави акцент върху настоящето, което на практика започва от 20 век с нуждата да се формира собствена нация, посочва бившият министър, като призовава на помощ младите историци с модерна политическа мисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже много знаят `македонците`, понеже за 70 години нямаше и един ден в тяхната преса да не се излива помия по България, и понеже Заев си позволява да продължава да се отнася към България по същия начин и нищо не се е променило...ПРЕДЛАГАМ БЪЛГАРИЯ ДА СЛОЖИ ВЕТО НА ПРИЕМАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ В ЕСПоне тогава ще знаем защо ни мразят.
13
5
 
15
 
! Отговори
ВАСИЛАКИС ПАНАЙОТИС преди 5 години
Радев да иде при Ципрас и да го наБие и да го пита що иска от макетата да ни крадат историята и да се кръстят на С. Македония. Ципрас не е ли подписал договoр за добросъседство. Гърците да се изгонят от ЕС и на тяхно място да влизат макетата.
12
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, Боже, две умрели държави се карат.
11
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква суета селски хитрецо,кражбата и фалшификацията на история на ЧУЖД НАРОД е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!Ако имахме български политици начело на държавата а не мижитурки продажни ДОСЕГА ФИРОМ ДА Е САМО СПОМЕН!Дотам стигнахме заради нашите продажници да наричаме БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ с идиотското ОБЩА,ОБЩА С КОГО!?Забележете какво казва тоя мазник НЕ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКО,А САМО ИЛИНДЕНСКО.Те за Преображенско въобще НЕ УЧАТ той в Благоевград го каза от немай къде.Ето сега пак само Илинденско."Тяхното"!
10
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вестникът посочва, че думите на Радев и отговорът на Заев са предизвикали "лавина от реакции". В един от коментарите във Facebook се казва, че с нивото, на което е паднал, Заев само вреди на Македония и заради това "целите Балкани й се смеят". Всъщност коментарите са за това че Заев не е имал смелостта да каже в Благоевград че Илинден е на Македония и позволил на Радев да нарче Илинден български . Македонците са бесни че договора за добросъседство се оказа че българите няма да зачитат нищо маке
9
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е кой дърпа конците на Авиатора. Нещо много се плашат да не вземем да се побратимения с макетата.
8
3
 
28
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Не разбирам защо бе братя трябва да се караме вместо да се обединим и да бъдем силни. Каква е тая глупост македония няма такава нация вие сте Българи. Защо трябва да се мразим? Оставете тези нагли сърби те са вашия враг не България.
7
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заев, Заев плю в лицето не целия български народ, а сега дърдориш за суета. Борисов трябва да оттегли подписа си от договора. Иначе означава, че и той заплю България.
6
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо отново намесвате Радев - нали тоя се мляскаше с Тиквун------------------------------------------Защото *** сам се намеси и се разбра за пореден път, че е последна дупка на кавала.
5
4
 
24
 
! Отговори
Щ.Младши преди 5 години
Затова Договорът за добросъседство не трябва да се отменя а само да се промени,като в него се включи изискването Македония да впише в своите учебници историческата истина за помакедончването.
4
6
 
48
 
! Отговори
макетата преди 5 години
Формирали са нова нация като са взели подлостта от гърците и нахалството от сърбите.
3
9
 
38
 
! Отговори
Язееее преди 5 години
Сега остава Р.Македония да Обяви война на Р.България не за друго да вземем да си върнем границите то няма страшно даже се чудя колко нагло говорят на БЪЛГАРСКИ и също толкова нагло се правят на МАКЕДОНЦИ те въобще знаят ли си ПОЛА .
2
8
 
35
 
! Отговори
Щ.Младши преди 5 години
Македонската "нация" е политическо а не историческо понятие- тя е формирана изкуствено след 1944 г. по изрична заповед на Москва,която още поддържа Скопските македонисти и отказва да се извини за това,че ни третираше като своя колониална територия и създаваше от нас фалшиви "нации" по принципа "разделяй и владей".
1
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо отново намесвате Радев - нали тоя се мляскаше с Тиквун.