Тайната на охридските перли: Държат я две семейства в Охрид

Филеви и Талеви правя бижута, носени и от знатни дами
24 авг 2018 18:50, Елка Василева
18

  

Две семейства в македонския град Охрид държат тайната на състава на прочутите охридски перли, отбелязва Ройтерс.

Семействата Филеви и Талеви правят бижута в Охрид, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1920 г. Те нанасят емулсия с тайни съставки върху малки парченца седеф.

Аз я получих /тайната рецепта/ от моя баща Никола, моят баща - от моя дядо Михайло, а моят дядо - от моя прадядо Никола, каза Михайло Филев, който сега държи семейния бизнес.

Процесът на изработване на охридските перли започва през зимата, когато рибата плашица, чиито люспи са една известна съставка на емулсията, се лови в Охридското езеро.

Най-малко осем пласта от емулсията се нанасят, за да се изработи перла. Колкото повече са слоевете, толкова по-висока е цената, като някои бижута достигат цена от стотици евро, пише БТА.

Някои от бижутата, изработени от семействата Филеви и Талеви, са носени от знатни дами, включително британската кралица Елизабет и датската кралица Маргарете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
10
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 5 години
Статията е пълен фейк. Няма македонски град Охрид, няма македонски перли и семейства, всичко това са лъжи! Има само СЕВЕРНО МАКЕДОНСКИ еквиваленти на гореспоменатите.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Солунска българска търговска гимназия -https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F#/media/File:Salonica_Bulgarian_High_School_Teachers_1908.jpgИ отдел на българската търговска гиманазия - в учебната 1899 - 1900 година Екзархията премества класическия отдел на Солунската гимназия в Битоля и открива търго
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВинаги българите са били преобладаващо население в Солун,дори и през турско,но след ВСВ много българи са изгонени от родните им места или са ги асимилирали. Училища,читалища,манастири,семинария,магазини и всичко останало е било българско и с български надписи,виж старите снимки,те не лъжат!Най-богатите българи са били от Солунско и днешна северна Гърция.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са две български семейства. преди години имаше статия за тях. Технологията им е предадена от руски белоемигрант. Двете семейства се държат помежду си подобно на МОНТЕКИ И КАПУЛЕТИ(ненавиждат се).
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не бях слушал досега македонски език,ми то тва е посръбчен български бе,сякаш нарочно изкълчен български със сръбски ударения на думите хаха
7
2
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Китайците на базара в кв. Илиянци продават такива "перли" по 10 лв за наниз...
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, хайде да не се изсилваме. Исторически Солун никога не е бил български град и никога българският етнически елемент в него не е бил преобладаващ.
5
6
 
3
 
! Отговори
Бакалов преди 5 години
Охрид и Солун са едни от най-хубавите български градове. Но най-красивия град - може да го каже само някой македонски националист. Само споменавам няколко имена - Прага, Залцбург, Женева, Виена, Санкт Петербург. Май-няма нужда да продължавам?
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи - и прелите им менте,както и историята им ?
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А античкиот македонски автор Талев е написал следните книгиЖелезния светилник - https://chitanka.info/text/569-zheleznijat-svetilnikПреспанските камбани - https://chitanka.info/text/577Гласовете ви чувам - https://chitanka.info/text/3156
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодаря за този репортаж !Целия Охрид е бисер и не случайно е в юнеско. Там е пълно с майстори занаятчии, златари , иконописци . Респект пред тези майстори Филеви и Талеви от които самата кралица купува бисерите . Какво по голямо доказателство че са най добри !Но може би и тайната е в чистите води на Охридското езеро от където идват бисерите . Който не видял Охрид , нищо не е видял . Това е най красивия град .
1
2
 
17
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Типично антички имена и фамилии.Мисля,че са потомци на лявото коляно на Ацевия ковчежник .