Харадинай: Косово си има граници, няма да се променят!

Еврокомисарят Хан: не приемаме страна, която има спорове
28 авг 2018 08:50, Елка Василева
13
Харадинай: Косово си има граници, няма да се променят!
Рамуш Харадинай. Снимка: архив, Reuters

Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че Косово има свои граници и те няма да се променят, предаде агенция МИА.
      
"Много се говори за границите. Косово има свои граници със Сърбия, с Албания, с Черна гора и с Македония. Ние зачитаме тези граници и нямаме нужда от новото им очертаване", заяви Харадинай на пресконференция след неформална среща на премиерите от Западните Балкани в албанския град Дуръс.
      
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който също присъства на срещата, отказа да коментира идеята за промяна на границата между Сърбия и Косово, споменавана напоследък от президентите на двете страни, които водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на Европейския съюз.
      
"Не е уместно да говорим на този етап. Срещата през септември /от диалога Белград - Прищина/ няма да бъде последна. Ние не приемаме нито една нова членка, която не е решила споровете си. За нас е много важна стабилността и всяко споразумение трябва да допринесе за стабилността в региона", каза Хан.

Още по темата

Албанският премиер Еди Рама кратко заяви, че е съгласен с Хан. Медиите в региона припомнят, че Еди Рама по-рано е подкрепил идеята на президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи за промяна на границите. Това бе потвърдено и от бившия шведски премиер Карл Билд, който каза, че в един разговор Рама се съгласил с тази "много опасна" идея.

Междувременно говорител на Европейската комисия заяви, че на Белград и Прищина трябва да им се даде пространство за договаряне по съдържанието на споразумението за всестранно нормализиране на отношенията.

На пресконференция в Брюксел Мая Коциянчич каза, че Европейският съюз  като посредник в диалога между Белград и Прищина не може да коментира евентуални елементи на споразумението.
      
"Продължаваме да работим интензивно с двете страни по въпроса за всеобхватно и трайно споразумение, което ще бъде подкрепено и от международната общност и което двете страни ще изпълнят изцяло", каза Коциянчич.
     
Бившата сръбска област Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава. Белград и Прищина водят диалог с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: СърбиякосовоЕСграници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово няма да е Сръбско защото решават големите сили точка!!!Няма ЕС и няма Косово и подмяна да го знаят Сърбите!!!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.....аз пък понеже смята че ШОПСКАТА САЛАТА ПРОИЗЛИЗА ОТ БАЛКАНТУРИСТ мисля че ОЩЕ ДОСТА ТРЯБВА ДА СЕ ОТНЕМЕ ОТ ШУМАДИЙСКИТЕ СВИ/НАРИ та да мирясат евентуално.Не си давам ШОПСКАТА САЛАТА КАКТО И планината БАЛКАН защото си е наша.Ако ги слушаш сърбите и Балкана е сръбски символ защото успяват след 1878 година и Първата световна война да щипнат една шепа от Стара Планина.Да живее република Войводина и република Санджак!Ако вземат от Косово да връщат ЗАПАДНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОКРАЙНИНИ да ги и на......
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В публикация от събота 25-08-2018 година сръбският вестник Телеграф обяснява за пореден път кои са шопите.Списващият статията стига до гениалния извод че шопите категорично са част от сръбското племе и че всъщност сърбите покрай шопите достигат не само река Искър а им принадлежи исторически и ПИРИНСКИЯТ РЕГИОН И ДОЛИНАТА НА МЕСТА та чак и малък дял от северна Гърция!Шопската салата произлизала от босилеградския край КЪДЕТО ЖИВЕЕ ПРИЗНАТО БЪЛГАРСКО МАЛЦИНСТВО и разбира се е сръбска?!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е толкова сръбско, колкото Македония и Войводина, тоест изобщо не е сръбско.По-скоро сърбите в голямата си част са пришълци след Балканските войни.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви натрапници, вие изобщо имате ли акъл?Албанците винаги са били коренно население и мнозинство в Косово.
7
6
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Сърбите не са канили никой в държавата си няма невинни, аз мога ли да дойда да ти се настаня в двора и да си направя там една къща. Това е незаконна окупация и сърбите имат всички права да изгонят натрапниците, невинни били. Да не говори, че албанците са основни спонсори на Ал-Кайда.
6
2
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Ти явно не познаваш Случката а само коментираш , Сърби убиха 8000 невинни граждани по време на войната в Косово
5
0
 
5
 
! Отговори
до Авторката преди 5 години
Зел/ке Васи/лева значе само копираш Текста от интернет без да си писала и буква дори и накрая си слагаш името под Текст все едно е твое произведение , не ви ли е срам да крадете от интернет и то всеки ден , сайта ви преживява само с кражби на Текстове
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам Варненска област, да се отдели от държавата и да мине към Русия. И без това тука живеят 60000 руснаци.
3
3
 
9
 
! Отговори
позор преди 5 години
Странно как институциите на ЕС разговарят с бивши убийци и терористи?!
2
1
 
14
 
! Отговори
факт преди 5 години
Косово черна дупка и образование управлявано от бивши терористи,където има огромна американска база за подкрепа на тероризма ....
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя грузински *** ко се напъва никой не го пита, да си прибира в шит хола отдето е изпълзял.