Чейндж бюрата в столицата – без комшийските лири. Защо?

Обяснението - нямат ги в наличност
1 сеп 2018 14:30, Петя Славова
97
Чейндж бюрата в столицата – без комшийските лири. Защо?
Снимка: Reuters

В столичните чейндж бюра все още не може да се купят турски лири, дори седмици след като валутата на съседите се срина. Обяснението на служителите, че нямат от копюрите в наличност. Според запознати, истинската причина е твърде ниската обменна цена на лирата в момента, заради която бюрата не искат да се разделят с лирите, преди те да възвърнат поне част от стойността си, предаде "Труд".

Още по темата

В същото време обменните бюра купуват 10 турски лири срещу 2.66 лв. Курсът на БНБ е близък до този. Само за последните шест месеца турската валута се обезцени поне двойно.

Според международни експерти, за да се излезе от тази спирала, съседната държава ще трябва да повиши лихвените проценти, което обаче управляващите засега все още не са готови да направят.

Поевтиняването на турската лира се усети най-силно между 13-и и 17-и август, но процесът стартира още от средата на миналата година.

От началото на годината лирата се обезценява с все по-бърз темп на годишна база, заради санкциите, които САЩ наложиха върху двама турски министри, както и повишаването на митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Турция.

От ниския обменен курс печелят българите, които започват да пътуват в южната ни съседка за по-малки суми и си организират шопинг турове. В същия момент българските фирми губят, защото износът ни към Турция намалява, а се увеличава вносът.

Турската лира поевтиня допълнително в сряда, движена от несигурността за разрешаване на скандала между Турция и САЩ.

Това е най-ниската стойност на турската валута за последните две седмици, отбелязва Ройтерс. Тя се обезценява стабилно, като се задържа при курс от над 6 за долар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
12
 
31
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Цял ден реве по вестниците срещу България,а стиска българския паспорт.Много е целомъдрен,ама не прощава на козата.Праведен е,ама *** суджук и кюфтета в къщи.Не пие алкохол,ама не отказва ракия.Вдига паметници на Султана,ама стои в Германия.Не слуша чалга,ама върти гюбеци.Уважава жените,но ги зачулва.Не харесва Америка,но търгува в долари.Мрази Джей Пи Морган,ама набълбукан с кредити от там.Стреля по руснаци,но обича да им продава домати...
47
4
 
14
 
! Отговори
Ердо преди 5 години
Парите на Ердоган били в долари и той не се притеснявай. Даже повече неща си купил:-).Също като наще политици. Парите им в евро та за това искат да въведат еврото да се обогатят още. Било заради чужди инвестиции. Те намаляват всяка година, но бягат не заради липсата на евро, а заради мафията.
46
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Чейндж бюрата в столицата без комшийските лири. Защо?"Защото не струва пукнат лев. Струва 26 стотинки ахахахахаххах
45
7
 
15
 
! Отговори
alcatel преди 5 години
Имаше поговорка-Чупи,купи.Когато с простотията си трошиш електронни апарати-телефони, то трябва да се научиш да ги произвеждаш.Чак тогава си в стоково паричното стопанство.Иначе даваш кон за кокошка, защото те управлява *** диктатор.
44
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Означава, че лирата няма никаква стойност и чейндж бюрата я задържат, за да могат да се отърват от нея при първото покачване.
43
15
 
14
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Седнал на криво,пръднал...стола му виновен.
42
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #46, благодаря за отговора. Все пак беше редно авторът на статията да уточни това, защото не всички говорим суахили.
41
12
 
19
 
! Отговори
Пример за ЕС държава преди 5 години
До Анонимен 43,А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА-------------------------------------------------------------------АБЕ *** ТИ "НОРМАЛЕН" ЧОВЕК ЛИ СЕ ВОДИШ? ХАХА
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"480 милиарда долара, който не е кой-знае колко", ама хич... Не всяка страна е САЩ, че да може да си позволи такива неща.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Това е когато отидеш извън граница, за да пазаруваш ...
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ВСЕКИ 20 ГОДИНИ ТУРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СТРИГАНО! КАТО СЕ ПРАВИ 15 ГОДИНИ СПОКОЙНО И ЗА 5 ГОДИНИ ОСТРИГВАНЕ ЗА ДА МОЖЕ ДА НЕ СЕ УСЕТЯТ И ДА ИЗБЯГАТ!!ИСТОРИЯТА ВЕЧЕ Е ПОКАЗАЛА КАК ОТ 1980 ДО 1999-ТА МИНАХА ЕДИН ПЕРИОД СЕГА ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОВТОРИ ОТНОВО И ОТНОВО!
37
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Някой от нас са нормални, но имат нужда от лири, защото търгуват със стоки от южната ни съседка. А и не си мисли, че ако икономиката на турция се срине, ще се размине без последствия за нас, въпреки, че не сме виновни или отговорни с нищо.
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1999-ГОДИНА СТИГАТ ДО БАНКНОТА ОТ 20 МИЛИОНА ТУРСКИ ЛИРИ!!! ИМА Я В ИНТЕРНЕТ!ТЕЗИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КАКВО ЗНАЧИ ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ!
35
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво е това Едирне?
34
8
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Защо ми триете въпросите? Какъв е проблемът? Не знам какво е "шопинг тур" и затова питам. Какво е "шопинг тур"?
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха, Ердоган щеше да се разправя с долара и да мине на разплащане с лири и рубли. Вместо това го виждаме да разпраща емисари по света да тропат по чуждите врати и да се молят за долари и евро.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 38Разбираш ли си какво си надраскало
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36....Нормално е,........*******************Сега като се заплетет в изборен маратон ще видите кое е нормално не бързай ,руснаците няма лесно да ви предадат на краварите.
30
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запасете се с попкорн и наблюдавайте банкрута на нашите двама поробители Турция и Русия. Финалът е след 9-10 месеца. Шоуто ще бъде невероятно.
29
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента Турция има дълг от 480 милиарда долара, който не е кой-знае колко, но проблема е че през следващите 9 месеца Турция има огромни падежи от порядъка на 175 милиарда долара в голямата си част към САЩ и ЕС. Въпросът е откъде да намери толкова пари за толкова кратко време? Единствено трябва да заема нови кредити, но поради лошата икономика те ще чъдат с убийствени лихви, другият вариант е да кляка пред кредиторите и да слуша и изпълнява каквото му кажат забравяйки за велика Турция.