Чейндж бюрата в столицата – без комшийските лири. Защо?

Обяснението - нямат ги в наличност
1 сеп 2018 14:30, Петя Славова
97
Чейндж бюрата в столицата – без комшийските лири. Защо?
Снимка: Reuters

В столичните чейндж бюра все още не може да се купят турски лири, дори седмици след като валутата на съседите се срина. Обяснението на служителите, че нямат от копюрите в наличност. Според запознати, истинската причина е твърде ниската обменна цена на лирата в момента, заради която бюрата не искат да се разделят с лирите, преди те да възвърнат поне част от стойността си, предаде "Труд".

Още по темата

В същото време обменните бюра купуват 10 турски лири срещу 2.66 лв. Курсът на БНБ е близък до този. Само за последните шест месеца турската валута се обезцени поне двойно.

Според международни експерти, за да се излезе от тази спирала, съседната държава ще трябва да повиши лихвените проценти, което обаче управляващите засега все още не са готови да направят.

Поевтиняването на турската лира се усети най-силно между 13-и и 17-и август, но процесът стартира още от средата на миналата година.

От началото на годината лирата се обезценява с все по-бърз темп на годишна база, заради санкциите, които САЩ наложиха върху двама турски министри, както и повишаването на митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Турция.

От ниския обменен курс печелят българите, които започват да пътуват в южната ни съседка за по-малки суми и си организират шопинг турове. В същия момент българските фирми губят, защото износът ни към Турция намалява, а се увеличава вносът.

Турската лира поевтиня допълнително в сряда, движена от несигурността за разрешаване на скандала между Турция и САЩ.

Това е най-ниската стойност на турската валута за последните две седмици, отбелязва Ройтерс. Тя се обезценява стабилно, като се задържа при курс от над 6 за долар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
19
 
27
 
! Отговори
мъж преди 5 години
турция-витрина на ислямското общество.ха-ха-ха-а-а.обратно в пещерите гнусни ***,докато не приемете християнството.ислямския свят е зловещ свят.в него няма нищо човешко.
7
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че кой нормален човек купува лири кеш и то от чейндж бюро
6
20
 
35
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Голямата турска икономика се състои от шиене на *** чрез ишлеме.570 милиарда кредит,с падеж 2019 на 170 милиарда.Тръмп ли ви би по празните глави да теглите заеми като гламави?Дано тази велика икономика скоро открие как се добива ток,че вече 60 години купува от България.
5
10
 
49
 
! Отговори
А Гърция? преди 5 години
За комшийската лира не знам, ама на гърците им вдигат миним. работна заплата.Уж фалираха, уж бяха зле, но им нарастват доходите.
4
38
 
23
 
! Отговори
Али Кемал преди 5 години
Щатите сринаха една голяма икономика в Европа,Ердоган не наведе глава и сега ще страда народа както ние бяхме 96-97 година,жалко за народа
3
12
 
33
 
! Отговори
Междувременно преди 5 години
1$ = 4 000 000 000 боливараВечная пам.., пардон, слава на тов. Мъдуро!
2
24
 
24
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
То и лев няма що така?
1
11
 
25
 
! Отговори
Наблюдателен преди 5 години
То и РУБЛЕЙ нема...Що така?