Ниско заплащане, лоши условия: Медици от Балканите напускат...

Проблемът бе поставен на форум в Босна и Херцеговина
20 сеп 2018 14:30, Петя Славова
97

Недостигът на лекари e проблем не само за страната ни, но и за голяма част от балканските държави. Ниското заплащане и лошите условия на труд продължават да принуждават много медици да работят извън родните си страни.

Още по темата

Проблемът бе поставен пред председателите на лекарите от балканските държави на форум в Босна и Херцеговина, предаде Bulgaria ON AIR.

Липса на лекари и недофинансиране са само част от трудностите, пред които е изправена здравната система в Република Сръбска. В автономната област, част от Босна и Херцеговина, живеят малко над 1 млн. и 200 хил. души.

Сериозен недостиг на редица медицински специалисти се наблюдава и в родните болници, признават от Българския лекарски съюз.

Според представители на медицинското съсловие у нас, здравната ни система трябва да бъде преструктурирана ефективно като бъдат взети под внимание проблемите във всеки един регион на страната.

Недофинансирането в областта на здравеопазването се откроява като проблем в повечето страни на Балканския полуостров. Чрез обмяна на опит обаче трудностите могат да бъдат по-малко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
7
 
1
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 5 години
Не е вярно че БГ Лекарите бягат в чужбина . Напротив - има статистика в Нета - Лекарите се върнаха в България заради Огромните Заплати от Здравната Каса . На близо 200 човека се пада по един Лекар - рекорд . Чудно , нали ?Имам един познат Лекар - Кардиолог , той работеше в Германия за 20 000 евро месечна заплата ,върна се и се видяхме - питах го - защо се върна тук > Защото в България парите в здравеопазването се въргалят по земята , трябва само да се наведеш да ги вземеш .
85
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Глупости! Всичко е О.К!!! Поздрави от Швеция!
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега в Сърбия се открива най-голямата клиника за лечение на онкоболни. Да действат.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези медици,които не са напуснали,ходят на работа пияни?
82
3
 
6
 
! Отговори
Круч преди 5 години
До йА къде отиват всяка година 450-500 лекари + над 1000 сестри - я погледни немските, френските и английските болници и практики - пълни са с бг лекари, сестри и стоматолози! Ама ти по-далече от гъ*зъ си не виждаш. Българските дипломи са признати в ЕС! Ще ти се само в кенефстан да важат, но хората са свободни да си търсят добрия живот по света.
81
1
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Скоро само знахари ще останат, за доктори пари нема.
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гОбаче на теб не ти пречи едновременно да мразиш и българските лекари, при които минаваш тънко с 10-15 лева, нали?
79
0
 
2
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Преструкториране .......... до кога щее това преструкториране стига де още някоя година и ще стигнете комунистите там чакахме слънчевия комунизам 45 години тук вече отиват 30 престроики уволнения крадене от часните клиники на свако бако и нищо държавните болници са както Живков ги остави - пример окръжна и пещерска в П-в. едни лифтове неможахте да смените. ТРАГЕДИЯ КАК МЕДИЦИ ДА СТОЯТ КАТО НА ЗАПАД ВЗЕМА 4 ПЪТИ ПО ГОЛЯМА ЗАПЛАТА
78
2
 
8
 
! Отговори
МИтко преди 5 години
До йСмешен,точно на Запад - Великобритания, практикувам с българска диплома и съм зъболекар. Аман от хора,които нищо не са видяли и никъде не са ходили.
77
5
 
4
 
! Отговори
j преди 5 години
тая пропагандна истерия на тема "горките ни медици" е с цел да се приватизира Здравната КасаЗападните гадове искат и вие като Американците да плащате по 12 000 $ на година здравни застраховки и да не получавате нищо !ето за това е тази пропагандна истерия !
76
7
 
2
 
! Отговори
к преди 5 години
""Медици от Балканите напускат..."в САЩ и в Канада, като напишете ч молбата за виза, че сте лекар - със сигурност ще ви откажат виза !толкова много се търсят "медици" на запад !за сметка на това познавам маса медицински сестри дето сменят памперси по старопиталищата наравно с "бежанките" В Чикаго познавам един единствен Българин зъболекар на който са разрешили да практикува !
75
12
 
6
 
! Отговори
й преди 5 години
"Медици от Балканите напускат..."искам да ми покажете поне един "медик" дето да е напуснал !!!???аман от фалшиви новини !на зпад е НЕВЪЗМОЖНО да практикуваш с Българска диплома, нищо че ужким сме в ЕС !!!
74
0
 
6
 
! Отговори
спиро преди 5 години
така е , защото здравна каса е като един огромен октопод , който само гълта и нищо не дава , а само чака някой да я окраде ...
73
6
 
1
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Здравен министър 54 Това което си описал е вярно , но до някъде. Хубавите коли са на кадърни , доказали се лекари , които си дакарват над 10 000 лв. на месец.По голямата част разчитат само на твърда заплата , защото толкова могът.
72
0
 
5
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До трагедия 56 Ти се благодари че си останал жив , че мажеше и парите и теб да те няма. Те пари не връщат.
71
1
 
10
 
! Отговори
Смех преди 5 години
Аз па знам за един професор по икономика светило върна се да си доживее от САЩ па го изядоха пом.иарите и те така!Кло.ет ви казвам
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи шегаджии има в тоя сайт... хирург работил като таксиджия, ходили да питат за него, истина се било оказало... КОМЕДИАНТИ!
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво се подиграваш беее, Анонимен! Това с професора е истинскта история, такива бяха времената, оная година големия сняг като падна, добре, че беше тоя професор да ни спаси семейството!
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТошоМоже да е бил партийно неудобен. Забравяте, че както сега, така и някога, за да си оценен, трябва да си партийно покровителстван. И сега да си само ядрен физик, си нИкой. Но ядрен физик член на управляваща партия, тогава си нЯкой важен.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 5 години очаквайте някой да разказва за професора по ядрена физика, който ровил по кофите и работил в рудник за жълти стотинки. И всеки да разказва как лично го е виждал и е питал за него и му е виждал китапите.