Оскверниха българска костница в историческа местност край Ниш

Написани са неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени
Обновена: 21 сеп 2018 12:21 | 21 сеп 2018 08:00,
104
Оскверниха българска костница в историческа местност край Ниш
Снимка: Едвин Сугарев

Българска костница в местността Ледена стена в Ниш e била осквернена. В костницата са събрани тленните останки на 2015 български войници и офицери, загинали през есента на 1944 г. в Македония и Сърбия, при участието на Българската армия в първата фаза на Втората световна война, съобщи "Фокус".

По стените на костницата със спрейове са написани неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени.

Според генералния консул на България в Ниш Едвин Сугарев оскверняването на костницата е проява на първобитен национализъм и приема тази постъпка като вандализъм.

Той посочи, че по случая вече се работи - полицията е уведомена и ще бъде заведено следствено дело срещу неизвестен извършител.

По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест заради поругаването на военния паметник-костница в Министерството на външните работи на Република Сърбия.

В нотата, връчена от българския дипломат, се настоява за конкретни действия за незабавното заличаване на пораженията върху паметника, за незабавното разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия, както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове.

По време на разговора в Министерството на външните работи на Република Сърбия, посланик Радко Влайков е изразил дълбоката убеденост на българската страна, че посегателството върху военния паметник е в пълно противоречие с отличния климат на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Българският дипломат е акцентирал и върху особеното притеснение от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 г., включително на Национален съвет на Българското национално малцинство.

От страна на Министерството на външните работи на Сърбия е изразено съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс с отличните отношения между двете страни.

По време на срещата е поет ясен ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
......и докато сръбските шовинисти почти 200 години възпитават сърбите в българомразие,заграбват десетки хиляди кв,км,българско землище и с терор превърнаха стотици хиляди българи в ПРАВИ СЪРБИ и ПРАВИ СЪРБОМАНИ а.к.а "етнически" македонци" и създадоха много филми за лошите българотатари отговорът на българите беше СРЪБСКИ ТУРБОФОЛК И СКАРА,и прегръдки от политици до последния северозападен про/стак на сръбски турбофолкаджии!НАЧЕЛО С БАЦЕТО ДЕТО ЦЕЛУВАШЕ ЦЕЦА НА АРКАН ГЛАВОРЕЗА ЖЕНАТА!!ГАДОСТ!!
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонските и Шопските българи се показаха като най-големи МАЙКОПРОДАВЦИ-МАСОВО СТАНАХА СЪРБИ И "ЕТНИЧЕСКИ"МАКЕДОНЦИ!Срамота!Всички които не са си дошли в България гордо се тупат в гърдите какви сърби и "македонци"са И КРАДЪТ С ПЪЛНИ ШЕПИ ИСТОРИЯ И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ОТ БЪЛГАРИТЕ.Бок/луци.Така в Пирот в църквите където има икони на български светци ти дрънкат за сърби,пиротските "сърби"били научили чипровските българи на килимарство,Погановският манастир бил сръбски,нишкото въстание също......
70
8
 
0
 
! Отговори
българете преди 5 години
обитаващи българия обявиха (главния редактор на снес вкл.) българите живеещи в чужбина за предатели, а сега се втурнали да защитават някакъв спорен паметник???
69
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България от 1923 година до 1944 година е била под фашиско робство. Българските фашисти като влизат в Македония 1941 година са посрещнати като освободители от населението. Скоро започват да грабят това население. Не само да грабят, но и да убиват младежи. Така населението в Македония намразва България заради кой, заради фашистите. Българските фашаги обезбългаряват Македония, не толкова сърбите, това е истината. Много български войници там грабят и крадат подстекавани от фашистките си офицери.
68
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В средновековието сърбите не са се наричали сърби а славини. Княжествата са им Рашка, Дукля, Травуня, Босна, Хрватия... Названието сърби се появява доста по-късно като неговия произход не е от сервилни. То и българи прилича с вулгари, демек вулгарни хора, ама едва ли е така, въпреки че западняците така ни превеждат. Така че уважавайте братята си сърби и не се хващайте на Шоросоидните пропаганди, измами и лъжи.
67
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до рускиняСърбите не са откраднали български земи с руска помощ. След първата световна война Русия не участва в подписването на Ньойския договор. Подписват го Англия и Франция соро соидееее просссс. Освен това Царство Фердинандова България заедно с австрийците избива 1 милион сърби и си постила с един милион трупа да ни вземат западните покрайнини.
66
5
 
2
 
! Отговори
безсрамници за пари преди 5 години
Всички паметници не трябва да се пипат. Со росоиди-най-зле от всички ***, тия дето посягате на паметници, вие нямате уважение ДАЖЕ към мъртвите. Помните ми думата че господ ще ви накаже, някой ден ще разрушават и вашите паметници. Не сте вечни и вие един ден ще си отидете от тоя свят и когато не можете да се защитите, господ ще ви върне.
65
4
 
12
 
! Отговори
до рускиня преди 5 години
Паметници на руски офицери и войници от войната 1877 -1878 може да има, но паметникът на Альоша трябва да бъде премахнат.Защото е на окупатор! Освен това,българските войници бяха изпратени насила срещу Вермахта от Москва.Сърбите няма на кого да се сърдят,тъй като откраднаха с руска помощ български земи.Когато крадеш нещо чуждот, идва ден в който трябва да го връщаш.
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистическите капища не са паметници.Това, че за вас комунистите сатанисти комунистическите капища са нещо ценно си е ваш проблем.
63
1
 
5
 
! Отговори
до Мурзаевски преди 5 години
Не съм го чел този, нямам и намерение, вероятно го публикуват в Русия, Македония, Монголия и Мозамбик. Наистина, една от теориите е, че етнонимът произлиза от "смесен" народ. Е, и? Какво от това?
62
6
 
7
 
! Отговори
рускиня до 51 преди 5 години
как сте с логически връзки?Какво общо вашият коментар има с тема?спомням голямата радост, когато е бил боядисан паметник на съветския воин.Още тогава коментирах,че оскверняването на паметници е отвратително.Но,вероятно,точно вие аплодирахте на изпълнители.И като резултат е бил боядисан паметник на Асеневци в Търново.И тогава не се замислехте.Дадохте идея -давайте просто да излеем кофата с боя върху всичко с което не сме съгласни.После ще се учудвате, кой ли посегнал върху паметника на ваши близк
61
3
 
4
 
! Отговори
Румео се завръща преди 5 години
Уважаеми дами и господа,Някой се опитва за пореден път да запали фитила на Балканите..
60
12
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 5 години
Произхода на наименованието сърби е от серви - servus (сервилен, слуга и т.н.)... Хахаха"Едуард Мурзаев (физикогеограф, топонимист, доктор на географските науки) твърди, че думата булган (има и такова название на окръг и град в Северна Монголия) означава разбъркани, замърсени, тъй като на езика на един от тюркските народи булганук означава мръсен, мътен. Това твърдение е послужило на някои учени да тълкуват името българи като мътните, разбърканите."
59
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво търсят български войници на чужда територия? Този въпрос трябва да си зададете. Ако хиляди войници на чужда армия оставят костите си в България какви ще бъдат?
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сръбския крал Стефан Душан е син на Теодора Смилец,дъщеря на българския цар Смилец,а по бащина линия е внук на Ана Българска,дъщеря на българския цар Георги 1 Тертер,съпругата ми Елена е сестра на българския цар и т.н.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми сърбите са били на северозапад и след това се и се смесват с българи,като всичките им управляващи са с българска кръв.Сестрата на нашия цар(Иван Александър) Елена е управлявала Сърбия,тя е строила множество храмове и е участвала дейно в политиката,а столицата им Белград също е бил български град и е построен от българи,преди още преди сърбите да се появят като държава.Сръбския крал Стефан Душан е син на Теодора Смилец,дъщеря на българския цар Смилец,а по бащина линия е внук на
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осквернителите с турски имена ли са били?От няколко дена Днес ни внушават, че хора с турски имена разбиват манастири. без да уточняват етноса им.
55
0
 
22
 
! Отговори
Без памет преди 5 години
Ако не беше този инцидент, нямаше да зная за тази костница, макар че минавам покрай Ниш всяка година, а тази година рагледах и Калето им. За него пише като забележителност. За костницата-нищо... Нашите историци и политици са толкова "толерантни" спрямо съседите, че са погребали националната ни гордост в чекмеджетата на музеите и папките на дипломатите. Около тази костница е тревясало, не се посещава дори от семействата на загиналите. Кой ли ни е крив?
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Произхода на наименованието сърби е от серви - servus (сервилен, слуга и т.н.). Константин Багренородни (цитирам по памет) е писал, че сърбите са роби на българите и племе, което не заслужава доверие.
53
3
 
16
 
! Отговори
postradal pasi преди 5 години
както тито успя да ги насъска срещу съседите и да омаскари българските земи и население с убиийства и тормоз тъй както турчин не ги е клал успя да създаде измислената югославия с азбука 1/2 кирилица и 1/2 латиница и с това се гордеят