Оскверниха българска костница в историческа местност край Ниш

Написани са неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени
Обновена: 21 сеп 2018 12:21 | 21 сеп 2018 08:00,
104
Оскверниха българска костница в историческа местност край Ниш
Снимка: Едвин Сугарев

Българска костница в местността Ледена стена в Ниш e била осквернена. В костницата са събрани тленните останки на 2015 български войници и офицери, загинали през есента на 1944 г. в Македония и Сърбия, при участието на Българската армия в първата фаза на Втората световна война, съобщи "Фокус".

По стените на костницата със спрейове са написани неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени.

Според генералния консул на България в Ниш Едвин Сугарев оскверняването на костницата е проява на първобитен национализъм и приема тази постъпка като вандализъм.

Той посочи, че по случая вече се работи - полицията е уведомена и ще бъде заведено следствено дело срещу неизвестен извършител.

По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест заради поругаването на военния паметник-костница в Министерството на външните работи на Република Сърбия.

В нотата, връчена от българския дипломат, се настоява за конкретни действия за незабавното заличаване на пораженията върху паметника, за незабавното разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия, както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове.

По време на разговора в Министерството на външните работи на Република Сърбия, посланик Радко Влайков е изразил дълбоката убеденост на българската страна, че посегателството върху военния паметник е в пълно противоречие с отличния климат на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Българският дипломат е акцентирал и върху особеното притеснение от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 г., включително на Национален съвет на Българското национално малцинство.

От страна на Министерството на външните работи на Сърбия е изразено съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс с отличните отношения между двете страни.

По време на срещата е поет ясен ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
8
 
! Отговори
ЛЪВЧЕ преди 5 години
Ами нормално за тях... Като не знаят кои им са истинските врагове, и кои са нашите общи врагове на православните народи, се стига до такива идиотщини......
51
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите все лъжи и все недоволни от всичко.Само дето пред българите не минава.Едни надути. Брей колко са велики.На българите на малкият пръст не можете да им стъпите.Дайте нещо факти, така с драсканици по плочи нищо не става.
50
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да излъжеш сръбската народна памет. Как да убедиш сърбина, че бyгаpите не са фашистички окупатор? Те помнят зверствата. Все едно да убедиш българина, че не е бил турски роб. Невъзможно.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"рускиня" ти квичиш.Болшевиките са избивали Руснаци както никой друг в цялата история на Русия.Св. патриарх Тихон ги е анатемосал през 1918 г. завинаги и даже комунистическата МП (след смъртта на патриарха, отровен от болшевиките през 1925 г., болшевиките слагат слагат незаконно на негово място митр. Сергий и той през 1927 г. пуска своята "декларация за подчинение на съвецката власт", известна като "декларацията на митр. Сергик) не смеят да махнат анатемата.Моля те не се наричай рускиня.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКО Е ПОЛИТИЧЕСКО!!!ВСИЧКО Е ЗАРАДИ МАКЕДОНИЯ КОЯТО ИСКА ДА МАХНЕ СЪРБИЯ ОТ ИМЕТО СИ!!!ТЪЙ, ЧЕ ДОКАТО НЕ МИНЕ РЕФЕРЕНДУМА СПОКОЙСТВИЕ НЯМА ДА ИМА!
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е сърбите всъщност се държат добре с българите но младото поколение, а старото си е същия разсадник на тотслитаризъм като при нас.Това е техния вечен про-диктаторски електорат.Който там пък печели дивиденти от спомени за ниски цени при Тито.Ех тия цени какво ли би бил света без пари, *** дето да ги измислят и тарикати дето да ги използват за да манипулират населението и да идват за цял си живот да командват.
46
12
 
6
 
! Отговори
рускиня до 13 преди 5 години
"Какво общо има "Альоша" и "паметника на съвецката армия" със случая?Разбира се,ч е един ден и "Альоша" и "съвецката армия" ще отидат където им е мястото на бунището."-------------------------------------тогава защо квичиш за оскверняването? Варварите ,които направили тези надписи на същото варварско ниво като тебе. Всичко е закономерно. когато си подкрепяш варварство, бъди готов към тебе да се върне жеста.
45
1
 
5
 
! Отговори
да преди 5 години
ами айде ела ни изгони в Азия, ***
44
2
 
4
 
! Отговори
Dublin преди 5 години
Едвин Сугарев...vse se cudeh, kude li se e zavrial na toplo tozi *** or 90-te...
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос на възпитание и образование е да се оправят отношенията и тези наслоения от миналото да бъдат преодолени. Всъщност поне за това България е малко по- напред. Инак като идеш в Белград ядене и пиене- супер и хората са мили и ти се радват- няма нещо негативно, но от едно време има при по- старото поколение едно високомерно отношение.
42
7
 
7
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
Откога генералните ни консулства са санаториуми за кукундели?
41
9
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Бащината ти земя е некъде в Азия. Всичко друго е окупация, насилствена и варварска. Айде чао. Гери Никол-бълг???
40
11
 
3
 
! Отговори
31 преди 5 години
"Величаят се за приемници на Византия" Терминът Византийсла империя се появява през 17 век, когато тоя с фараонската шапка в Рим, решава, че е врема да се легитимира. Русия е надледница на Римската Империя както по дух, Православието така и по кръв чрез София Палеоглот. Тази принцеса отлазва да се омъжи, за някой варварин от запада, облечен в животински кожи и живеещ в землянка.
39
2
 
30
 
! Отговори
От Сливница! преди 5 години
Това са сърбите - нагли и неграмотни, ламтящи за всичко което не е тяхно и никога не е било тяхно. Ненормални претенции за имперски земи и величие. Нещастници!
38
12
 
4
 
! Отговори
35 преди 5 години
Успокой се бе ***. По-полека със седресарската риторика. Защо България си увеличи територията след ВСВ? Дело на същите окупатори? А не благодарение на англосаксонската добрина може би ще кажеш. Кво направи за 30 години"свобода"? Направи поне 2 млн. българи емигранти. Ако живееш на юг от Патриарха, нямаш имотен ценз за да ни правиш смях. Ясно ли е?
37
0
 
15
 
! Отговори
Честит 22 септември преди 5 години
Какви били, какви не били.Вижте се бе! от всякъде бълва сръбско,гръцко и какво ли още не.Какви патриоти какви глупости "Не народ а ***"
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никаква подкрепа за ЕС
35
9
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Имам роднини, които са били на Козара, имам роднини, които са изкарвали хора от окупирана Европа през Югославия, имам роднини, които изпроводиха фъшкиите до Австрия с "барабанен" салют, имам роднини, които са лекували от фашизъм в Югославия по хирургически начин. Още да ти изброявам ли? Да не би да ти падне мазилката от панела и да ти нарани еднопръстното чело и лъжливото вратле.
34
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ниш и западните покрайнини винаги са били български,докато сърбите не ги заграбиха заедно с Македония.Вижте Нишкото възстание,там не е имало сърби,българи са възстаниците против турците.
33
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма пипнати руски паметници.А съвецките *** трябва да се махнат.Окупатори, 45 г. ви търпяхме насила наложеният режим, с концлагерите по цяла България, с политическите затворници, кражбите ("национализация"), масовите убийства без съд и присъда ("народен съд") и 250000 Българи убити.