Заев след провала: Няма да напускам, мой дълг е да остана!

36% избирателна активност, 91% са "За" Северна Македония
1 окт 2018 08:50,
78
Заев след провала: Няма да напускам, мой дълг е да остана!
Снимка: Reuters

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

Още по темата

"Нямам намерение да напускам,  мой дълг да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС", предаде БТА.

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени.

Той подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка".

По последни данни 91% от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 на сто при необходими 50%, за да бъде гласуването валидно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убава работа, ама македонска...За сега за заювците морков, а скоро и тояга...
52
13
 
4
 
! Отговори
хм преди 5 години
Сръбско-руската пропаганда и враговете на България спечелиха гейма
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Латвийския език е славянонемски. Това е резултат от немското поробване на местните Латишки славянски племена. Днес просветените латвийци чрез историята откриват славянския си корен.Македонският език е българо-сръбски.Това е резултат от сръбското поробване (и културен геноцид) на местните македонски българи.И за това ли са виновни немците и Фердинанд, че сърбите са затворили границата и вътре са били и трепали всички, които не употребяват сърбизми в езика си?
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам, каква е разликата между БЮР Македония и Северна Македония? Според мене не са отишли да гласуват, защото принципна разлика в името няма.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Триумф за Русия!
48
5
 
15
 
! Отговори
SS преди 5 години
тоа на снимката е обикновен прос селски хитрец, който обаче се мисли за голям хитрец и играч от хамерикански тип...
47
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КАЗА ЛИ, ЧЕ ЩЕ НАПУСНЕ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ РЕФЕРЕНДУМА СЕ ПРОВАЛИ ЗАРАДИ ОТКАЗ ИЛИ ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ!!! КАЗА , ЧЕ ЩЕ НАПУСНЕ А СЕГА КАЗВА , ЧЕ КОЙТО МУ Е ПОВЯРВАЛ ДА НЕ ГО Е ПРАВЕЛ :D-------------------------------------НА ИЗБОРИ НОВИ СИГУРНО ЩЕ ИМА СЪЩИТЕ ГЛАСОВЕ!!!НО ВЪПРОСА ТУК Е ПРИНЦИПЕН КАЗА НАПУСКАМ СЕГА КАЗВА НА МАКЕДОНЦИТЕ МНОГО ВИ ЗДРАВЕ :D
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Латвийския език е славянонемски. Това е резултат от немското поробване на местните Латишки славянски племена. Днес просветените латвийци чрез историята откриват славянския си корен.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немците искат да поробват ама сега са едва колкото две Българии и половина, при това мерната единица е орязаната от тях България.
44
4
 
22
 
! Отговори
SS преди 5 години
Вижте го тоа - щял да "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС"...Води я към обикновена колония и марионетен режим, нищо друго. Познато, нали?...И няма НИКАКВА "Република Македония"! Има бивша Югославска република Македония!
43
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой българин няма проблем в общуването с обикновените сърби, гърци, македонци. Великите сили настройват хората едни срещу други.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите в последните години ги правят в някакъв завод за Наглост!Това на черното бяло да се каже им е никакъв проблем. Нашата Тиква е същата.Нагли и в чepвата!
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До азНЕ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, ТРЯБВА НИ БАЛКАНСКИ ПРАВОСЛАВЕН СЪЮЗ И КОЙТО ПИПНЕ ЕДНА ОТ ДЪРЖАВИТЕ ДА ПОЛУЧИ ПОДКРЕПА ОТ ДРУГИТЕ. Европейския съюз се нуждае от реформиране, сега е Мигрантски съюз, ама като падне Меркел догодина ще се оправи работата и там.
40
1
 
17
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
Спокойно ЗайчарчеВ политиката всички провали се представят като успехи. И твойта е тъй. Нали запада те подкрепя в гръб...
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕЗ ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ НЕМЦИТЕ СА ИСКАЛИ ДА ПОРОБЯТ СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ. Те напълно поробват и понемчват полабските славяни, сред които най-голямото племе са Прусите. Австрия възниква като немска окупация над местните славянски земи. Австрийската империя подтиква марионетката си Милан да нападне България, после завзема Босна и Херцеговина. Набутват немци за българска династия. Сърбите свалят австрийското протеже Милан. Австрия иска Македония и Солун, земи с българи да са австрийски. АВСТРОНАГЛЕЦИ
38
5
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОЯ Е ПО-ИЗМАМЕН И ОТ БОРИСОВ!БОРИСОВ КАТО КАЖЕ, ЧЕ НАПУСКА НАПУСКА :DТОЯ КАЗА НОВИ ИЗБОРИ А СЕГА ЛЪЖЕ :D
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да сдава поста?Заев съвсем умишлено пусна въпроса за решаване на референдум, т.к. бе сигурен, че народът няма да се огъне пред натиска на Гърция и НАТО. Това да не са българските слуги на чужди интереси? Хората си бранят името, интересите и достойнството! Голям келепир, че не са в НАТО. Без друго сегашните международни институции търпят големи критики за начина си на работа и са в незавидни позиции, някои - пред разпад.
36
7
 
4
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименАми - три от изброените от теб държави (България, Румъния и Гърция) вече са в съюз. Още две (Сърбия и Черна гора) са на път. Ако и Македония тръгне (както твърдят, че искат) - след десет години шестте държави наистина ще са в съюз! Европейски Съюз!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА 34 ЕДНО НЕМСКО *** ПОБЪРЗА ДА ИЗРАЗИ С ЧЕРВЕН ВОТ ОМРАЗАТА СИ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НЕГОВАТА МЕЧТА ЗА ОБЕДИНЕНИЕ И СВОБОДА!
34
1
 
21
 
! Отговори
честито БЪЛГАРИЯ преди 5 години
Референдумът е победа за България и българите в Македония и катастрофа за косовско-албанския сценарий.