И сега какво? Македонците си остават…. македонци

Медиите на балканите анализират провала на референдума
1 окт 2018 07:20, Златко Желев
90
И сега какво? Македонците си остават…. македонци
Снимка: Reuters

Референдумът в Македония, на който гражданите трябваше да подкрепят договора за промяна на името, подписан с Гърция, претърпя провал.

На него излязоха по-малко от 40% от избирателите, а за успеха му бяха нужни гласовете на повече от половината, регистрирани в списъците, отбеляза електронното издание на водещия хърватски ежедневник Jutarnji List.

След затварянето на избирателните секции македонският министър-председател обяви очакваното: Консултативният референдум се провали, но процесът на промяна на името на страната продължава.

Още по темата

В парламента Заев няма подкрепата на необходимия брой достатъчно депутати за конституционни промени, така че ситуацията остава същата както преди референдума, коментира изданието.

Отговорът на въпроса защо македонците реагираха по този начин на референдума не е еднозначен. По-голямата част от тях знаеха, че процесът на промяна на името ще продължи независимо от резултата. Друга част игнорираха гласуването, защото основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ смекчи реториката. Ситуацията е шизофренична – партията хем се противопоставя на договора, хем подкрепят влизането на страната в ЕС и НАТО, допълва коментира Jutarnji List.

Първите изводи от референдума за одобрение на договора с Гърция и за промяната на името на страната, който току-що приключи в БЮРМ са достатъчно показателни, пише електронното издание на гръцкия вестник Аvgi, цитирано от "Фокус".

1. Големият брой граждани, бойкотирали референдума (около 60 %) е равносилно на отхвърляне на дилемата за членство в НАТО и ЕС с промяна на името на страната.

2. Въпреки, че референдумът не е обвързващ, той е израз на неодобрение на министър-председателя Зоран Заев и на неговата политика, който е заложил на отговора "Да". По този начин страната е доведена до политическа нестабилност и много вероятно до предсрочни избори, въпреки мнозинството на правителствената коалиция в настоящия парламент.

3. Правителството на Заев и партиите от неговата коалиция бяха наясно с проблемите на избирателните списъци, но въпреки това проведоха гласуването, без да ги приведат в съответствие с действителността.

4. Резултатите от референдума са равносилни на неодобрение на политиката на Запада ( НАТО, ЕС, САШ, Германия и др.) и може да се очаква, че Русия ще се възползва от тази ситуация по-нататък.

5. Националистическото противопоставяне в БЮРМ става все по-силно, тъй като успя да се възползва от несъвършенството на избирателните списъци.

6. Участието на някои депутати от ВМРО-ДПМНЕ в референдума даде надежди за бъдеща колаборация, които обаче най-вероятно няма да се осъществят заради ниската избирателна активност провалила референдума.

7. Албанският етнически елемент, който в избирателните списъци изглежда много по-висок от действителния, може да се изкуши да потърси други начини за осъществяване на визията си за НАТО, дори чрез амбицията за Велика Албания. Но дали тези амбиции ще слязат от теоретично на практично ниво остава да бъде доказано.

"Въпреки големите очаквания на правителството в Скопие, на Европейския съюз, САЩ и НАТО, македонският референдум за новото име на държавата се провали, след като привлече само 36% или около 600 000 гласоподаватели", написа водещият сръбски ежедневник - "Политика".

Водещият босненски ежедневник Dnevni Avaz публикува статия, в която обръща внимание на ниската избирателна активност на референдума в Македония. От редакцията припомнят въпроса, на който гражданите на югозападната ни съседка бяха призовани да отговорят: "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?".

Изданието обръща внимание и на реакцията на Атина и цитира изявлението от Министерството на външните работи, в което резултатите от референдума са определени като "спорни".


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
2
 
! Отговори
Бож. преди 1 година
Честита победа на Заев и на здравите сили в Македония които доказаха,че за тях България е по-важна от Русия и Сърбия!
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
появи се нова държава източна албания
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недей така. Масово плюещите Европа си мислят ,че от тях им зависят заплатите.Мислят ,че те управляват. И всякакви смехории. После се чудят ,че адекватните бягат в лоша Европа. Е цял живот ли да ги цакат комунисти и да плащат двойни цени и сметки поради едни "братя" , които плюещите боготворят?После плюещите пак реват ,че Бг се обезселва, ама не сменят репертоара:)))
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като почнете с тези ваши фантасмагории как ЕС ни било виновно? С какво бе другари? С това че ни управляват на Тошо хората ли? С това ,че руските монополи късат месо ли?С какво точно ЕС ви е виновно? Ние 70% сме предоволни. Можете да идете да добрувате в Путинландия ,ама да не ревнете набързо? Всички са доволни от ЕС. Влезнааха и масово вдигнаха стандарта в другите държави. България е пример какво е става останеш ли с комунисти на власт и още с яко руско влиянение и зависимости!
77
2
 
8
 
! Отговори
Отказ преди 1 година
Няма да се казват северни македонци , ами
сръбски брюм-човци
76
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците доказаха че са "българи"!
Имат същата избирателна апатия!
75
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 78
О да бе..............ти пък "светиш" от толкова акъл! А не ти ли е ясно, че ИМЕННО албанците са "гласували" и те са виновници за всички беди на Балканите! И че НИКОЙ няма да "защити" Македония даже ако влезе в ес и отан! ИМЕННО АКО ВЛЕЗЕ ще я унищожат! Ха-ха...че македончетата не са тъпи..........гледат как нас ни унищожават и си рекоха, ЧЕ НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА СМЕ ИМ ПРИМЕР!!!
74
2
 
10
 
! Отговори
Име преди 1 година
по добре да си сложиш доброволно кръста, отколкото да те гази полумесеца на необолшевиките и евреите...
73
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7
Хи-хи-хи................***..............а не ти ли идва на акъла (ако го имаш!), че ГОРДИТЕ МАКЕДОНЦИ ИМЕННО ЗАТОВА ТАКА ГЛАСУВАХА!!!! ЗАЩОТО виждат НАШАТА МИЗЕРИЯ и всички НЕДОСТАТЪЦИ от еуропското "присъединяване"!!!!!! БРАВО, БРАТЯ МАКЕДОНЦИ! Хи-хи.............сега ми е ясно ЗАЩО в България няма референдуми, апа нейсе за това "присъединяване".............напротив, ВСИЧКИ ВЕЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕ!!!!
72
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези доказаха отново, че имат български корени -от тъпотия сами ще си сложат кръста на държавата!
71
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези дето днес веят байраците и се радват ,че останали македонци -утре ,като ги налегне мизерията ще са първите кандидати за български паспорти !!!!
70
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите в болшинството са даста елементарни и показват ,че българина първо няма понятие за проблема и второ съди за другите по себеси! Въпроса не е за това ,че ние ,като сме до някъде разочаровани от ЕС -то трябва да се радваме ,че макетата са отхвърлили диктата на Брюксел дори с новото име ! Проблема е ,че тази малка ,ошмулена територийка без подкрепа на военен пакт и членство в европейския съюз ще стане лесна плячка за сепаратиските мераци на албанци и сърби!
69
4
 
14
 
! Отговори
Име преди 1 година
и сега - нищо. пак по-добре от това да попаднеш в мръсните кунки на национални продатели, откровени мошеници, крадци на едро - необолшевики и пес са в потрес, а серж, като техен вечен водач ще обвини македонците в неразбиране на "правата вяра" на която служи и зайков. а именно вярата в силата на парите на шорош.
68
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снощи Заев оповести грандиозна победа / 30 % ЗА / и помоли опозицията / 70 % НЕУЧАСТИЕ / за коалиция ! Заприлича на Бойко Методиев Борисов след победа с гласовете на 10 - 12 % от българите !
67
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали Русия е виновна за провала на референдума . Хайде англичани ,търсете русите !ч
66
4
 
23
 
! Отговори
Бате Гойко преди 1 година
"Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?"
Въпросът е доста подвеждащ. Трябваше да има 3 въпроса. Но понеже знаят, че никой македон няма да иска да се прекръстят и обвързаха трите въпроса. Всички македонци искат в ес, но далеч не всички искат нато и още по-малко искат ново име на фиром. Запада реши да ги подлъже, като малки деца, но не му се получи за което БРАВО на съседите.
65
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако македонците са били уплашени и страхливи щяха да се панират от атаката преди
референдума на генералите от НАТО , баба М. , американска подкрепа за Зоран Заев!
64
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало руските тролове успокойте се
63
11
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
На този референдум за европейското бъдеще на Македония...победиха сърбоманите.Яко са се...ешалонирали на македонска земя и няма да изпуснат...лесно тази малка държавица от орбитата на...майка Сърбия.Ще има сигурно и...втори опит и народеца,ако иска наистина да поемат по нов път,да преодолее старите...стереотипи.Няма страшно и далеч от Сърбия;даже ще се почувстват по...значими и независими.
62
13
 
20
 
! Отговори
. преди 1 година
Голям к.. за ЕС и НАТО.