Гръцки пенсионери се местят в България: Евтиния е! Здравей, животе!

Пенсиите им от по ?800 месечно им позволяват да си живеят царски
9 ное 2018 07:00,
100
Гръцки пенсионери се местят в България: Евтиния е! Здравей, животе!
Снимка: Reuters

Пенсиите на гръцките пенсионери са намалени толкова много, че някои от тях се местят в България, една от най-бедните страни в Европа, съобщава агенция Bloomberg.

Сред тях е 75-годишният Георгиос. След смъртта на жена си той дал под наем апартамента си в Солун, вторият по големина град на Гърция, стегнал си куфарите и се преместил София.

Пенсията от 800 евро месечно му позволява "да си живее царски" в българската столица, казва той.

Още по темата

"Разбира се, има проблеми с приспособяването и приятелите. Но с парите, които имам, мога да се връщам често в Гърция, а имам и възможността да пътувам", отбелязва мъжът, който не иска да каже фамилията си, за да не си навлече проблеми с гръцките данъчни власти.

Гърция, която е сред дестинациите, към които се насочват пенсионери от други европейски страни, сега наблюдава как нейни граждани поемат да изживеят старините си в по-евтината северна съседка, след като пенсиите им бяха намалявани поне 20 пъти по време на продължителната дългова криза.

Гръцките пенсионери правят рационален избор, премествайки се в България, отбелязва Bloomberg. По данни на Евростат през 2017 г. разходите за живот в Гърция са били почти два пъти по-високи отколкото в България, където са най-ниските в ЕС.

Макар да има малко данни, които да покажат доколко разпространено е явлението, някои неофициални цифри намекват, че тенденцията може би се ускорява.

"Като цяло животът е с 30% по-евтин и то ако решите да останете в София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове и села е евтиния", казва Георгиос.

България се присъедини към ЕС през 2007 г. и оттогава икономиката й нараства със среден годишен темп от 2,4 на сто. Същевременно това бе последната година на икономически растеж за Гърция, преди дълговата криза да заличи една четвърт от брутния й вътрешен продукт, да доведе до скок на безработицата и да остави страната няколко пъти да стига до ръба на излизане от ЕС.

Пенсията на 71-годишния Никос е била намалена с 45% през кризата до 1100 евро и има вероятност да бъде понижена още, ако кредиторите от еврозоната убедят гръцкия премиер Алексис Ципрас да придвижи плановете за нови намаления на пенсиите.

"Все още живея много приятно тук въпреки голямото намаление, тъй като цените на всички стоки и услуги са много по-ниски отколкото в Гърция", казва той.

"Вече рядко ходя до Атина. Синът ми често ме посещава и винаги намира и купува неща, които в Гърция са по-скъпи", допълва мъжът.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това говори само за лошата пенсионна система в България където към българските пенсионери се извършва геноцид от всички правителства от 1944г насам.
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 45"..Българската икономика само печели от това, че някой е избрал да си харчи парите тук."......................................................................................Когато оня бизнесмен, с анцунга им гушне паричките и укрива данъце на 100 %, или си харчи парите навън, ти какво хващаш? Или икономиката? Аман от приказки " по учебник" и на теория!!!!!!!!!!!!!
39
4
 
3
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Най-накрая и те усетиха "благодата" на социалистическото правителство.Сега благоденстват и те като нас. Дано социалистите останат по-дълго на власт в Гърция че да си получат заслуженото.
38
1
 
12
 
! Отговори
хахх преди 5 години
Сега пак ще започнат да излизат статии в нета и репортажи по новините за тези хора. Ще се насажда мнение, че едва ли не видиш ли, хора от всякакви националности идват в България, защото по-добро място няма. Ама се пропуска факта, че са пенсионерииииииии. Не идват млади хора, а пенсии които са на доизживяване. Младите отдавна избягаха. Виждате ли по улиците, че само пенсионери насам натам бродят. Младите тук там се виждат.
37
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и немските се бяха засилили по едно време, докато не се срещнаха с местните ***.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската икономика само печели от това, че някой е избрал да си харчи парите тук.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България е по-евтино от Гъция, но... какво точно е по-евтино?Ако пазаруваш в евтини вериги като Мазутис (Masoutis) ще намериш неща на цени като в България, да не говорим, че ще са по-качествени някои от нещата. Ако ходиш на заведение в Гърция, там е по скъпо. Билетите за градски транспорт са по-скъпи, но както и тук има карти с големи намаления. Дрехи и обувки са по-скъпи, но ако търсиш евтино, може и да намериш някои неща.
34
1
 
12
 
! Отговори
Itsob0001 преди 5 години
Гърците да си живеят в Гърция.Задължаваха българите с гръцка пенсия да живеят в Гърция,иначе няма да получават цялата пенсия ,ако отидат ( върнат) да живеят в България.Сега да приведат същите мерки и срещу гръцките граждани Щом са такива "византийски" тарикати.
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета пенсия 800 Евро, пенсия 1100 Евро! !!Че как няма да им е евтино с тия пари! А у нас пенсия 100 евро-разликата е 1000 евро ,нали така,дами и господа !НАМАЛИЛИ МУ ПЕНСИЯТА НА 1100 евро!Вие защо не ги направите нашите поне 500?
32
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намаляваха им пенсиите, но се съгласете, че ако 20 пъти ви намалят пенсията с по 1 %, то това са 20 %, и ако си вземал 1000 евро пенсия след всички намаления сега взимаш 800 евро. А ако си взимал 2000 евро пенсия сега взимаш 1600 евро. В Гърция няма таван на пенсиите и има доста прилични пенсии. Даже Турция с всичките си хвалби за силна икономика не може да докара средната си заплата до средната гръцка пенсия. Социалната политика в Гърция явно е добра.
31
6
 
24
 
! Отговори
zzz преди 5 години
Поредната статия, която ни убеждава колко евтино е да се живее в България. И това на фона на вдигане данъците на МПС, вдигане на застраховките "Гражданска отговорност", газта и хлябът вече поскъпнаха и т.н.
30
1
 
14
 
! Отговори
Ибрикчията преди 5 години
Гърците няма, как да станат жертва на ало измамници, щото просто на гръцки няма кой да ги излъже...колкото и *** да ходят в Гърция, толкова добре да научат гръцкия, че грък да не се усети....няма как да стане.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Евтиния" ми звучи като на гръцки . Нека дойдат бе, да опознаят родните шведи.Полицията ше трябва да работи като измамят грък.Гърците са свикнали да им свършат работата.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
E то таази прокажена държава вече си е старчески дом така или иначе.Д о тук се докарахме, нищо че сме втори по интелигентност в света.
27
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A български млади се махат от тази клоакка.Скапана, западащо и корумпирано е!Здравей живот!
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтения, ама друг път. Тази мантра вече няма стойност. Всичко поскъпва неимоверно бързо и накуп. Само качеството на живот се влошава. Държавата ни не милее за своите граждани. Лобита, конспирации, олигарси, п диктуват политиката на България. Здрава клетка не остана.
25
2
 
27
 
! Отговори
11 преди 5 години
Измислена платена публикация, за да може да дигат цените на всичко.
24
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Браво Бойко ,ти ли ги покани?Или реклама си правиш на мандата?
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като им направят две-три ало измами бързо бързо ще се изнесат обратно.
22
3
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Прясна стока... - за ало измамниците...