Скитачко племе, бугарско... Родна ревизия на македонските учебници

Самуиловата държава, Кирил и Методий – две от спорните теми
22 ное 2018 19:56,
143
Скитачко племе, бугарско... Родна ревизия на македонските учебници
Кадър: bTV

Самуиловата държава, Кирил и Методий - две от спорните теми в учебниците по история, с които се занимава двустранната българо-македонска комисия. Нейна задача е не да променя учебниците, а да даде препоръки за промени, като целта е да отпаднат предубежденията и враждебността.

С Гърция работата по учебниците едва сега започва, докато с България е вече в по-напреднала фаза. Целта е да се премахнат всички спорни исторически интерпретации, които досега са обременявали отношенията между съседите. Процесите са двустранни, тоест - изменения са необходими както в македонските, така и в учебниците на български и на гръцки език, пише "Дойче веле".

"За да няма нови травми"

Още по темата

Като начало Гърция и Македония вече си размениха всички учебници за начално и средно образование, по които ще се преподава през следващата учебна година. На първата среща между експертите от двете страни все още не е било обсъждано самото съдържание на учебниците, обяснява Виктор Габер от двустранния интердисциплинарен екип. Ставало е дума единствено за правилата в бъдещата съвместна работа и за графика на срещите.

"Работим с огромен брой учебници и материали, някои от които ще бъдат преработени, така че да не предизвикват нови травми у бъдещите поколения, които ще учат по тях", обяснява македонският експерт.

Гърция и Македония са разменили учебниците по всички предмети, но Габер смята, че фокусът ще бъде върху учебниците по история и география. Втората среща ще се състои в средата на януари.

В по-напреднала фаза е процесът между Македония и България. Двустранната комисия вече проведе две срещи - през юли в София и през октомври в Скопие. На тези срещи беше анализирано съдържанието на учебниците по история за пети и шести клас в България и за шести и седми клас в Македония.

"По отношение на съдържанието за праисторическите и античните периоди нямаме различни гледни точки. Първите забележки се появиха, когато стигнахме до Средновековието. Става дума за интерпретацията на такива явления като Самуиловата държава и просветителите Кирил и Методий", обяснява ръководителят на македонския екип Драган Георгиев.

По неговите думи, от българска страна има една обща забележка: че в македонските учебници преобладава враждебният тон към България.

"Скитащо племе"

Българският професор Иван Илчев, също член на двустранната комисия, представи наскоро няколко примера от македонски учебници:

"Възникването на македонския народ е дълъг процес, започнал още през 8 век пр.н.е."

"Като скитащо племе, българите постоянно променяли своето местоживеене. Те се занимавали с развъждане на коне, лов и грабеж".

"Св. Константин-Кирил и брат му Методий през 855 г. създали славянската азбука, наречена "Глаголица". Глаголицата била съставена от 38 букви. Тъкмо по това време в североизточните области на Македония започнали български нападения, така че светите братя трябвало да напуснат Македония".

"Прабългарите принадлежали към етническата група на турските племена".

Много са недостатъците в учебниците, смята Иван Илчев. Но забележки има и македонската страна. Драган Георгиев не посочва конкретни примери, но цитира общата забележка по отношение на анализирания период: че в България на Македония се гледа като на неосвободена българска земя.

"Всяка страна има свои забележки, но целта е да намерим общ език и да дадем подходящите препоръки. Тук говорим не за историографията, а за учебниците по история", припомня той.

"Няма кавги, няма остри реакции"

Засега под лупа са взети само учебниците по история, но след година е възможно да бъдат прегледани още учебниците по география и по литература. Следващата среща на двустранната комисия е в края на ноември в София.

"Тонът на дискусията е позитивен, няма кавги, няма остри реакции от едната или от другата страна. Говорим на професионално равнище с изключително точен речник. На всички е ясно, че тези учебни програми са възниквали в продължение на седем десетилетия и че нищо не може да се промени от днес за утре. Сътрудничеството е добро и вярвам, че така ще продължи", обобщава Георгиев.

До края на годината членовете на двустранната комисия трябва да докладват на своите правителства за свършената дотук работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
Bbbbbbb преди 5 години
Македонския език ,както и държава е комунистическо дело."Български език ,написан на сръбска пишеща машина".
119
0
 
4
 
! Отговори
деди преди 5 години
Хората в МК никога вече няма да си върнат българското самосъзнание. То е отровено от сръбски и груевистки измислици, не че имат вина, за мен те са жертви. Жалкото е, че единствения начин да се съхранят като нация е отказ от букефализма и връщането към българските корени. Но това няма как да стане, защото са осакатени ментално от сърбите. Едно е сигурно, докато се отричат от делото и кръвта на своите деди, албанците настъпват, а Македония върви към федерализация. Добре поне, че ще са в НАТО.
118
1
 
1
 
! Отговори
от Уикипедия преди 5 години
За произхода на днешните гърци от германския историк Якоб Фалмерайер е кратко и обобщено историко-етнографско и теренно проучване на произхода на населението на кралство Гърция от 1835 г., т.е. непосредствено преди възникването на съвременната гръцка държавност. Изследването по конюнктурно-политически съображения е прието зле от баварското правителство, чиято управляваща династия е заела гръцкия трон в началото на т.нар. баварократия.
117
1
 
0
 
! Отговори
До Дон Карнаж преди 5 години
Не изцяло. В Кирилицата има и Български Руни - подобни букви в Гръцката няма. В Кирилицата - някои букви означават числа, в Гръцката също го няма. Буквата А е 1, а Ц/Ч е 1000.
116
2
 
3
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Глаголицата е леко подменена Гръцка азбука (за тези които имат очи)Кирилицата е базирана на ГлаголицатаКирилицата е базирана индиректно на Гръцкия език.
115
10
 
7
 
! Отговори
Македонец преди 5 години
Аз съм македонец! Разбрахте ли! Нищо, че родителите ми се мислят и считат за българи! Точка! Аз съм македонец!
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..."Прабългарите принадлежали към етническата група на турските племена"...имало е ТЮРКСКИ ПЛЕМЕНА, терминът ТУРЦИ се появява много по-късно. Турчин и Турци - това е било обидна дума и обидно прозвище.
113
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 117 преди 5 години
...Като отрязал главата на Никифора,Крум очистил черепа и го обковал отвън със сребро, с гордост карал славянските князе да пият"...Това е написано от мразещите го Ромеи-хронисти. Кан Крум е бил ХРИСТИЯНИН - подобни неща не би вършил. Това е Светотатство. Не забравяйте, че подобна омраза са изпитвали и германците към българския воевода ВЛАД ЦЕПЕШ - изкарали са го "Набивач на колове(което е пълна глупост, тъй като терминът ДРАКА, в българския език означава друго).
112
2
 
3
 
! Отговори
Що се отнася до преди 5 години
бащата на Двамата братя - той е бил роднина по права линия на българския кан.
111
1
 
2
 
! Отговори
Братята Кирил и преди 5 години
Методий са създали СТАРАТА БЪЛГАРСКА АЗБУКА - ГЛАГОЛИЦА, а не Славянската такава. Изкуствено създаденият термин СЛАВЯНИ е от края на 16 - началото на 17 век. Създаден е от Хървати. Предложенията им са били: знаме: бяло, червено и синьо; с герб - двуглав орел.
110
1
 
9
 
! Отговори
Преславския събор преди 5 години
.............- Езикът на българските славяни е обявен за официален език в българските църкви,а гръцкият престанал да се използва за богослужения- Византийското духовенство е прогонено от страната- Климент Охридски е избран за пръв епископ на България- Град Преслав става столица на България,като с преместването на столицата от града на кановете - Плиска в Преслав,се подчертава скъсването с езическото минало.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през 893г. цар Борис Първи на официален събор е провъзгласил българския език,т.е. славянския език за официален език на България?Княз Борис е бил покръстен езичник,той приема християнството и го налага като официална религия в България.През 893 година се провежда Преславския събор,на него се вземат следните решения -- Цар Борис и болярите провъзгласяват сина на Борис - Симеон за княз на България,като го освобождават от монашеската клетва- Езикът на българските славяни е обявен за официален език в българските църкви,а гръцкият престанал да се използва за богослужения- Визан
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКирил и Методий са българи от Солунско,този спор винаги е завършвал в полза на българославяните,има предостатъчно доказателства от различни източници,те същевременно са били и византийски поданици.И Черноризец Храбър също пише,че Кирил и Методий са българи.
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Византиеца Теофан и други древни автори описват заселването на българите на Балканския полуостров и обединяването на българи и славяни в общност,като преобладаващите са били славянските племена.Византийците описват как българския владетел Крум си прави чаша от отсечената главана Никифор,пиейки задно със СВОИТЕ СЛАВЯНСКИ князе от нея,ето и един цитат от текста:Като отрязал главата на Никифора,Крум очистил черепа и го обковал отвън със сребро, с гордост карал славянските князе да пият"
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кирил и Методий не са македонци .Това е пълен абсурд . Нито са българи .Славяните са залели Балканскияполуостров през 6-ти век понеже той е бил обезлюден от войни и епидемии ,(след нашествията на готите) .Имало е вакуум , който природата не търпи .Това нещо ако не се обясни на другаритемакедонски историчари значи имаме две групички историци , които се събиратна кафе да си бъбрят без " кавги " .Славяните са наложили езика си на местнотоостанало население понеже са били по-многочислени
105
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омръзна ми от тези излкючителни тъпизми които чета тук и направо нямам думи . Българският народ, такъв какъвто го знаем сега е смес от славяни и прабългари като преобладаващи са били славяните.До момента в който Борис Първи ги обединява в една нация чрез християнската религия.Всичко останало са витийства и измишлцотини. В земите на днешната "Македония"я векове наред са живели българи и е била в рамките на България А тази Македония насилствено бе откъсната с външна намеса и то два пъти. Това е.
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АлексийАлексий, знаеш ли какво? толкова си злобен, че от тебе чак вони. истината е че подобни креатури като теб първи си намират майстора и съм сигурна че скоро от теб няма да остане и троха, защото толкова злобен и противен човек не вирее дълго на тази земя. Ще изчезнеш много бързо и без много шум. Гарантирам ти го.
103
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До проф.Ниче ДимовскиМного сте зле! Пълни откачалки.Как ще се отказваш ти от историята, която пряко е свързана с България и ще учиш децата си на лъжи?Не ви ли е срам?За какви травми говорим? За това че всъщност бяхте българи а изкуствено бяхте направени"македонци" респ. сърби? И кой е този луд който отвън подкрепя тая абсолютна измислица?Писна ми от вас! То бива бива изродско поведение ама това минава вече всякакви граници. Седнал моля ти се да ми обяснява измишльотини разни Голям учен, няма що
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пише "Дойче веле"Докога историята на България ще се пише (съветване) отвън България? Не д.е.били а 100%-ни та.ра.мбуки са останали в тази страна! Последния да угаси лампата!
101
9
 
12
 
! Отговори
niki преди 5 години
Това с прабългарите си е жива пропаганда. Наскоро излезе генетично изследване на не помня кой италиански университет и се оказва, че прабългарския ген го имат 0.1% от хората, докато основните гени останали в българите са тракийските.