Предимствата на Турски поток през България

От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно
4 дек 2018 22:30, Екип на Bloomberg
87
Предимствата на Турски поток през България
Снимка: Pixabay

Турски поток има своите предимства, от транзитната такса бихме очаквали 200 млн. лева годишно, коментира Галина Александрова, 3E News, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Аз съм за това да преминава газопровод през България с транзитни параметри, за да се пренася газ от Близкия изток, Средиземно море, Егейско море, Русия. Все още няма достатъчно информация за този проект. Параметрите на Южен поток биха били по-добри и като транзитни възможности, и като пряк достъп до руския доставчик. Турски поток също има своите предимства. Ако втората тръбата е само транзитна, минава през Турция, количествата газ се пренасят през България – тогава би бил добрият вариант. Пазарният тест ще отбележи колко е изгоден икономически проектът. От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно според министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В момента приходите за Булгартрансгаз са около 100 млн. лв. годишно".

Спирането на Южен поток беше грешка от гледна точка на инфраструктурата на евентуални ползи за България и предвид това, че щяхме да запазим позицията си за център на транспортирането на газ, заяви Галина Александрова. "При схемата на структуриране на сделката нямаше грешка. Тази структура не беше добър вариант", допълни тя.

"Във връзка с продажбата на активите на чешката CEZ би трябвало самата CEZ да избере купувача на базата на прозрачна процедура. CEZ избра Инерком България. Случилото се впоследствие е странно. Оставя се впечатлението, че целта е била да се елиминира Инерком България. За India Power знаем, че се занимава със сектор в енергетиката и е част от семеен бизнес, но няма повече подробности. ВАС вече се произнесе, че становището на КЗК е незаконно или поне не добре аргументирано. Цялото становище почти до края е в полза на сделката и накрая във финално изречение се дискредитира Инерком. Инерком от своя страна трябва да изчака срока за обжалване от страна на КЗК, които пък са обжалвали решението на ВАС. Надяваме се окончателното решение все пак да бъде в полза на българската фирма".

Що се отнася до решението за намаляване на добива на петрол Галина Александрова заяви, че е логично е да се търси такъв вариант, тъй като това би повлияло положително на цените.

"Цените варират. Прогнозите са за над 65 долара за барел и най-вероятно страните от ОПЕК ще се опитат да ограничат добави, за да се надмине тази цена", уточни гостът. 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поляците нали казаха стане ли Северен поток и Турски поток то тогава Русия почва война с Украйна !Русия ще изпусне ли България ще направи грешка по добре без потоци в България а туризъм!
72
0
 
1
 
! Отговори
akfkr;ek преди 3 месеца
До Анонимен
Има. Излиза се на улицата като франсузите. Втори начин на изборите няма да се гласува за основните партии.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пълна глупост е тоя "поток". Инвестираме 2 милярда а после ще чакаме руснаци да плащат такси и данъци. Колкото Лукойл плаща.
Потока е много изгоден но за Путин който иска да заобиколи братска Украйна.
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
турски поток е като всичко турско-менте.
Когато го видя да пренесе и 1 куб. м. газ, тогава ще си говорим пак.
Засега е нероден Петко, нещо като... едно ГОЛЯМО НИЩО.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
е как предимства, нали Тиквата обесняваше че било неизгодно и го превърна от Български в турски !
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
задава се Израелски поток с много газ България трябва да се насочи предимно от там а Руско -Турския не на всяка цена и само при изключителна оферта
67
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно.


Ха ха!Путрин клекна!Ще получаваме пари без да сме дали една стотинка, а той искаше да платим 4,5 милиарда за изграждането на Южен поток на наша територия!
66
0
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 3 месеца
До ЮАР-а не знам от къде черпиш тая информация за собствеността на тръбата и земята, но ми се струва, че грешиш. Абе, я си гледай ЮАР-а и не пускай фейк идеи..
65
3
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 3 месеца
Това се нарича монополизъм и е в разрез със всякаква пазарна логика! Ако не съм прав ме опровергайте, но с факти, а не с измишльотини.
Трето: Чу се, че руснаците дори поискали и собственост върху земята на газопровода! Е това го няма никъде по света!
Четвърто: Газопроводът ще носи ли на България полза при договаряне на цената на газта? Пълна неяснота и мрак!
Е при толкова неизвестни как някой може да твърди, че е бил много изгоден за България???
64
4
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 3 месеца
Спирането на Южен поток било грешка! И това се повтаря и повтаря и...с очакване да стане истина! Първо: каква беше цената на Южен поток??? Точен отговор няма и до ден днешен! Би трябвало да се покаже договорът, но странно никой не го публикува, така че свободни съчинения по темата колкото щеш!
Второ: Щеше ли по тази тръба да се допуска транспортиране на газ от друг източник? Това е важно условие на ЕС в наша полза позволяващо конкуренция на цените. Доколкото съм запознат -НЕ!
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Параметрите на Южен поток биха били по-добри като транзитни възможности."

Съвсем малко по-добри. Само с 600 милиона лева повече.
62
0
 
5
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 3 месеца
Няма ден в който да не се проклина южен поток и русия от видните ни политици и всякакви шамани. Сега почнаха да пророкуват колко пари ще снася русия като транзитни такси от турски поток.Пасти да ядат Нане и Вуте когато се надлъгват.
Затова избори и да ги изпратим при Иванчева.
На по-личните килии с южно изложение.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако е Турция поиска транзитна такса за турската част на трасето кво става и кой ще го плата, ние мое да искаме транцитна такса само за нашето трасе. А ква ще е цената на газта? Бай Ганю изтърва келепира - Южен поток, сега ще сърбаме шкембе чорбата с лютите чушки.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
няма ли съд за тия дето причиниха толкова загуби със спирането на енергийните проекти
59
1
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 месеца
Нека всички се успокоят.През България тЪрба няма да има и не предвижда.България вече беше енергиен център на балканите,но ние сръчно предадохме та дейност на Турция.Така,че от енергиен център,под заповедите на "нашите "приятели се превърнахме в непредсказуем и незначителен краен потребител.Така,че хъбчето /бойкова мечта/ няма да се състои.Не ние ще преразпределяме газ към съседите,а ще купуваме от тях.Но има и добра новина,тъй като нямаме никаква индустрия освен шиенето на гащи ,то и газ няма да ни трябва-много
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Спирането на Южен поток беше грешка от гледна точка на инфраструктурата на евентуални ползи за България и предвид това, че щяхме да запазим позицията си за център на транспортирането на газ"
--------------------

Значи днес спирането е грешка, а през 2014 г. беше велика победа срещу опитите на Русия да ни пороби енергийно? Можете ли да приемете една национално отговорна позиция или сте като пиян и заспал на капрата файтонджия - накъдето го понесат конете и той натам иска и натам завива.
57
10
 
10
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До (-_-)

Колкото дивиденди носи Лукойл или Белене на България, толкова щеше да носи и Южен Поток, само че, Газпром щеше да е собственик не само на тръбата, но и на земята върху която е положена, оттам, зелени човечета, провокации и пр. Не, мерси - нищо Руско не бива да влиза в България, загубите от всяка връзка с Русия са ОГРОМНИ, простират се на голяма величина и са много, ама много дълговременни!
56
1
 
13
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
Първо Лукойл да вземат да плащат дължимите данъци, чак тогава може да се мисли за възможно получаването на каквито и да било пари от Руски фирми и дейности. Засега, от 30 години насам, всичко Руско в България е ПЪЛНА ЗАГУБА за България с нулева полезна стойност.
55
4
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 3 месеца
Че продажни и некадърни политици прецакаха всички големи проекти, които щяха да носят дивидент на България вече стана ясно и на сляпоглухонемите, ама се чудех дали някой не желае да ми направи една тръбичка за добро утро:)
54
9
 
7
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
Поредният фейк-нюз кьор-фишек. Зависимостта от Русия или каквото и да било Руско само увеличава мизерията в България. Сега целта е да се натовари данъкоплатеца с едни два милиарда, които ще потънат в касите на червената мутро-милиционерска олигархия и партии, както и да се плати редовният данък Русия, също като КТБ и Белене. Няма да има нито Турски поток през България, нито някакви хъбчета. Ако въобще има, няма да е с Газпром. Америка каза - никакво увеличение на газовите доставки от Русия!