Скопие посегна и на притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки!

Каракачанов: Компромиси с историята на България няма да допусна!
Обновена: 8 дек 2018 12:00 | 8 дек 2018 12:00, Елка Василева
224
Скопие посегна и на притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Компромиси с историята на България няма да допусна. Това се казва в официална позиция на председателя на ВМРО – Българско национално движение и заместник министър-председател по обществения ред и сигурност Красимир Каракачанов във връзка с поредното провокативно изказване на Зоран Заев пред парламента на Македония, в което той вменява внушението, че договорът с Гърция, известен като Преспанския договор, дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това.

"Като лидер на ВМРО и вицепремиер по националната сигурност категорично се противопоставям на това твърдение. Прочитът на един междудържавен договор може да е само и единствено на основата на правата и задълженията, които той поражда. В случая документът не поражда приписваните изкуствено от Заев права, а именно македонският език, който е непризнат от никого като официален език, да бъде считан за законен такъв на територията на цялата Северна Македония", заявява Каракачанов.

Северна Македония е географско наименование, което включва и настоящи земи от Република България, пояснява вицепремиерът."Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният, напълно идентичен български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас. Това е недопустимо. Това е провокация", категоричен е Каракачанов.

Още по темата

"Паралелно с тази манипулация категорично искам да подчертая, че и работата на българо-македонската комисия по исторически въпроси върви в посока, която определено не е в полза на историческата истина. Напълно правилно и в интерес на България и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отбеляза, че не вижда напредък в работата ѝ. Тезите на хора като Литовски и Каров, налагани от страна на Македония, са в противовес на реалността. Още по-притеснителен е фактът, че година и половина след подписването на Договора за добросъседство между България и Македония на нас ни е предоставен списък с учебници, отново от македонска страна, в които според твърденията съдържат "националистически", "реваншистки", "авторитарни" и т.н. внушения, които заедно с отправянето на заявки към Македония като "неосвободените български земи", били против интересите на македонското общество", посочва лидерът на ВМРО.

Най-голямото нахалство от скопска страна е посегателството и към притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки, Цар Самуил, Братя Миладинови и т.н, към които пък се предявяват претенции за историческа принадлежност, оценява Каракачанов.

"Аз категорично няма да допусна подобно агресивно и нагло поведение от страна на представителите на Македония и все повече се убеждавам, че в този си вид, особено и с наложените от ответната страна груби манипулации, въпросната Комисия няма да защити българските интереси", заявява Каракачанов.

Той отново подчертава, че македонските земи са български и това е исторически факт. "От Освобождението до 1944 г. за тях се водят неспирни битки на всички фронтове – дипломатически и военни, именно защото това са доказано български територии. Конспирациите на Коминтерна окончателно ги разделят от нашето землище, като оставят един народ на територията на две държави. Внимателният прочит на Балканската история сочи точно това", припомня Каракачанов.

Поради всичко това като историк и председател на ВМРО – БНД той смята, че настоящата работа на Комисията и претенциите на нейните членове от македонска страна искат да се валидизира фалшива историческа версия. Това е недопустимо.

"Аз не дължа политическа коректност на никого, защото Македония е моя кауза. Затова заявявам напълно официално, че няма да приема хора с неясни възгледи и с обърнат прочит на историята да се промъкнат в НАТО и ЕС, на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко, внедрявайки задкулисно македонския език", заявява Каракачанов.

"Нещо повече - подчертавам още веднъж, че ако дори един неистинен исторически факт бъде допуснат, ако дори един исторически факт бъде подменен, ще поискам категоричната позиция от страна на държавата кандидатурата на Македония за НАТО и ЕС да не бъде подкрепена. Това е наше право", категоричен е вицепремиерът.

Настоящото управление в лицето на ГЕРБ и "Обединени патриоти" доказа своята твърдост и последователност в отстояването на българския интерес, а за мен подмяната на историята в ущърб на България е посегателство над страната ни, декларира вицепремиерът.

Това е грубо погазване на 1300-годишната памет на Родината ни и поругава паметта на нашите деди, които са дали живота си за свободата, включително и на териториите на днешна Македония, заявява той.

"Ето защо в качеството на председател на ВМРО – БНД и заместник министър-председател по обществен ред и сигурност ще поискам ако Комисията не излезе с ясно и категорично становище, че историята на днешна Македония е обща с тази на Република България до 1944 г., да бъде изготвен Анекс към Договора за добросъседство, в който официалните власти от другата страна на границата да признаят това. Ако откажат – няма да получат нашата подкрепа за НАТО и ЕС. Компромиси с историята няма да допусна!", заключава Красимир Каракачанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 175 Да!
165
25
 
7
 
! Отговори
До всички преди 5 години
Как може да се вързвате на фалшиви хора като Каракачанов, който говори каквото и да е срещу огромни суми. В момента, когато чета това виждам колко е лесно да се манипулират хората. Нека ви е честито.
164
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До От Руснака,можете да смачкате,на някой маке,дъртия.
163
7
 
16
 
! Отговори
1 преди 5 години
агент-иван,защо пропусна българските паспорти,по 5000евро бройката,сега ми се правиш на питриот.
162
34
 
9
 
! Отговори
Do Karakachanov преди 5 години
Господин Каракачанов е руски шпионин, който иска да развали отношенията със съседите ни. За негово съжаление Македония ЩЕ бъде член в НАТО и Европейския съюз и двете държави ще се обединят и никой няма да може да го спре този процес. Бойко Борисов изключи от властта тези вредители на България.
161
3
 
26
 
! Отговори
От БАН преди 5 години
Бравос бе Шкембе Войвода, кажи им го на поганците.
160
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А да бе... И тях да "интегрираме" с държавна пара. Като искат и за марсианци да се самоопределят. Проблемът си е техен. Американците наливат толкова пари в Албания и в Косово, че тези клетници от Охридската архиепископия ще си имат достатъчно гайлета като "независима" държава и никой няма да се интересува от басните им за великата древна Македониада.
159
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тези думи на Каракачанов БРАВО.Не знам как може нормален българин с претенции за средна интелигентност да вярва че тия изро/ди могат да се променят,не могат,те са наясно с истината И ЗАТОВА БЯГАТ ОТ НЕЯ ЗАЩОТО ИНАЧЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯРТ ЧЕ СА ЛЪЖЦИ И ДОЛНИ ФАЛШИФИКАТОРИ.А другите които са им вярвали трябва да признаят ЧЕ СА ПЪЛНИ ИДИО/ТИ.Е как да стане?Затова тая псевдодържава ДОРИ ТЯ си позволява такава наглост,ТА ТЕ НИ ДИКТУВАТ,НЕ ВИЖАТЕ ЛИ?
158
3
 
21
 
! Отговори
Честно преди 5 години
Ей тия макета като говорят глупости в моите очи са равни ***. Срам нямат. Сигурно и Александър Македонски се обръща в гроба от тях, като лъжат, че е горд македонец.
157
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До Тинев Победените никой не ги пита, а ние загубихме Балканската война, а след това и Първата световна война, че и Втората
156
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБСОЛЮТНО ВСИЧКО СИ ЗАВИСИ ОТ НАС, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НАКАРА БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ХИЛЯДОЛЕТНАТА СИ ИСТОРИЯ В ИМЕТО НА ЕДНО НИЩО,ЕДИН МИЛИОН ИЗПЕРКАЛИ СЕЛЯН/ДУРИ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРИЧИНА ЗА ТОВА.НИЩО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИЧИНА ЕДИН СТАР НАРОД ДА СИ ДАДЕ ИСТОРИЯТА НА ЧАСТ ОТ НЕГО ПРЕВЪРНАЛА СЕ В ИЗР/ОД!НЯМА ТАКАВА ЦЕНА.ТЕ СИ СМЕНЯТ ИМЕТО ТОЧНО ЗАЩОТО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ,НИ-КО-ГА!!За диалекта и старата азбука,ТОЧНО ИЗТОЧНИЯТ ДИАЛЕКТ Е МНОГО НЕБЛАГОЗВУЧЕН С ОТВРАТИТЕЛНОТО МЬЕКАНЬЕ.
155
12
 
27
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
С леви убеждения съм.НО!Българският народ НИКОГА не трябва да забравя, че АКО не бе комунистическия герой Георги Димитров, тази изкуствена държава Македония нямаше да я има.Е това, българите НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯТ!
154
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По повод поредното бръщолевене на Зоран и в Гърция вчера имаше брожения ,гледам по телевизиите абе нещо са развълнувани а то какво било.Затова Ципрас догодина ще изгуби изборите а другите като ги слушам май нямат намерение да се съгласяват с формулировки за мк,език,мк нация.Макар в нация да се има предвид всички граждани на БЮРМ.Прав е Каракачанов,ако се изучава "македонски"език,ЧИЙ ДИАЛЕКТ ЩЕ БЪДЕ ГОВОРЪТ В ПИРИНСКО,няма да е тракийски нали!
153
5
 
11
 
! Отговори
Като за суджука преди 5 години
Е, нали ги признахме и даже Бойко Борисов се спука да се целува със Заев. Пък може и да си лягат двамцата!А, гърчолята пак ни прееб*хаааааа! Сега и " Турски поток " като мине през Гърция ............... ?Явно някои НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ трябва да се накажат МОМЕНТАЛНО. Както румънците постъпиха с Чаушеску!
152
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая такъв онакъв, но първият политик в България който казва=ЦАРЯТ Е ГОЛ,КОМИСИЯТА Е НАПРАВЕНА ЗА ПАРЛАМА,А ЧЛЕНОВЕТЕ НА "МАКЕДОНСКАТА"КОМИСИЯ СА НАГЛИ МАКЕДОНИСТИ!Вчера Захариева пак показа колко е проста в отговор на питане на депутат от БКП по тоя точно въпрос,лошото е че комунист представител на партията ДЕНАЦИОНАЛИЗАТОРКА-БКП СЕ ПРАВИ НА ПАТРИОТ.Не знам кое е по-гнусно,простотията на Захариева или "патриотизма"на московските слуги.Ужас!Аз това го пиша от години,С ЙЕНИЧЕРИ ОПРАВИЯ НЕМА
151
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Английски археолог Н. Хамънд, засягайки проблема с името на новата държава на северната граница на Гърция, сочи, че днешните жители на тази държава, славяни и албанци, не говорят гръцки език, не са свързани с древните македоняни и че територията на тази държава по отношение на античната история и география също не е свързана с древна Македония. В книгата си "Какви са били македоняните?", Хамънд пише: "Ако бившите югослави непременно искат да носят древно име, би трябвало да нарекат държавата си Пеония или по-скоро Южна Словения".
150
11
 
9
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 5 години
И шопската салата и троянската сливова са наши-македонски !!!
149
9
 
12
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 години
Същият,продава български паспорти и прави яки пачки
148
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 115Ако я има изобщо вече тази нация, за която намекваш. Два млн. от 1990 г. вече не са между живите .А почти 3 милиона са с втори паспорт, на тях изобщо не им пука за България, нищо, че управлявящата политическа кохорта се спуква да представя, че връщащите се за празниците се връщали да работят в България. Блъф!!! В момента, когато са получили втория паспорт те ВЕЧЕ НЕ СА БЪЛГАРИ!!! Въпреки че се лигавят, че, ах, не могат без България! Айде, бе! Как им вярваме........
147
6
 
13
 
! Отговори
От Руснака преди 5 години
Абе дайте да ги смачкаме вече тия само забравили се българи (Македонци) и да си вземем територията, че иначе няма да престанат да си присвояват история.