Македония на крачка да стане Северна Македония

Съседката ни се готви и за членството си в НАТО
4 дек 2018 11:30, Павел Гълъбов
16
Македония на крачка да стане Северна Македония
Снимка: Reuters

Македонският парламент прие вчера четирите поправки в конституцията, с които името на страната се променя в Северна Македония и се потвърждава държавният суверенитет и македонската идентичност, пише македонскят информационен сайт Фактор, цитиран от БТА.

Още по темата

Заседанието продължи три дни от възможни 12, колкото предвижда правилникът за дебати за четири поправки, тоест по три дни за всяка поправка.

С приемането на поправките, предложени от правителството на Зоран Заев в съответствие с Преспанския договор с Гърция за решаване на спора за името в парламента, завърши втората фаза на конституционните промени.

От утре, сряда, трябва да започне обществено обсъждане на четирите поправки, за което са предвидени пет дни. След това правителството трябва да формулира предложенията и да ги върне за приемане.

В третата, заключителна фаза, за приемане на поправките в конституцията на Република Македония е необходимо мнозинство от две трети от 80 депутати, за което на управляващата коалиция ще й е необходима и подкрепа от опозиционните депутати.

Предвижда се промените в конституцията на Република Македония да завършат до средата на януари догодина, а за да влязат в сила, е необходимо Гърция да ратифицира Преспанския договор, а след това и протокола за присъединяване на Македония към НАТО.

Процесът на промени в конституцията започна в парламента на 19 октомври с подкрепата на мнозинство от две трети, което бе осигурено с гласовете на осем депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които след това бяха изключени от партията. Първата е за добавяне на "Северна" към името на страната Република Македония. Втората вписва държавните правни традиции в преамбюла на конституцията. Третата предвижда "уважаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни". Четвъртата поправка се отнася за грижите за културните, икономическите и социалните права на македонския народ и всички граждани на страната без граница без намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи под каквато и да било форма.

Македония може да нарича своя език както иска, но Гърция не е задължена да приеме този термин според Преспанския договор, заяви гръцкия заместник министър на външните работи Йоргос Катругалос, цитиран също от Фактор. Той заяви пред журналисти, че Преспанският договор потвърждава, че БЮРМ няма право да се меси във вътрешните работи на Гърция и съответно не може да иска от страната да приеме същия термин за езика. БЮРМ същевременно приема, че езикът й принадлежи на "групата на южнославянските езици" и не е свързан с гръцката антична култура или с историята на северна Гърция, каза Катругалос.

Той изтъкна, че Атина е в постоянен контакт със Скопие и ратификацията на Преспанския договор в гръцкия парламент ще бъде включена в дневния ред щом завърши парламентарната процедура с конституционните промени в Р Македония.

Македонските граждани губят доверието си в Специализираната прокуратура, показва анкета на телевизия Телма. Мнозинство от 53,5 процента от гражданите нямат доверие в Специализираната прокуратура и това е голям обрат в сравнение с всички предишни проучвания, които показваха голяма подкрепа за прокуратурата. Расте недоверието на гражданите и в другите институции на правосъдието, показват резултатите от анкетата.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Ванга и Преподобна Стойна бягат Скопска и Солунска Македония да живеят и умирът в пределите на сегашна България.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макета ако тая Македопомия беше толкова велика, Спартак нямаше да е от племето на Бесите Тракийско.
13
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
И на две крачки да стане западна България.Нова година-нов късмет!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мисля, че тие типове от Фиром трябваше да си сменят името на Южна Бановина. И без това половината са със сръбски роднини, имат сръбски имена и манталитет, страхливи са - избягаха 2001г, когато 1000 албанци окупираха едно село и фиромската власт обяви мобилизация ....
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам, че автора на статията е искал да каже Западна България.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЮстендилци идва края на евтините ви продукти от Македония! Мекетата ше стават евроатлантици.
9
3
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 2 години
Северо-Западна Македония. Лошо е че на Балканите сме пак орел рак и щука. НАТО действа като Коминтерна, който искаше Балканска федерация. Сега ги лъжат че няма ЕС без НАТО.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
К'ва ти Македония Боико вземи ги с референдум там си е българско.Ама де ти да се сетиш.
7
2
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Македонците като видяха, какво става с Украйна и набързо си промениха населенията!Мачкай Вова, на Заев токмаците!
6
2
 
17
 
! Отговори
А преди 2 години
Групата на южнославянските езици, ха ха ха. Та той си е български, бе ! А и винаги си е бил български. То и хората там са си българи, само Коминтерна се опита да ги откъснне от България с измислен македонизъм в полза на Сърбия, за да ги прилапа, ама вече всичко си идва на мястото.
5
13
 
5
 
! Отговори
Марто преди 2 години
Айде, македонци! Малко остана още и поемате единствената прогресивна и цивилизована посока - ЕС и НАТО! Чакаме ви там! Фалос за национализма и Русия!
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами нали банкянския пудел го пратиха в македония единствено за това да могат да я присъединят към натоникакви други цели не е имало
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой освободи Македония от сърбите? СССР, Сталин, Червената армия.
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И северномакедонски език, от групата на диалектите на българския. Дори албанците говорят български. Това е уникално.
1
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртта на пyтлеризма в Македония е близка.