Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор

Съдът се произнесе на втора инстанция по обжалването му
Обновена: 20 мар 2019 16:11 | 20 мар 2019 16:10, Елка Василева
172
Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор
Снимка: БТА

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе осъден на доживотен затвор.

Съдията заяви, че престъпленията, извършени от Караджич, са с невиждани мащаби и бруталност.

Караджич е обявен за виновен за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите на войната, констатира апелативният състав и го осъди на доживотен затвор.

Така този Съд на ООН увеличи на доживотен затвор присъдата на бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич при обжалването.

След произнасянето на присъдата в залата се чухи силни ръкопляскания, но и дюдюкания.

Международният остатъчен механизъм се произнесе днес по обжалването на Караджич, осъден на първа инстанция на 40 години затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война /1992-1995 г./, съобщи Франс прес.

Апелативната камара на базирания в Хага механизъм беше създаден, за да довърши делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

През март 2016 г. Радован Караджич беше осъден на първа инстанция на 40 години затвор по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г.,  припомня Франс прес.

Той бе намерен за виновен в геноцид и още девет точки от обвинението, съдържащо общо 11 точки - за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и във военни престъпления, извършени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оправдан само по обвинението в геноцид в седем босненски общини /Братунац, Приедор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча, Ключ/.

След произнасянето на присъдата 73-годишният Караджич поиска нов съдебен процес, като критикува процедурите на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Прокуратурата обжалва оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.

След бившия сръбски президент Слободан Милошевич Караджич е обвиняемият с най-висок ранг от всички изправени пред Международния трибунал. Той е обвинен в най-тежките възможни престъпления.

Още по темата

За босненските хървати и мюсюлмани Караджич е синоним на войната, смъртта и разрушението. За сърбите обаче той е герой от войната, който има огромен принос за създаването на Република Сръбска и за защитата на сръбския народ.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, босненските мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 38 000 от тях са цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация. Половината от 4,4-милионното население на страната се изселиха. Около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити само в Сребреница през юли 1995 г.

Сараево бе под обсада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 000 души от всички етнически групи.

Караджич и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна.

Караджич бе арестуван в Белград през юли 2008 г. след 13 години бягство от правосъдието. Докато се укриваше, той си бе пуснал огромна брада и бе променил самоличността си, като се представяше за алтернативен лечител.

Часове преди произнасянето днес на окончателната присъда на Радован Караджич на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, на който Караджич е сравнен с Адолф Хитлер, съобщи телевизията на Република Сръбска. На плаката, поставен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, пише "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер – Холокост". Макар че полицията е настояла плакатът да бъде свален, представителки на сдружение Майки от Сребреница са отказали да го направят. Междувременно полицията се е отказала от искането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Радован Караджич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
1
 
! Отговори
Правда преди 3 години
Международния съд на ООН и А-я по правата на човека,ЮНЕСКО ЕС отдавна са ислямизирани, противозаконно подкупвани и заплашвани с убийства семействата им ако не гласуват противозаконно в полза на ислямските терористи,вместо да защитят правата на техните невинни жертви, които и досега са избивани както евреи християни,кюрди.. земите им окупирани и ограбвани като Израелската земя от ислямски терористична групи като Палестинска автономия, присъдите им са нищожни по закон и Бог ще ги отмени и въздаде
91
1
 
3
 
! Отговори
убийци преди 5 години
ООН слуги на убийците Нато и Америка на деца в Югославия.От къде на къде Хага ще съди хора по света?Има си сръбски народ,той има право да съди.Българи,вън Нато от България!
90
3
 
5
 
! Отговори
Русомраз преди 5 години
Путин е следващият!
89
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен77 Феновете на сръбскоруските кръволоци да върнат паспортите и да им се забрани,да пътуват на запад.Марш в Русия!
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За самкциите и войната в Ирак е виновен Саддам.
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен80 Криминални,убийци,какви национални герои бълневаш.Н авсички делиликоета душат на кръв и плюят НАТО и ЕС,да им се отнеме правото,да пътуват на запад.
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тази присъда бе признат геноцидът в Сребреница и някои села в СР/БИХ,с което се поставя под въпрос произхода на Сръбска република,която сега става творение на геноцид."Геноцидна творевина",както я нарече един сръбски поритик,изпаднал в немилост за тези думи.
85
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40 години си бе също доживотен затвор,защото Караджич е на 70 и едва ли,щеше да доживее докато изтекат.Разликата е,че с доживотен няма да има право да ги намали и излезе по-рано.Оше повече,че съдът допуска само едно обжалване,а сърбите вече го изчерпаха,като обжалваха първата присъда от 40 години.Все пак,той е жив,а десеткитехиляди жени,деца,мъже,няма да се върнат.За много от тях,Сърбия не казва,къде ги е погребала?!Важното в присъдата е,че се утвърди геноцидат в Сребреница,който Белград отрича.
84
2
 
20
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Караджич, да речем, е избивал и ще бъде наказан. А тези, които пряко или коствено са виновни за смъртта на стотици хиляди мирни иракчани и сирийци за последните 20 години кой ще накаже? Знаете ли, че санкциите и последвалите събития в Ирак са виновни за смъртта на половин милион деца? - повече отколкото жертвите от атомните бомби над Япония. На този въпрос Държавният Секретар Мадлин Олбрайт отговаря: "Ние мислим, че цената си струваше". Та пак да попитаме, а другите виновни кой ще накаже?
83
6
 
2
 
! Отговори
до 83 84 85 преди 5 години
първо БГ-тата ще се ометат обратно към азиатската дупка от която са изпълзели преди 13 века !
82
7
 
5
 
! Отговори
Сат преди 5 години
Пичoве, някой може ли да ми каже или да даде линк на сръбската песен за Караджич, дето Терант я пуща в колата? Много е яка. В едно ауди днес я чух на една бензиностанция в Сандански, но докато изляза и момчетата потеглиха. Ще съм благодарен ако някой прати линк!-*** нещастен, толкова ли не можеш да ползваш Гугъл? :))Тази няма да ти пратя, но мога да ти дам линкове за една дузина хърватски, искаш ли Ustaski becarac? Може и прсните за Владо Черноземски или Мара Бунева.
81
5
 
14
 
! Отговори
Xxl преди 5 години
При разпада на Югославия, сърбите най-първо се опитаха да задържат със сила Словения. След това Хърватска, след това пламна войната в Босна. След Босна, сърбите продължиха с айдуклъка и разбойничеството и решиха да отнемат автономията на Косово, загубиха го логично, загубиха и Черна гора, ....време е да загубят и Санджак и Воеводина! Просто сърбите с наглост са заграбили прекалено много територии от съседите си! А Караджич си е престъпник от всякъде и доживотната присъда му е много малко!
80
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава,Богу че българите изчезват,като нация!
79
4
 
9
 
! Отговори
До турчин преди 5 години
Ти на мен няма да ми обясняваш какво да уча. От теб нищо няма да помня и въобще не ме интересува каква помия се излива от миризливата ти уста. Хващай пътя и да те няма! В турция ще умничиш там какво да учат. Какво правиш тук при лошите и кръвожадни българи?
78
5
 
15
 
! Отговори
До турчин преди 5 години
Взимай си османската империя, заври си я където слънце не огрява и потегляй към турция. Тук не ни трябваш!
77
4
 
14
 
! Отговори
До турчин преди 5 години
Заминавай си в турция и заври османската империя, знаеш къде!
76
10
 
8
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Малко му е!
75
6
 
29
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Бе, те, едни дето са на хиляди мили от Сърбия се домъкнаха с цялата си бойна техника и избиха хиляди сърби, без Сърбия да им е обявявала война... Радован е един от тия, хиляди сърби избити от наглосаксонците. Саксите нямат срам- те имат двойни стандарти. Когаот те убиват е демократично, когато другите не ги слушат е "неполиткоректно" и другите подлежат на изтребление. А, ние сме предатели, понеже разрешихме ЧУЖДИ самолети да летят над наша територия, за да убиват съседи !!! Срам ме е от това
74
16
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радован Караджич ,Радко Младич и Аркан национални герои на Сърбия, паметници трябва да им издигнат
73
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ кво общо имат ударите на НАТО 1999 с Караджич, който е действал 1994г.-1995г.?Заради Милошевич