Преди 20 г.: НАТО започна да бомбардира Югославия заради Косово

Преди началото им дипломацията претърпя провал
22 мар 2019 21:30, Елка Василева
416
Преди 20 г.: НАТО започна да бомбардира Югославия заради Косово
Снимка: архив, Reuters

Преди 20 години, на 24 март 1999 г., НАТО предприе кампания на въздушни удари срещу Югославия, за да сложи край на репресиите над косоварите албанци - първата срещу суверенна държава за 50-годишното съществуване на алианса.

Южна област на Сърбия, населена с 90 процента албанци, по онова време Косово беше сцена на сблъсъци между силите на режима на сръбския националист Слободан Милошевич и стремящите се към независимост бойци. До края на тази война бяха убити над 13 000 души, главно албанци, и стотици хиляди бяха разселени, пише Франс прес.

Провал на дипломацията

През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово /АОК/, убивайки много цивилни.

Страните членки на НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите, само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитект на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти.

След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж, американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори.

В момента, когато си тръгваше, той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане, след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

Това бе първата кампания от този вид в историята на алианса, водена без изричното съгласие на ООН. Русия, историческият съюзник на Сърбия, и Китай се противопоставяха на всяка резолюция, позволяваща военна намеса.

Удари в продължение на единайсет седмици

Ударите, които бе планирано да продължат няколко дни, продължиха няколко седмици. Самолетите на НАТО изпълниха общо 38 000 полета, 10 000 от които за бомбардировки и 2700 мисии срещу сръбската противовъздушна защита, по данни на алианса.

НАТО взе на прицел няколко десетки военни цели и инфраструктура /мостове, железопътни линии, електрическа мрежа/.

Понякога обаче бомбите и ракетите не улучваха целите си, предизвиквайки възмущение и жестоки критики.

Броят на цивилните, убити при ударите, не бе установен официално. Данните варират от 500 убити според неправителствената организация Хюман райтс уоч, до 2500 според сръбските ръководители.

На 10 юни 1999 г. Слободан Милошевич най-сетне нареди на силите си да се изтеглят от Косово, което следващия месец бе поставено под администрацията на ООН.

Косово, което обяви независимост през 2008 г. и където днес живеят не повече от 120 000 сърби, твърди, че е признато от около 115 държави, повечето западни страни.

Сърбия оспорва тази бройка и твърди, че някои страни са преразгледали решението си да признаят Косово. Русия и Китай не признават Косово и блокират всяка перспектива за присъединяване на страната към ООН.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сите сърбе под една слива. Обаче, Бърнабич се е юрнала да изкоренява сливите и да ги прави дженджърки.
289
7
 
6
 
! Отговори
Даола преди 5 години
Позор за НАТО ! Сградата на снимката и до днес е паметник на това престъпление !250 000 сърби бяха принудени да се изселят от Косово и да изоставят къщите и земите си. В обществото, както и в природата, има баланс - кой знае дали децата на онези сърби на един ден няма да се завърнат по родните места ?
288
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много години преди НАТО да пусне бомбите в Белград. 1999г. Сърбите съсипаха на милиони живота. Окрадоха им парите от банките включително и на сърби. Обложиха с високи данъци частните имоти на словенци, хървати, черногорци.вкл. и на сърби. Създадоха си воена номенклатура.И това тръгна от първите дни след ТИТО 1981Г
287
2
 
7
 
! Отговори
охо бохо преди 5 години
Не е трудно да намериш американско престъпление против човечеството ! ! Примерите са безброй ! Проблем е да намериш нещо достойно за уважение в световен мащаб извършено от САЩ !
286
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платиха си за битката при Никопол. И още има да плащат. Сърбе да не остане! И тяхните г-лизци в България. 500г. робство, заради тях.
285
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До М 287 Не ни плаши с Турция,Русия е също толкова опасна,както и колонията й-Сърбия,за нас.
284
4
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Малко им е на сърбите. Откакто преди 100 г като наши съюзници ни предадоха и ни удариха в гръб, докато ние се биехме срещу турците в Одрин, и откъснаха живо месо от западните покрайнини на Майка България, и разкъсаха македония на парчета с гърците, нямам ни най-малка капчица жал към тия мизерници. Румънците са същите.Огън да ги гори, не ме интересуват!
283
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен286 Ноп,знаеш,че няма да стане.Вече 15 години България е уважаван член на НАТО и ще родължи да бъда,а от 13 години е в ЕС и ще продължи да бъде.Никой не е виновен на жадните за територии и "излаз на море",сърби,са в Евразия дефакто.Дори,ултрасът Николич-б.сръбски президент и съпартиец на националиста Вучич,предложи Сърбия да се присъедини към "майка Русия".Белград моли от ЕС пари и пазари,но се държи,като хипнотизиран за Москва.
282
4
 
2
 
! Отговори
М преди 5 години
AKO BALGARIA NE BESHE VLIAZLA V NATO, SADBATA NA BALGARIA SHTESHE DA BADE SASHTATA, BALGRSKITE TURCI SHTIAHA DA SI IMAT I TE DARJAVA.Р.Турция ако искаше можеше в 90те да има друга история.Но не тя ви разочорова , пръв подкрепи и без условно за НАТО и се отвори пътя за който се гордеете днес. Така че вълка и за червената шапчица се отнася за едни които са против НАТО ,
281
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО ВЪН ОТ БАЛКАНИТЕ !!!!!
280
5
 
4
 
! Отговори
Mister Cro преди 5 години
За промитите мозъци на сърбите и хайдушкия манталитет на тези хора, в най-лошия смисъл на тази дума, синоним на безскруполни убийци, е обстоятелството на доброволното участие във всички тези зверства на паравоенни формирования от ентусуазирани да убиват сърби! В интерес на справедливпстта е сърбите да се разделят и със Санджак, да върнат на Унгария областта Воевпдина, както и Западните покрайнини на България, така че да заемат една територия от 50 -60 хил. кв. километра!
279
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен283 Ако България не бе в НАТО,Сърбия щеше да нахлуе и с насилие и помощ от Русия,да се опита да превземе още български територии,Южна Морава,както направи през 1885,но бе позорно разбита от младата българска армия.След това "успешно",си присвои Македония и там изкла,ограби и прогони половин милион българи.Заграби без никакво основание Западните покрайнини.Българските турци са български граждани и си имат държава-България.ДПС подкрепи тази кауза много преди България да влезе в НАТО.
278
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AKO BALGARIA NE BESHE VLIAZLA V NATO, SADBATA NA BALGARIA SHTESHE DA BADE SASHTATA, BALGRSKITE TURCI SHTIAHA DA SI IMAT I TE DARJAVA.
277
8
 
3
 
! Отговори
Mister Cro преди 5 години
При запичването на процеса на разпад на Югославия, сръбския политически елит реши с военна сила да задържи властта на Белград върху отделящите се републики! Така първо водиха война в Словения, после с Хърватска (включително бомбиха перлата Дубровник и Вуковар), после клаха, изнасилваха и "прочистваха" в Босна и Херцеговина, избивайки близо 200 хиляди мюсюлмани и хървати, после клаха, изнасилваха и рушаха в Косово! Не съм фен на НАТО и САЩ, но сърбите си изпросиха бомбардировките, даже им бе малк
276
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Честен277 Русия е терорист и агресор Н1 в света.Приехме,най-официално,че Русия е заплаха за България,за мира в света.САЩ не са си увебичили територията с 1 см,докато агресивна Русия анексира Крим,Горни Карабах,Южна Осетия,Чечня...Руснаците бомбардираха и избиваха 20 години в Авганистан.
275
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен279 И сега,ако ни поискат,пак ще дадем,защото не сме убийци,като националшовинистите от Сърбия и защото сме членка на НАТО от 15 години,слава Богу.
274
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен279 Международните организации твърдят,че сръбските жертви от бомбардировките на НАТО са около 500.Те ,да тежат на съвеста на кръволока Милошевич и сръбските главорези,нападнали албанците и останалите югославски републики,за да възкревят Велрика Сърбия,маскирана като Югославия.Милошевич е знаел,че сградата на РТС ще бъде ударена и нарочно,е заповядал 17-те журналисти да останат в нея.За да загинат и после,да обвинява НАТО,въздигайки се в очите на облъчените сърби.
273
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен279 Не правителството на Иван Костов е клало,изнасилвало,прогонвало масово несърби в б.Югославия-тях десетки хиляди,над 200 000 прогонени от домовете им,бомбардирани градове,палени от сърбите села.Бомбардировките бяха единственият начин,да се спре със сръбските клането и геноцид над несърби.
272
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2500 деца жени старци невинни са убитите.България също има пръст за жертвите.Правителството на Иван Костов даде коридор на американците ,за разлика от гърците.Велики сме.
271
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германияти си евтин пропагандатор, нали...