Преди 20 г.: НАТО започна да бомбардира Югославия заради Косово

Преди началото им дипломацията претърпя провал
22 мар 2019 21:30, Елка Василева
416
Преди 20 г.: НАТО започна да бомбардира Югославия заради Косово
Снимка: архив, Reuters

Преди 20 години, на 24 март 1999 г., НАТО предприе кампания на въздушни удари срещу Югославия, за да сложи край на репресиите над косоварите албанци - първата срещу суверенна държава за 50-годишното съществуване на алианса.

Южна област на Сърбия, населена с 90 процента албанци, по онова време Косово беше сцена на сблъсъци между силите на режима на сръбския националист Слободан Милошевич и стремящите се към независимост бойци. До края на тази война бяха убити над 13 000 души, главно албанци, и стотици хиляди бяха разселени, пише Франс прес.

Провал на дипломацията

През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово /АОК/, убивайки много цивилни.

Страните членки на НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите, само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитект на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти.

След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж, американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори.

В момента, когато си тръгваше, той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане, след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

Това бе първата кампания от този вид в историята на алианса, водена без изричното съгласие на ООН. Русия, историческият съюзник на Сърбия, и Китай се противопоставяха на всяка резолюция, позволяваща военна намеса.

Удари в продължение на единайсет седмици

Ударите, които бе планирано да продължат няколко дни, продължиха няколко седмици. Самолетите на НАТО изпълниха общо 38 000 полета, 10 000 от които за бомбардировки и 2700 мисии срещу сръбската противовъздушна защита, по данни на алианса.

НАТО взе на прицел няколко десетки военни цели и инфраструктура /мостове, железопътни линии, електрическа мрежа/.

Понякога обаче бомбите и ракетите не улучваха целите си, предизвиквайки възмущение и жестоки критики.

Броят на цивилните, убити при ударите, не бе установен официално. Данните варират от 500 убити според неправителствената организация Хюман райтс уоч, до 2500 според сръбските ръководители.

На 10 юни 1999 г. Слободан Милошевич най-сетне нареди на силите си да се изтеглят от Косово, което следващия месец бе поставено под администрацията на ООН.

Косово, което обяви независимост през 2008 г. и където днес живеят не повече от 120 000 сърби, твърди, че е признато от около 115 държави, повечето западни страни.

Сърбия оспорва тази бройка и твърди, че някои страни са преразгледали решението си да признаят Косово. Русия и Китай не признават Косово и блокират всяка перспектива за присъединяване на страната към ООН.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
6
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До АнонименНе "Великосръбската политика" ни е отнемала територии!Оглозгвали са ни "Великите сили" с .."активното" ПАСИВНО участие на нашите "политици".Който е "намазал",намазал е....работата е там,че сърбите първи започнаха войната с исляма!..И ако не ги бяха спънали,"ИД" можеше и да не се пръкнеНо,"ВСИЧКО ПРОТИВ ПРАВОСЛАВИЕТО!"...-това е лозунга,който движи.."определена прослойка" от света..
309
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До охо бохо292 Американският план за възстановяване и развитие "Маршал",изправи на крака Европа ,от пепелищата на войната,докато от СССР/Русия ,половината народи ,видяха само смърт,бедност,безправие и загува на суверенитет.От плана "Маршал"се възползва и Велика Сърбия,маскирана като Югославия,която години живя на издръжката на запада,заради тарикатлъците на Тито.Сърбите се проявиха,като главорезите на 20 век и западът си "взе"обратно вложеното,с лихвите.
308
0
 
5
 
! Отговори
287 преди 5 години
!250 000 сърби бяха принудени да се изселят от Косово и да изоставят къщите и земите си.Спора почва от бюджета за автономиите.Най голямото изпитание на една нация, е изпитанието ,,глад''.Ние взехме този изпит, всички заедно .Сега остава да притъпим алчността на алчните ,,кукли'' политици.
307
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 303,305 Схващам,че десеткитехиляди изклани,изнасилени,прогонене,бомбардираните градове и изгорелите села в Босна,за теб и сръбските кръволоци нямат никокво значение.Участието на САЩ в аварията в Чернобъл е фантация на болни мозъци и пияни руснаци.
306
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТо 310 Преди това,сърбите "бомбене,бомбене,бомбене"на Дубровник,Сараево,Книн,много други градове в Хърватия,подпалване на серла в Босна...Ако ни поискат,пак ще отворим небето срещу масови убийци,изнасилвачи и сепаратисти,каквито се показаха сърбите в тази война.Великосръбската политика на Белград,бе наказана.Точно тя,отнемаше на няколко пъти изконни български земи от Рускотурската война.Кървавата сърбизация наМакедония,няма да забравим,когато милион българи бяха избити и прогонени от тях
305
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
така работи съвременния СВЕТОВЕН БАНДИТ:-Който има различно мнение и не ще да му се подчинява-БОМБЕНЕ!!!бомбене,бомбене,бомбене.......а нашите подметки-премиера Иван Костов и "президента" П. Стоянов откриха небето ни за натовските самолети,бомбандиращи Югославия...А дори не бяхме членове на нато!!!!!Нооо СЛУГИНАЖА има много лица,и..ВСИЧКИТЕ ЕДНАКВИ...
304
0
 
0
 
! Отговори
287 преди 5 години
до 306 Амин.Но не е начина да биеш баби по границата и бащицата да координира.
303
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия никога не е присъствала силно в българската Южна Морава,която великите сили й подариха през Първата световна война.Жадни за "излаз на море"сърбите се втурнаха към Солун,албанците слязоха от планините и се настаниха трайно в Косово.Македония,където сърбите изкраха и прогониха половин милион българи и Западните покрайнини,също бяха подарени на сърбите.
302
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Даола296 Позора от снимката е на сръбските кръволоци,начело с най-големият-Милошевич и неговата ръка в Босна-Караджич.Той получи онзи ден,заслужено,доживотна присъда.В Косово никога не е имало 250 000 сърби,а тези които бяха там,си продадоха имотите и се заселиха в Белгради и вътрешноста на страната,много преди войната,като този процес траеше и по време на нея.Смятаха косовари за трета ръка хора,избиваха ги като пилци.Милошевич отне автономията на Косово,дадена от Тито и заповяда война.
301
1
 
7
 
! Отговори
Mister Cro преди 5 години
До 302 Както се казва, "от твоите уста в божиите уши"!!! Дано ние, децата и внуците ни никога не видим ужаса на войната! Бог да пази България и мира! Човека първо трябва да е човек, културен и състрадателен към ближния, религия и политика са след това...
300
3
 
8
 
! Отговори
до 303 преди 5 години
Няма оправдание за това, че хвърляш радиоактивни бомби и замърсяваш природата. Сърбите може да са всякакви, но това не оправдава САЩ. А Чернобил е авария, докато американците умишлено хвърляха бомби с уран над България. Схващаш ли разликата ?
299
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До охо бохо292 Световната демокрация дължим на САЩ.Ако не бяха те,да спрат Червената армия в Берлин,цяла Германия и Англия кяха да са руски.
298
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме "по-разумни", а разумни. Щото сърбете въобще нямат разум. Още от как са тръгнали от днешната Ингушетия.
297
0
 
0
 
! Отговори
287 преди 5 години
пълна провокация и манипулация.Четете евангелието обратно. Думата е ,,ако'' ,какви ли не провлаци не правеха тогава помните ли . Турция не даде на великите сили да се възползват от нас.
296
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен300 Това е още една от причините,поради която трябва,с помоща на НАТО,да възпираме агресивна Сърбия от сепаратизъм,великосръбска агресия и сепаратизам.Те са виновниците за това,че дишахме и ние малко уран.Ами Чернобил,кой бе виновен?Комунистите и Съветския окупатор.Затова сме в НАТО,слава на Бога!
295
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народе, нека да не се делим на мюсюлмани и християни в България. Ние доказахме, че сме много по-разумни от сърбите и албанците и в България живеем в мир и искам така да бъде и занапред. В България няма дискриминация по религиозен признак, уважаваме се и живеем добре всички в мир. Запомнете - по-лошо от война няма! Българинът е мъдър човек и го знае това и няма да допусне да ни разделят чужди, враждебни на България сили.
294
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, в цяла Тракия водата е радиоктивна.
293
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите не са стока и грам не ме интересуват, обаче американците изсипаха бомби с уран, които паднаха и в България и по български земи. Днес хиляди българи дишат уран и умират от рак! Това е престъпление срещу човечеството! Защо нашите приятели от САЩ хвърляха бомби с уран и отровиха земята за 30 000 години напред с радиация ?!
292
2
 
0
 
! Отговори
287 преди 5 години
290Ти заплаха виждаш в ...ОО да да руска рубло за теб има заплаха отнемат ти любимото да страхуваш народа с турците
291
3
 
7
 
! Отговори
Mister Cro преди 5 години
До 287 Изказването ти е пълна провокация и манипулация. Факт е, че ние българските мюсюлмани нямаме нито една проява на сепаратизъм, която да застрашава териториалната цялост на България и мисля, че така ще бъде и занапред! Имаме права на имената си, който иска може да практикува религията си /аз лично не я практикувам/, не мисля, че има дискриминация! Аз се чувствам добре в България и искам тя да стане една чиста, богата и добре уредена страна.