Сръбската армия и полиция се придвижват към Косово

Белград предупреди, че може да се намеси
28 май 2019 14:48, Елка Василева
94
Сръбската армия и полиция се придвижват към Косово
Кадър: YouTube

Президентът на Сърбия Александър Вучич предупреди ЕС, че Сърбия ще реагира, ако косовските специални части РОСУ не се изтеглят от Северно Косово.

Сръбската държавна телевизия РТС съобщава и че е забелязано придвижване на сръбската армия и полиция към Косово.

По-рано днес Александър Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово. Сръбското министерство на вътрешните работи също постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части.

Косовската полиция предприе тази сутрин операция в четирите северни общини с предимно сръбско население. Властите в Прищина съобщиха, че това е операция срещу организираната престъпност, а директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви, че тя има за цел да сплаши сърбите и да предизвика паника.

Пред парламента днес Вучич заяви, че досега в акцията са арестувани 23 души от сръбска и бошняшка националност. Косовските спецчасти са нахлули в северната част на Косово с общо 73 автомобила, главно бронирани. Ако се стигне до по-сериозно застрашаване на живота и сърбите в Косово, армията на Сърбия ще защити народа, заяви сръбският президент. Той потвърди, че военните и полицейските части са в пълна готовност.

Президентът на Косово Хашим Тачи събра рано тази сутрин в кабинета си всички шефове на структурите за сигурност в Косово, предаде Танюг, като се позова на Радио и телевизия Косово.
  
В кабинета на Тачи дойдоха директорът на Косовската разузнавателна служба, директорът на полицията, шефовете на правосъдните институции.
   
Двама сърби бяха леко ранени при стрелба в северната косовска община Зубин поток рано тази сутрин, когато специалните косовски сили РОСУ са пристигнали в района, потвърди за Танюг полицейски служител от мястото на събитието.
   
Около 6.20 часа е започнала престрелка между неизвестни лица и специалните полицейски части.

Междувременно силите на НАТО в Косово /КейФОР/ потвърдиха, че е в ход операция на косовската полиция, която по нареждане на прокуратурата в Прищина се извършва в рамките на борбата с престъпността на цялата територия на Косово, а не само в северните общини с предимно сръбско население, предаде Танюг.

Операцията не е насочена срещу сърбите, а срещу хора, обвинени в корупция и престъпност, каза за Танюг говорителят на КейФОР Винченцо Грасо.

"Засега ние следим ситуацията, в контакт сме с властите в Прищина, но сме отворени и за комуникация със Сърбия", каза Грасо.

По неговите думи става дума за полицейска операция, каквито е имало и в миналото, и КейФОР само наблюдава ситуацията.

"Това е обсъждано и по-рано, ние не се намесваме в операции на полицията, докато не ни поискат съдействие", каза говорителят на КейФОР, коментирайки призивите на сръбски представители КейФОР да направи нещо по въпроса за операцията на косовските специални части в Северно Косово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До отрежете сърбите 78 То и Путин трябва да разбере ,че не толерираме военната агресия. И не само ние , а и целия цивилизован свят .Войните трябва да си останат в 20 век.
74
5
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
На сърбите май пак им се е приял лабут. И ще си го получат с гаранция!
73
11
 
6
 
! Отговори
ясно преди 4 години
Мръсната роля на Москва ми е ясна. Русия всякак се старае да развали ЕС, да подклажда междуособици на Балканите. Искат да нахлуят и тук, както в Крим и в Донбас. Руски дипломат е злоупотребил със служебното си положение на работещ в ООН, за да пречи на работата на косовската полиция. Краснощекин да беше помислил как щеше да реагира руската полиция, ако чужденец възпрепятства работата и. Алчната и лакома Москва иска да си хапне от Европа. Не се наядоха руснаците.
72
10
 
7
 
! Отговори
отрежете сърбите преди 4 години
Докато Белград заплашва когото и да е с войска, няма място в ЕС, и Вучич няма защо да се бута в общата политика на западните Балкани. Отрежете Сърбия от всички общи нови магистрали, хъбове, тръбопроводи и прочее обща дейност. Сърбия да плаща мита за ЕС и да няма движение на хора и стоки от Сърбия към ЕС. Белград трябва да се научи, че не толерираме военна агресия.
71
12
 
5
 
! Отговори
въпросът не е етниче преди 4 години
И Белград, и Москва изтъкват етнически мотиви. Косовските власти всъщност правят акция срещу корупция, бандитизъм и престъпност. Но понеже е там, където живеят сърби, то сърбите не се пипат, дори и да има престъпници сред тях. Така излиза. Путин избива собствения си народ, а тръгнал на другите народи да се намесва. Путинска Русия е агресор и окупатор. Белград търси по0мощ от Москва и от Пекин. Тогава ЕС да си преразгледа политиката спрямо Сърбия.
70
8
 
6
 
! Отговори
политически погледна преди 4 години
Сега вече Сърбия знае как се е чувствала България, когато сая и отнели Македония, и то вя полза на Сърбия! Белград на свой гръб научава какво е. Да вземе пример от България! Ние не заплашваме нито Македония, нито когото и да е друг с военна сила. Тъй като Косово е суверенна държава, нахлуването с войски ще се разбира като агресия от страна на Сърбия, а и на Русия. Сърбия няма никакво право да се намесва. Москва - още по-малко.
69
2
 
8
 
! Отговори
До 66 преди 4 години
Ами Асад с такъв съюзник като Русия защо все още е на власт. И Мадуро също
68
2
 
3
 
! Отговори
хахахахаха преди 4 години
хахахаха и сега какво при един конфликт имаме 25хиляди пияници,разни как беше ааааа командоси/къдети *** ги бият,1 хеликоптер една платноходка и чистачката на централния -всички млади пият наркоман и са леко с изкривена сексуална ориентация и какво стана-нас никой няма да ни напада-нас само ще ни уведомат по факса ,чр сме анексирани от който си иска
67
1
 
6
 
! Отговори
До 71 преди 4 години
Доста повърхностно, плитко ! Явно не ти достига умствен капацитет а това е от ежедневното дрогиране и необезопасен секс с бежанци от ислямския свят.
66
12
 
7
 
! Отговори
Etnolog преди 4 години
На Балканите конфликтите и шовинизма се подклаждат от едно проклето място... на изток от рая. Целта е ясна, но технологиите, пътуванията в цивилизования свят и повишения стандарт на живот, ще премахнат този средновековен руски коз. А който иска да бъде патриот, да се изявява в спорта, науката, обществено полезна дейност... А не да спасява християнството, надигайки дамаджаната, пеейки пиянски песни и със спомени от безумни военни паради.
65
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тоя пещерен руски шовинизъм, сърбежите ще се докарат до просешка тояга, плюс няколко подарени ръждиви Мига от Масква
64
6
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Истина е, че сръбската армия е силна, освен това ще съберат доброволци от Република Српска, обаче наглава с Албания+Косово няма да излязат. Освен това ако ще грабят територии, първо да ни върнат Цариброд и Босилеград - чисто български общини. Хората са българи и заслужават да са в ЕС.
63
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса е кое е по малко сръбската армия резултата на волен или курса на руската рубла ???
62
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт Софиската полиция има повече и по боеспособни хора от сръбската армия
61
11
 
11
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
сръбската армия смях Ако трябва ще пратя Софиската полиция да я арестува
60
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаят за тази операция срещу организирана престъпна група, знаят че освен сърби и босненци има арестувани и косовари работили в митниците и занимавали се с контрабанда, само приятелят на Путин Вучич не е разбрал за какво става дума и е решил да се направи на голяма работа пред сръбските "патриоти". Не съветвам сърбите да започват война защото ще я загубят, с такъв съюзник като Русия няма друга възможност освен да я загубят.
59
11
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
"Джуджето"е единственото спасение за християнските и православните народи-Никога едно джудже с объркани хромозоми не може да бъде спасение. Путин, колкото и да се напъва, физиономията му е женска и брада не му расте. Медицински ФАКТ!
58
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех върбе върбе тежители сербе
57
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще има натежали върби с плод...
56
13
 
14
 
! Отговори
Дедо ми --фронтовак преди 4 години
Те не били забравили че сме дали на НАТО коридор --ами ние да не би да забравихме за унищожението и унижениенто на всичко българско останало на тяхна територия --НЕ коридори с армия трябваше да участваме и да възтановим справедливостта --още не е късно и това ще са освободителни деиствия подпомагащи наще братя българи тормозени и до днес !