Шефът на НАТО: Бомбите над Югославия легитимни и необходими

Кампанията не била насочена срещу сръбския народ
10 юни 2019 17:30, Елка Василева
123
Шефът на НАТО: Бомбите над Югославия легитимни и необходими
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Историята показа, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 г. е било необходимо и легитимно, защото спря насилието и бежанците можеха да се върнат по домовете си, а силите на НАТО КейФОР помогнаха в Косово да се създаде сигурна среда за всички, включително за сръбската общност, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за сръбския вестник "Политика".

"Знам, че НАТО все още предизвиква противоречия в Сърбия. За мнозина още са болезнени спомените за въздушната кампания през 1999 г. Още по-тежко е за онези, които са загубили любими хора. Всеки изгубен невинен живот е трагедия. Дълбоко съжаляваме за това", каза Столтенберг за "Политика", цитиран от БТА.

Той повтори това, което каза по време на посещението си в Сърбия миналия октомври, че "тази кампания никога не е била насочена срещу сръбския народ".

"Напротив. Целта беше да се защитят цивилните в по-широкия регион, като бъдат спрени действията на режима на /президента Слободан/ Милошевич, които международната общност беше осъдила. Никога не бива да забравяме миналото, но трябва да се учим от него и да го оставим зад себе си", подчерта Столтенберг.

Той изтъкна също, че НАТО цени партньорството, което разви със Сърбия и че се надява на по-добро бъдеще.

Вестник "Блиц" публикува текст за най-влиятелните американски лобисти за независимостта на Косово, сред които са семейство Клинтън, Мадлин Олбрайт, Уилям Уокър и др. "Блиц" пише, че е известно, че САЩ признават независимостта на Косово, но ролята на някои хора в това отдавна не е политическа, а навлиза в сферата на техните лични и корпоративни интереси.

Конкретно за бившия държавен секретар Мадлин Орбайт вестникът отбелязва, че нейната компания "Олбрайт груп" стои зад един от водещите мобилни оператори в Косово - "Ипко нет" и допълва, че навремето се говореше, че тя иска да купи и пощите и телекомуникациите на Косово. За бившия командващ силите на НАТО в Европа и ръководител на операцията по бомбардирането на СР Югославия, генерала от резерва Уесли Кларк пише, че след напускането на военната служба той е станал бизнесмен и като ръководител на канадската енергийна компания "Енвидити" е искал лиценз за проучване на запасите от въглища, от които би се произвеждал синтетичен петрол, пише "Блиц".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
:):) преди 4 години
я разгатайте тези слова на американския ген. Брийдлав.....Той каза, че често се говори за чл. 5 от Вашингтонския договор (договорът за НАТО - бел. авт.), който е за колективната отбрана, но не и за чл. 3, който гласи, че всяка страна трябва да е готова да защитава сама себе си. "Отбраната започва вкъщи",
64
10
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Ха ха, в страните от НАТО е пълно с "горди сърбе" бачкатори дето никога повече не го искали "натото"!
63
2
 
9
 
! Отговори
Един от село преди 4 години
Не му се смейте на привета, аутистче е...Съчувствайте му...
62
0
 
6
 
! Отговори
сър Нелсън преди 4 години
Чакай малко бе че нали немчугите най-много се дърпат да отделят 2% от бюджета.Кво си заревал тогава.
61
17
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Основните крепитеи на НАТО са американците , те отделят от БВП най-много средства , повече от всички членки взети заедно ! Трябва да се създаде закон ,който да задължи всички членки да отделят поне 2 % от БВП ! Американците ли са най-глупави в НАТО , че да харчат сума ти пари за да защитават чужди интереси и чужди подтиснати народи ?! Незабавно да бъдат изхвърлени от алианса всички които отделят по-малко от 2 % от БВП , които отказват да участват в мисии и които купуват оръжие от враговете !
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега Турция като се натиска с руснаците и натовците пият една студена вода
59
2
 
12
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Тоя с неговите натовци да дойдат да изчистят Сърбия от техните бомби с обогатен уран,да платят 100 милиарда репарации и после в Сръбски трудов лагер за военни престъпници по 140години така както са американските присъди...
58
1
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Егати наг ляка краварите създават някъде проблем след което бомбите стават "легитимни". Да се очакват ли такива "легитимни" и над Венецуела ?22
57
20
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Нато трябва да се превърне в истински военен съюз в който като се даде команда - нападаме еди кой си диктатор , нито една членка на НАТО да няма право да отказва , тоест НАТО трабва да стане нещо като бившия Варшавски пакт ,в който всички членки се подчиняваха покорно ! Сега НАТО е един разграден двор , някои членки отказват да участват в дадена операция ,други купуват оръжие от враговете на НАТО , абе голяма свободия ! Трябва да се направи така ,че НАТО да стане стабилен военен съюз !
56
0
 
6
 
! Отговори
Чарлз ама не принца преди 4 години
Кои бяха тия германците 80 милиона пенционере ли?
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добрият натовец е само напълненият обилно с олово!
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За краварите,бомбите над...(изберете си име)винаги ще бъдат легитимни и необходими!Вашата м......!
53
2
 
17
 
! Отговори
кака Кармен преди 4 години
Тоя на кол и да се свършва с НАТО....
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нато вън!Терористи и окупатори!
51
2
 
11
 
! Отговори
Един от село преди 4 години
Тоя германеещият се, е из долината на широките *** от чеча...
50
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет из ГерманииОще много кошмари ще сънувате за Адолфа Гитлера ! Благодарете се на американците ,че ви спасиха ! Трябва да им миете краката и да пиете водата от легена !
49
1
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
До до 12Список потерь авиации сторон в ходе войны НАТО против Югославии (1999)Чети бре, руски съм сигурен, че знаеш ")
48
0
 
8
 
! Отговори
АОГВ преди 4 години
До привет от ГерманияОбриши пяната, пък тогава пописувай простотии.
47
27
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Шамарите на НАТО са тежки и вразумяващи ! За съжаление доста често се налага американците сами да поемат риск за да спасят някоя нация ,а НАТО бездейства и гледа от страни ! Така беше във Виетнам , в северна Корея ,в Сирия ! Направо съм изненадан ,че НАТО се съгласи да действа в Югославия и не остави американците пак сами да се мъчат да наказват диктатори и да гарантират демокрацията и мира !
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЕМОКРАЦИЯТА И БОМБИТЕ ВЪРВЯТ В КОМПЛЕКТ И СА ПОЛЕЗНИ КАТО ТИ ПАДАТ НА ГЛАВАТА АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НАЙ-ДОБРАТА ДЕМОКРАЦИЯ НА СВЕТА