Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!

Той се е борил за независима Македония, заяви Пендаровски
21 юни 2019 16:30, Елка Василева
184
Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!
Кадър: YouTube

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви в интервю за телевизия Алсат, което ще бъде излъчено довечера, че е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин и се е борел за независима Македония.

Още по темата

 „Безспорна историческа истина е, всички, които поне малко познават този исторически период, че Гоце Делчев се самоопределя като българин. Но дали не е историческа истина, стопроцентова, че Гоце Делчев се е борел за македонска държава – автономия, независима държава, дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма нито един документ, според който Гоце Делчев да се е борел за Велика България, или за Санстефанска България, или изказване или позиция, преразказана от неговите съвременници, че Гоце Делчев се е борел за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България", каза Пендаровски.

„Значи, ако ви интересува, както казват някои политици, истината и само истината – добре. Безспорна историческа истина е, че се самоопределя като българин в този исторически контекст, както е безспорна историческа истина и факт, че се е борел за македонска държава“, заявява Пендаровски.

„Ето ви формулировка, подпишете я и дайте да не създаваме проблем там, където не трябва да го има. Значи ние не можем като държава да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък сме се събудили една сутрин и казваме: Сега наистина сме македонци, дайте оттук нататък да преговаряме, защото това е политически подход, който няма да ни отведе никъде“, казва македонският президент.

Няма съмнение: Гоце Делчев е бил българин, историята не се променя!

Дали с това официално изявление на Пендаровски идеята, че Гоце Делчев е българин, става официална държавна политика, питат се медиите в Северна Македония.

Дали пък това изявление на президента Пендаровски представлява приемане на българския ултиматум, че ако Македония не признае, че Гоце Делчев е бил българин, София ще се оттегли от преговорите в съвместната комисия, сформирана съгласно Договора за добросъседство, подписан от двете страни, чудят се в съседната ни държава.

Миналата седмица външният министър Екатерина Захариева заяви, че „ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин“. Захариева каза това по повод поредния спор между България и Северна Македония относно личността на войводата и опитите за разбирателство за съвместното му честване.

Дни по-рано стана ясно, че македонската делегация в двустранната комисия, която трябва да разреши спорни исторически въпроси между двете страни, е предложила датата 7 октомври за такова честване. Това е денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическа София на Скопие.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов реагира остро на това предложение и заплаши, че няма да допусне Северна Македония да се присъедини към ЕС, ако продължат спекулациите по линия на общата ни история.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!"Добрутро свате. Скоро и античките македонци ще се усетите какви сте всъщност.
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се е борил за тяхната Македония!!!
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"се е самоопределял" хахаха ее как го извъртя само. Т. е. бил маке ама се мислел за бг ли ко?
17
8
 
8
 
! Отговори
До 9 Анонимен преди 4 години
То и доказателствата, че имаме нещо общо с траките са слаби и неубедителни.В старите летописи пише:Карвунска земя, наречена българска(днешна Добруджа) ; беше опустяла от елини(ТРАКИ) от 130 години.
16
21
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Ясно и точно.Какво не е ясно още на българите. Хайде сега да изясним нашата истинска история и тогава да обсъждаме съседите...
15
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гусляр в собор Райко Жинзифов казва: Македония, чудна страна,Нема да бидит гърчка она!Шума и гора, и планина,Самий камен на тая страна,Птица и риба в Вардар река, 22 Живо, мъртво на свои кракаКе станат и ке дадат ответНа цела Европа, на цел свет:Я българка сум, българин сум я,Българе живеят в тая страна!
14
2
 
8
 
! Отговори
Ех преди 4 години
Иии как се бех притеснил, ама ся ми олекна и ша удара ина бира, оти за ракия е още рано.
13
5
 
4
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Джон Вѝнсънт Атана̀сов (на английски: John Vincent Atanasoff) е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Баща му Иван Атанасов е родом от Ямболско, но 13-годишна възраст емигрира в Америка заедно с чичо си. Майка на Джон Атанасов е Айва Луцена Парди, учителка по математика от френско-ирландско потекло. В семейството им се раждат осем деца: Джон-Винсент, Етелин-Зорка, Маргарет, Теодор, Ейвис, Реймънд, Мелва и Ървинг... Истински Българин е - от Своге :)
12
4
 
17
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Първо да ни признаят всички личности, които са се имали за българи, а после да правят каквото си искат. Добре е да са отделна държава, а не част от мутренската диктатура в България.
11
1
 
32
 
! Отговори
А 2 преди 4 години
Почвам да мисля, че на дъното на всички "македонски" претенции лежи огромен комплекс за малоценност. И....занимават се, с какви ли не глупости, за да не гледат, как шиптърите превземат държавицата им !
10
11
 
10
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Според академични аттрополози населението на нашите земи е с 60% тракийски гени + още около 50 етноса. Другото е политическа пропаганда в една или друга посока.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Има тези и слаби доказателства че Клеопатра е била тракийка, не българка
8
1
 
16
 
! Отговори
MOДEPAТОР преди 4 години
Аз признавам че съм Елтън Джон
7
2
 
15
 
! Отговори
Даката преди 4 години
Направо ми олекна и го преместих
6
2
 
18
 
! Отговори
Aнонимен преди 4 години
До анонимен1:От4-те ти твърдения 3 са верни.Само Клеопатра е "македонка " останалите имат български произход. Само неправилно написаното име на Джон Атанасов го отдавам на простотията ти
5
4
 
4
 
! Отговори
Мегз в затвора преди 4 години
Дупе да му е яко. Иначе това е безсмислен спор - кучетата си лаят, керванът си върви.
4
2
 
32
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Джон Атанасов е наполовина българин. Самуил също е бил българин и владетел на българите, а не на марсианците. За Клеопатра не съм чувал някой да твърди, че е българка.
3
8
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя очилатия да обясни как така за една нощ Тито създаде македонската нация и ви направи македонци. Прези 1940та бяхте българи през 1950 станахте македонци. Българи се родихте, но Тито ви направи македонци. Също държа да ми покаже документ преди 20ти век за съществуването на македонска държава и нация. Македонци, вие сте сърбизирани българи. Сърбоманите ви изтриха яко самосъзнанието. Тито за една нощ изкла 17 000 българи и вие от страх забравихте си корените и се отрекохте от Род, Родинаи майка.
2
1
 
14
 
! Отговори
Мм бааа преди 4 години
Не думай
1
36
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той и Джонатан Асофф, създателят на компютъра е българин! И цар Самуил е българин!И Клеопатра беше българка!И Господ е българин! И ...