Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!

Той се е борил за независима Македония, заяви Пендаровски
21 юни 2019 16:30, Елка Василева
184
Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!
Кадър: YouTube

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви в интервю за телевизия Алсат, което ще бъде излъчено довечера, че е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин и се е борел за независима Македония.

Още по темата

 „Безспорна историческа истина е, всички, които поне малко познават този исторически период, че Гоце Делчев се самоопределя като българин. Но дали не е историческа истина, стопроцентова, че Гоце Делчев се е борел за македонска държава – автономия, независима държава, дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма нито един документ, според който Гоце Делчев да се е борел за Велика България, или за Санстефанска България, или изказване или позиция, преразказана от неговите съвременници, че Гоце Делчев се е борел за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България", каза Пендаровски.

„Значи, ако ви интересува, както казват някои политици, истината и само истината – добре. Безспорна историческа истина е, че се самоопределя като българин в този исторически контекст, както е безспорна историческа истина и факт, че се е борел за македонска държава“, заявява Пендаровски.

„Ето ви формулировка, подпишете я и дайте да не създаваме проблем там, където не трябва да го има. Значи ние не можем като държава да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък сме се събудили една сутрин и казваме: Сега наистина сме македонци, дайте оттук нататък да преговаряме, защото това е политически подход, който няма да ни отведе никъде“, казва македонският президент.

Няма съмнение: Гоце Делчев е бил българин, историята не се променя!

Дали с това официално изявление на Пендаровски идеята, че Гоце Делчев е българин, става официална държавна политика, питат се медиите в Северна Македония.

Дали пък това изявление на президента Пендаровски представлява приемане на българския ултиматум, че ако Македония не признае, че Гоце Делчев е бил българин, София ще се оттегли от преговорите в съвместната комисия, сформирана съгласно Договора за добросъседство, подписан от двете страни, чудят се в съседната ни държава.

Миналата седмица външният министър Екатерина Захариева заяви, че „ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин“. Захариева каза това по повод поредния спор между България и Северна Македония относно личността на войводата и опитите за разбирателство за съвместното му честване.

Дни по-рано стана ясно, че македонската делегация в двустранната комисия, която трябва да разреши спорни исторически въпроси между двете страни, е предложила датата 7 октомври за такова честване. Това е денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическа София на Скопие.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов реагира остро на това предложение и заплаши, че няма да допусне Северна Македония да се присъедини към ЕС, ако продължат спекулациите по линия на общата ни история.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
30
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Не можеш да влезеш в Европа с крадена история от съседните държави. Нито в Белгия крадат от историята на Франция като казват че Балдуин е белгийски император, нито в Австрия твърдят че Моцарт не е немец, нито в Кипър казват че говорят на кипърски. Ако северномакедонците искат да са европейци...да се научат да не крад и да не лъжат.Това е един добър ход на новия президент.Дано не е последен
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 33А вие каква мешавица сте бе крат..уно македонска като сте има няма милион и се считате за някаква нация и сте с държавица от 20 години, в която половината и повече са албанци.....
38
4
 
35
 
! Отговори
македонски българин преди 4 години
Гоце се е борил за автономия на Македония и Одринско.За това и въстанието е Илинденско-Преображенско.Това са фактите.Търпението на България към С.Македония се възприема като слабост там и се прекрачват границите много често.Отстъпки за запазване на достойнството на С.Мак. са направени достатъчно и е време за твърда позиция.Ако доктрината на македонизма не може да съществува ,освен на антибългарска основа ,то наш дълг е да го смажем без милост.
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в днешна "Северна Македония" - БЮРМ няма добри шахматисти?Отговор: Крадът на опонентите царете - за това :)) Нема по-проста *** от вас ей!! 1944г. е началото на коминтернова Македония. 'синеоки македонки'-хахгахахахахахахахахахаха ейй....чудя се как не са достигнали до извода че Марс е македонкси ...има сходно звучене...ама ще стигнат де!
36
1
 
8
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Хайде кажи какви сме ние, но ми цитирай автори на преписи и летописи от онова време, а не твой хрумвания. Историята е наука, която си служи с факти и документи, а не фантастика и предложения.
35
3
 
26
 
! Отговори
пиринско маке преди 4 години
Да, борил се е за автономна Македония, но защото е бил наясно, че т.нар. велики сили няма да допуснат голяма България.Само така е щяло да се запаси българското самосъзнание на хората там. Освен това са имали за пример и Съединението, което на някакъв по-късен етап би бил възможен.Но в никакъв случай не се е борил за такава Македония като днес, още повече като потомци на Аце великиот каквито се изкарват днешните макета.
34
5
 
11
 
! Отговори
Психо преди 4 години
Що за безсмислица!!! Аз ще живея в съседство, но все още поробен и извън пределите на родината си, и вместо да искам да се освободи и тази част от земята ни, аз ще искам да правя съвсем друга държава, И то такава, дето преди никой не я е чувал. И това ще ти го яредставя като "безспорен факт". Е, няма думим с които да се опише подобно душевно състояние... може би в лекарската терминология има, но се съмнявам.
33
2
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
За Цар Самуил вече ги казаха вълшебните думички:))
32
10
 
9
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Кефиме се, че макетата са по-зомбирани от коминтерновска пропаганда отколкото ние. но чаткаме ли, колко самите ние сме в джаза. Според средностатистическия българин, ние сме славяви, роби на турци, освободени от руснаци. Три абсолютни исторически лъжи ! Способни ли сме да ги осъзнаем !? И чак след това да искаме от братята македонци да се осъзнаят "историчарски" ?!? Да кажем-е ние се светнахме, ваш ред е !
31
7
 
9
 
! Отговори
До19 до 9 преди 4 години
Да прав си. Ние сме смесица от българи и славяни. Славяните изглежда са били много, защото приемаме техния език, но по късно създаваме азбука към него. Прабългарския език е мъртъв език и е бил близък до тюркски и хунския на Атила. Ние говорим на славянски език. Има списък кой племена се считат за славянски, понятието славяни е като траки (група от племена).
30
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешните буллгарици са мешавица между аспарухови тюрки и синеоки македонки и като такива майчиният им език е македонски, който се знае и като български. Езикът на оригиналните аспарухови турци е ... хммм... звучи странно, не е турски диалект! Сега българите да твърдят че македонците са българи е нещо повече от безумно оллигофренично. Все едно дете да твърди, че родителите му са придобили неговите качества. Маллойумие неограничено буллгарско, еей!
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макетатаа затреовраха да не се обърне каруцата в последния момент преди ЕС. Хахаха натискайтв ги още ще си кажат :) Питайте ги защо езика им е половин Български половин Латински... След като Кирил и Методи са македонции хахахаКакъв точно език имат те и сърбите и откъде
28
2
 
5
 
! Отговори
и продължение преди 4 години
който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма.Това е основата на македонизма.
27
1
 
7
 
! Отговори
за макетата преди 4 години
Стоян Новакович е основоположник на Великосръбската доктрина:Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник,...
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова много документи има че Гоце е бил българин че няма на къде!И да,борел се е за независима Македония защото само така тя е можела да се присъедени към България!Нещо подобно на Княжество България и Източна Румелия!
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 3 май 1943 г., върху общ гроб в окрайнините на село Баница видни общественици, заедно със сестрите на Гоце Руша Чопова, Велика и Елена, както и техните потомци, поставят бяла мраморна плоча с надпис: В памет на падналите бойци в с. Баница на 4 май 1903 г. за обединението на Македония към майката родина-България и за вечен спомен на поколенията:" следват имената. Та къде е сега тази плоча? Да видят за какво се е борил Делчев???
24
2
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Много важно !!! Признал-непризнал Гоце Делчев е чистокръвен българин !!!
23
3
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
до македонсия президент... Имам една тайна за вас госине Президент ... шшшшт ... съ-на-род-ни-ци сте ...ама се прай че не съм ти казал.
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме да кажете вълшебните думички и за цар Самуил, чийто враг е известен на историята като Василий ***.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!----------Още колко историческа фактология тепърва ви предстои да признаете...Е, шип...рите активно ще ви помогнат в този процес!