Молитва: Сълзите на Сребреница да не потекат отново... Никъде!

24 години от масовото клане на босненските мюсюлмани
Обновена: 12 юли 2019 11:34 | 11 юли 2019 11:34,
92
Молитва: Сълзите на Сребреница да не потекат отново... Никъде!
Снимка: Reuters

"Мислех, че ще умра бързо, без страдания. Докато мислех как майка ми няма никога да узнае къде съм умрял, започнаха да стрелят в гърбовете ни. Не знам дали съм загубил съзнание, помня, че лежах на земята с кървяща дупка в стомаха, треперещ. Куршумът беше минал през стомаха ми, дясната ми ръка беше надупчена. Стрелбата продължи и аз можех само да гледам падащите тела на хората около мен..."

Спомените са на Неджад Адвич, оцелял след клането на босненските мюсюлмани в Сребреница. По това време той е само на 17 години. След няколко дни на скитане в полумъртво състояние, лутайки се в горите, под парещото лятно слънце, Наджад успява да достигне до територия под контрола на босненските власти. Момчето е спасено, за разлика от другите 8 000 мъже и деца, които потъват завинаги в масовите гробове под пръстта на Сребреница.

Днес, на 11 юли, светът и най-вече Европа поглежда в кривото огледало на кървата гражданска война в Босна и Херцеговина и си спомнят за най-голямото масово клане на невинни след Втората световна война насам. 24 години по-късно никой не говори за справедливост, останала е само болката от трагедията и страхът от ново разпалване на огъня. Балканите светят в червено. Отново.

Още по темата

Клането в Сребреница е военно престъпление, класифицирано от трибунала на ООН като геноцид. Контектстът е ясен - босненските сърби използват хоаса на гражданската война и подкрепяни от официалното сръбско правителство извършват етническо прочистване с цел ликвидиране на мюсюлманското малцинство.

Настъплението започва още на 6 юли. Напук на всички договори за разоръжване, босненските сърби започват атака.  Войната тече вече трета година, но местното население е по-скоро спокойно. Малко преди това в района вече са пристигнали умиротворителните "сини каски" на ООН, които имат задачата да предпазят хората. По това време никой не осъзнава решителността на силите на Радован Караджич, никой не обръща внимание на лекото въоръжение на силите на международната организация. Позволено им е да ползват сила само за самозащита, не могат да стрелят по нападателите.

"Сигурността на персонала на ООН предхожда изпълнението на поставената задача". Това е записано в директивата на отговорния за Босна британски командир от ЮНПРОФОР Рупърт Смит.

Фактите около присъствието на международния контингент очевидно са известни на Караджич. Така рано сутринта на 11 юли, още по-тъмно, в прикритието на нощта сръбските части вече обкръжават анклава около Сребреница. Само за 5 дни - от 6 до 11, корпусът "Дрина" превзема града, под погледите на "сините каски".

По-късно съдът в Хага ще признае тяхната вина, особено на холандския батальон, при който почти 3 000 жители търсят спасение. Те са предадени на сърбите. В бягството си жителите на Сребреница се разделят на 2 части.

Едната колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Другата част - от около 25 000 души, остава изтласкана в най-северните части на анклава и е обкръжена от подпалените къщи и армията на босненските сърби. Тази втора група - "мъчениците на Сребреница", са подложени на двудневен, жесток, варварски терор. Избирателните екзекуции държат хората вкочанени от страх, труповете нахвърляни на отделни купчини поддържат ужаса непрестанен. Босненските сърби не знаят пощада - заколват няколко деца в тълпата, изнасилват жените. Тези, които гледат - полудяват. Към края на ужаса, вечерта на втория ден, няколко души се самообесват в отчаян опит да прекратят гледките пред себе си.

В неочакван пристъп на "съвест" сърбите отделят жените от мъжете. Всички момчета над 13 години остават в Сребреница, другите са натоварени в закрити камиони и са отведени към т.нар. "мюсюлмански зони". Голяма част от момчетата и мъжете, останали в сърцето на терора, са убити на място. Друга част също са качени на камиони. Там - в тъмното, наблъскани един до друг като сардини, вероятно са мислили, че им се е разминало, че камионите ги карат към спасението и въпреки унижението, все пак ще живеят. Те са свалени в Братунац и на свой ред са избити. Оцелели няма.

В доклада на холанските войници от мисията на ООН е записано, че когато обикалят местността не намират никого - "няма нито един жив мюсюлманин".

Нека се върнем на първата група, групата с надеждата. Босна е малка страна, с малко повече сила и ентусиазъм, мъжете са били убедени, че бързо ще стигнат защитените територии. Вървейки през гората са ползвали прикритието на местността, която познават. Надеждата обаче е ненадеждна приятелка - бегълците попадат на засада. Събрани са на стадиони, ливади, складове, училища, поляни. Униженията са целодневни - събличани са голи, бити с дървени сопи, държани са гладни и жадни. Накрая са разделени на групи, натоварени на камиони и закарани до местата за екзекуции.

Подреждат ги в прави линии и просто ги застрелват. Предварително подготвени багери отварят масови гробове, буквално изчагъртват мъртвата човешка маса от земята и я заравят. Оцеляват няколко души, които се правят на умрели. Те се превръщат в живата памет на войната, смазани, полудели, кльощави и бесни - до днес разказват за границите на човешката жестокост.

Масовите гробове в Сребреница са 39. Съдът в Хага приема, че убитите са между 7 и 8 хиляди мъже и деца. Почти 2 000 от тях - на възраст между 13 и 24 години.

Днес в Мемориалния център Поточари край Сребреница ще се състои 24-тото поред възпоменание на жертвите от геноцида от 1995 година. Днес ще бъдат и погребани 33 новоидентифицирани жертви, намерени в масовите гробове и разпознати чрез новите технологии за ДНК анализ. Да, много от роднините на убитите, не могат да ги погребат и до днес - просто не ги разпознават. В момента се издирват и се правят опити за разпознаване на още близо 1000 души.

Досега международният трубинал в Хага, местните съдилища в Босна, Сърбия и Хърватия са осъдили общо 47 души на над 700 години затвор, има издадени 4 доживотни присъди за геноцид и престъпления срещу човечеството.

24 години по-късно светът си спомня за Сребреница под звуците на поредните националистически викове. Косово, Албания и Сърбия спорят на висок глас от дипломатическите трибуни, докато тихо острят сабите си. Балканите светят в червено. Отново.

"Нека сълзите на майките се превърнат в молитва, за да не се случи отново Сребреница - никому и никъде". Думите са на главния сановник на босненските мюсюлмани, главния мюфтия на Сараево.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
19
 
! Отговори
на практика преди 4 години
на практика, косово е вече част от Албания, а Европа е част от САЩ. В Европа има над 120 американски бази, 4 от тях са България. Само в Германия има над 17 000 американски войници и 34 американски бази. На практика Германия е окупирана от САЩ, а НАТО е окупацинната организация на Вашингтон. Само Сърбия е още независима, но е обсадена и няма шанс. Скоро ще ликвидират и сърбите. От Вашингтон подкрепят мюсюлманите в Европа стратегически за да подтискат националната идентичност на народите християни
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера как може да се опъваш да защитиш таково извращение над хора, наистина ако си в таково психично ниво след време и над тебе ще го направят.
19
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Какви деца бе ***? Какви изнасилени мюсюлманки? Децата, заедно с жените и старците ги качват на автобуси и ги изпращат по живо, по здраво. Избиват всички дето могат да носят оръжие, заедно с пленените по горите около Сребреница. Кой ги е карал да се крият сред цивилните? Защо е имало две армии в анклава, след като е имало споразумение за демилитаризация му? Защо са нападали съседните сръбски селища и сърбите в гръб? Да реват сега!
18
8
 
29
 
! Отговори
аз преди 4 години
Защо не се потърси отговорност от америка.Те разпарчалосаха Сърбия.
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна лъжа е тази статия.Виасат,шведската телевизия имаше документален филм за събитията.Холанците нямаха никакъв шанс.Сърбите бяха обградили лагера.Говореха си с хората вътре.Подаваха цигари,храна през оградата.Дугата част от босненските военнопрестъпници се бяха изпокрили по горите.Сърбите с коли с мегафон обикаляха и им обещаваха,че няма да им търсят сметка за издевателствата над съседното сърбско население по Коледа.И гамените се предаваха.Качиха жените, децата и старците на автобуси и ...
16
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички жители на селото са били евакуирани. Жертвите са ислямски бойци които са загинали в битка, не цивилни както САЩ бомбардираха и избиха стотици хиляди цивилни в Ирак, Либия, Сърбия, къде ли не, даже и в София избиха хиляди цивилни.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анализът от съдебно-медицинските заключения, направен от експерти на Хагския трибунал въз основа на обработката на останките от масовите погребения, показва, че от 3568 заключения в 92,4% от случаите причината за смъртта не е била официално установена.За пореден път се доказва, че ония горе се имат за богове и хората за тях са нищо. Били са готови да убиват хора от техният си народ, за да постигнат целта си.
14
3
 
40
 
! Отговори
Резултат преди 4 години
Преди нападението на САЩ над Садам, в Багдат живеят 1 млн. католици, които изповядват вярата си без проблем. Погледнете сега няма нито един. В мюсюлмански държави, християнството бива подтискано и унищожено с помощта на Вашингтон. В Европа мюсюлманството процъфтява - джамии се строят навсякъде, семействата им имат по 5 - 10 деца. след 30/40 години християните ще са малцинство в Европа.
13
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докарвани били телата на много мюсюлмани, умрели и загинали през други години и на други места. Така от 2442 тела, намерени в масовите погребения през периода 2003-2006 години и уж разстреляни през юли 1995 година, 914 са участвали в изборите през септември 1996 година. По документи на общината става ясно също, че част от хората в тези списъци въобще не са били разстреляни, а са умрели от естествена смърт, докато друга част са загинали в бойните действия до 1995 година.
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това потвърди и бившият шеф на полицията в Сребреница ХакиеМехолич. В интервю за списание Дани той цитира думите на Изетбегович в обръщението му към делегацията от Сребреница: Знайте, че Клинтън ми предложи през април 1993 г. четническите сили да влязат в Сребреница, да изколят пет хиляди мюсюлмани и тогава вече да може да се извърши военна интервенция от НАТО.
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта да се даде повод на сръбските сили за нападение на демилитаризираната зона. Естествено, възниква въпросът защо. В Доклада на Генералния секретар на ООН за падането на Сребреница (1999) се казва, че някои босненци от Сребреница твърдели, че президентът Изетбегович им казал, че бил научил, че намеса на НАТО в Босна и Херцеговина е възможна само, ако сърбите нападнат Сребреница и убият поне 5000 от нейните жители.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ибран Мустафич, основател на клон от Партията на демократичните действия начело с Алия Изетбегович в Сребреница, депутат в Скупщината на Федерацията на Босна и Хеерцеговина през 1996 г., в интервю за сараевския вестник Слободна Босна открито заявява, че сценарият с превземането на Сребреница е съзнателно подготвен. За съжаление, в това дело бяха замесени босненският Президиум и командването на армията.
9
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сребреница дали пишат за баташкото клане?
8
5
 
41
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
тая слъзлива статийка от DW ли я преведохте...
7
0
 
54
 
! Отговори
Помните ли преди 4 години
Вашинготон избиха 5 мил. виетнамци половината от тях жени и деца. Изгаряха ги директно с на.палм, още два пъти по толкова са останали инвалиди. Помните ли, Вашингтон превърнаха два града в Япония на масови ядрени гробища?Никой май не говори за това?
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо цивилизовано в гражданската война, когато съседи убиват съседи и семейства се оказват от двете страни на барикадите, човечността е първата жертва. Това което ме в цялата ситуация е, че цялата ситуация се представя като "добри" срещу "лоши". Сребреница се вее като знаме, докато неговите огледални образи срещу сръбското цивилно население от вилнеещи и финансирани от вън мюсюлмански наемници се премълчава. Така е по-лесно. Жертвите или се ползват или премълчават от политиците.
5
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв ли им беше греха на тези дечица и каква е тази злоба ?
4
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Християните сега са най тероризираната общност в света обаче тая Сребреница я въртят постоянно
3
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядо господ само забавя нали така и това ще се върне.
2
5
 
40
 
! Отговори
Вероятно преди 4 години
Вероятно в хага са трансформирали и масовите християнски гробове в мюсюлмански