В капан на Самотраки: Българи не получават помощ от външно министерство

Хората без информация от консули и от местни и български власти
13 авг 2019 12:33, Петя Славова
100
В капан на Самотраки: Българи не получават помощ от външно министерство
Снимка: bTV

Вече три дни стотици туристи, сред които и много българи са блокирани на гръцкия остров Самотраки. Причината е, че фериботът до Александрополис не работи. На голяма част от хората им се налага да спят на улицата или в колите си, а от снощи на острова се разпали и пожар.

Нито гръцките, нито българските власти дават информация дали скоро ще има ферибот, разказва пред bTV един от блокираните там българи Николай Николов.

Още по темата

"От три дена сме в тази ситуация на наредени коли до пристанището. Властите не казват нищо. Свързахме се с българските власти, които обещаха да сътрудничат, а вече четвърти-пети ден никой не ме потърси."

По думите му времето от вчера се е влошило и заради това едва ли ще има и този ден ферибот.

Според Николов, създалата се ситуация идва от превозвача, който е трябвало да има два кораба, от които единият бил счупен, а другият се развалил преди дни. Други фирми се опитали да го заместят, но заради настъпилото лошо време не могли да стигнат и така хората се озовали в капан.

"Разговарях с консулите в Солун и Атина. Те ми казаха, че ще ми дават информация, но така и не съм получил обаждане от тях. От Външно министерство също ни обещаха да сътрудничат, но все още никой не се е свързал", обясни мъжът.

Николай Николов допълни, че вчера за последно се е чул с български консул, който му обещал, че ще има ферибот или в 11, или 7 часа вечерта, но след като нямало такъв, дори не го предупредили.

В момента, по думите му опашката около пристанището е около километър, като много от хората са се изнесли да си търсят подслон, докато ситуацията се промени. Самият Николов също си е намерил вече къде да спи. Все още има средства, но е въпрос на време да свършат.

По думите му на острова има поне 20-30 семейства българи, сред които и малки деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
24
 
! Отговори
Asparuh преди 4 години
И какво се побъркаха с тази Гърция.Отиват на море да готвят защото в заведенията е скъпо.И после виката аз бях на почивка в Гърция.
66
6
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Захариева, не се пипай по миндофията,а помогни на човеците...
65
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така става ,щото в рекламата на Триваго мацката ни лъже ,че може да се почива в Санториини и Миконос за 60 лева . Нашенците чули ,че И шезлонгите са безплатни ,пазаруват в Лидъл и бегом у гръцко и ако изникне непредвиден харч оревават света .
64
5
 
3
 
! Отговори
карина преди 4 години
Интересно, защо ми модерираха израза, че не съм сел----ска пръчка, а на истинските такива този израз не им го пипат.
63
5
 
1
 
! Отговори
карина преди 4 години
До До каринаОпределено не съм ***, но това само още повече ще те задави. А фейсбука е пълен с такива като тебе - оставили сме ви го.
62
7
 
12
 
! Отговори
До карина преди 4 години
Знаем те селска пръчке. И ти си броиш стотинките и чакаш ваше да пратят кинти кат земат рентата, че да идеш и ти с 200 лв на Гърция да си отбелязана във фейсбука. Ей такива сте сичките скъсаняци....псевдо баровци
61
6
 
3
 
! Отговори
карина преди 4 години
До До каринасъс сланината има да си стоиш на село и да сънуваш...
60
4
 
11
 
! Отговори
До карина преди 4 години
Еми прекрасен е, ама кат ти свършат сланината и сиренето дет си купил от Бг хич не е хубаво. Ела да видиш сега как трябва да се набутваме да ядем гироси по 4 евра парчето. Ние с по 4 евра цял храноден караме в България
59
14
 
13
 
! Отговори
карина преди 4 години
Неприятно е, но ще се приберат хората. Със сигурност са си изкарали добре. Самотраки е прекрасен остров със запазена природа. И съм убедена, че отново ще отидат там. Който е ходил, ще ме разбере, а останалите ще чакате да ви зарадва пак някой неработещ ферибот и да чаткате по клавиатурите.
58
5
 
19
 
! Отговори
Само си тракате преди 4 години
И как по точно трябва да им помогне министерството, което сте написали с малка буква, все едно е селска баня?Да им изтегли колите-трошки на буксир?Фериботите (пътническите) изпълняват курсове - това ли ви е дефиницията за бедстващи българи? Стоят на остров безплатно, докато пуснат ферибот за да си приберат колите?Що не се организират за един колективен иск срещу гръцката служба, фирма и т.н. отговорна за спирането на ферибота, превозващ и автомобили? Или то не е българско и там не скачаме.
57
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко стана Ко.. . На гъзарите им свършиха бурканите и доматите ли? Стават за смях пред гърците българските гавроши
56
3
 
19
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 4 години
Хахаха, после ще се правят на тежки като се завърнат по спарените си канцеларии, колко е яко било, голям живот, ооо, трябва да се види, то не може да се обясни..
55
3
 
15
 
! Отговори
БГ преди 4 години
като се върнат ще разправят как са почивали 7 дена ,но толкова било хубаво ,че останали още 7 :D
54
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малееееееееее, ако това се беше случило тук,кво плюене щеше да падне,ама там стоят с подвити опашки и не смеят да плюят гърчолята.Иначе всички обясняват колко е фубаво и евтино в Гърция, каква страхотна организация има за всичко-А сега какво ? Нямат пари за хотел,нямат пари за храна и вода...............Е нали е евтино бре ?Прочети още на: https://dnes.bg/balkani/2019/08/13/bylgari-s-dni-chakat-feribot-ne-mogat-da-napusnat-samotraki.419460
53
5
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Ами трябвало е да помислят повече нашенците. Остров е, случват се такива неща. Можеше да си предвидят буркани в повече и да вземат повечко русенско варено, както и обикновенни вафли на промоция от Кауфланда
52
5
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Консула до 7 часа ще е бил вече пиян бре кво инфо дирите :)
51
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да отидеш при подлия народ на почивка си е меко казано мазохизъм. По-добре не ходи никъде или отиди на планина, ако не ти харесва нашето Бетономорие. Приятно почивка на чакащите
50
6
 
14
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Никаква помощ за тези харчат си парите по островите а ние с нашите данъци помощ ще им пращаме ай сиктир от тука
49
2
 
15
 
! Отговори
ГинксСамотраки преди 4 години
Помагайте ве ей, ние бедстваме. Свърши ми нета и не мога да качвам повече снимки от Гърция. Направо ще се изям, градим имидж на средна класа пред комшиите у Младост, е верно караме на хляб и кренвирши ам гъзареем н а самотракиту
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пътническите фериботи работят, оставяш колата и си я взимаш като тръгне големия ферри. Не е толкова сложно