В капан на Самотраки: Българи не получават помощ от външно министерство

Хората без информация от консули и от местни и български власти
13 авг 2019 12:33, Петя Славова
100
В капан на Самотраки: Българи не получават помощ от външно министерство
Снимка: bTV

Вече три дни стотици туристи, сред които и много българи са блокирани на гръцкия остров Самотраки. Причината е, че фериботът до Александрополис не работи. На голяма част от хората им се налага да спят на улицата или в колите си, а от снощи на острова се разпали и пожар.

Нито гръцките, нито българските власти дават информация дали скоро ще има ферибот, разказва пред bTV един от блокираните там българи Николай Николов.

Още по темата

"От три дена сме в тази ситуация на наредени коли до пристанището. Властите не казват нищо. Свързахме се с българските власти, които обещаха да сътрудничат, а вече четвърти-пети ден никой не ме потърси."

По думите му времето от вчера се е влошило и заради това едва ли ще има и този ден ферибот.

Според Николов, създалата се ситуация идва от превозвача, който е трябвало да има два кораба, от които единият бил счупен, а другият се развалил преди дни. Други фирми се опитали да го заместят, но заради настъпилото лошо време не могли да стигнат и така хората се озовали в капан.

"Разговарях с консулите в Солун и Атина. Те ми казаха, че ще ми дават информация, но така и не съм получил обаждане от тях. От Външно министерство също ни обещаха да сътрудничат, но все още никой не се е свързал", обясни мъжът.

Николай Николов допълни, че вчера за последно се е чул с български консул, който му обещал, че ще има ферибот или в 11, или 7 часа вечерта, но след като нямало такъв, дори не го предупредили.

В момента, по думите му опашката около пристанището е около километър, като много от хората са се изнесли да си търсят подслон, докато ситуацията се промени. Самият Николов също си е намерил вече къде да спи. Все още има средства, но е въпрос на време да свършат.

По думите му на острова има поне 20-30 семейства българи, сред които и малки деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
15
 
! Отговори
Баце преди 4 години
Специално отваряме консулство на Самотраки , за закъсали сънародници. Ще раздаваме мазани филии с мас, специално ще се обадим на Николай Николов, че човека бедства, похарчил си е десетте евра отделени за почивка
46
2
 
12
 
! Отговори
БГ преди 4 години
докато някой се мъчат на бетоморието тея се оплакват от Гърция да се радват ,че чадъра е безплатен да си вземат 3ма едно кафе и да го ползват
45
2
 
12
 
! Отговори
699 преди 4 години
ми остави си колата и си тръгни бе нагъл ***
44
2
 
17
 
! Отговори
Капитана преди 4 години
Николов спокойно, ферибота плава към вас. Със всички екстри е и разбира се.....безплатно, както чадърите там, нали така сте свикнали. Няма да се набутвате я. Издръжте още малко драги, пробвайте да си купите нещо от хранителен магазин там, все ще преглътнете малкото прецакване
43
2
 
18
 
! Отговори
Dms Николай Николов преди 4 години
Помагаме Николае, пратили сме консул с още хляб, лютеница и пастет от ефтините да презаредите дисагите. Няма да се набутвате я да пазарувате от техните гироси или пък д а си доплатите по някое евро за нощувка. Дремете по пейките
42
2
 
8
 
! Отговори
СандоКан преди 4 години
Отивам да помагам веднага. Де що има а харни съгражданки на Самотракито ще ги прибера на спокойно място, ще осигурят вносни напитки, редбули и тонколони с чалга. Грозните и мъжете като Николай Николов да дремят по пейките докато доплава ферибот
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция,Румния, Сърбия , Великобритания също не правят нищо за туристите си на Самотраки. Нищо не може да се направи,трябва да се чака да оправят ферибоа.
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осигурен е резервен ферибот, има информация от събота, защо е това драматизиране?
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗа един единствен американец в беда властите на САЩ се хвърлят да помагат!тук бедата е, че не щат да си платят за хотел. Седят на пристанището и чакат Боко да дойде да ги погали по главите.
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, каква помощ може да окаже чужд дипломат, че на частна фирма в Гърция и се е развалил фериботът? На място е организиран ферибот от друга фирма и се пренасочват желаещите към него. Какво точно трябва да направи един дипломат, или гръцката държава в случая? Да го заведат за ръчичка нашия турист до гишето на метри от него? Да научат език вместо него? Че нашите дипломати за нищо не стават е друг въпрос, но си има въпроси от компетенцията на дипломати и въпроси като този, които не са.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и САЩ не помагат в такъв случай - нямаш пари, сам си си виновен. За тази цел има туристически застраховки и застраховки, свързани с членство в национален клуб на автомобилистите като СБА.
36
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За един единствен американец в беда властите на САЩ се хвърлят да помагат! Затова където и да си , като кажеш, че си американец, това означава, че зад теб стои една силна държава. А на нас навсякъде гледат несериозно, с недоверие, защото самото отношение на властите е такова. И ние самите помежду си не се уважаваме. Какво хленчат тия българи! Да се оправят. Кой ги е карал да почиват на Самотраки?....
35
5
 
22
 
! Отговори
Богаташ преди 4 години
Свършват ни бурканите със сланина и туршия и ракията дето си ги носехме от къщи Помагааййййте, хееееелпр шнеееееле-шнееееле.
34
5
 
11
 
! Отговори
дддд преди 4 години
Какво точно се очаква,да им изпратят хеликоптери ли?Те не са бедстващи,нито в беда,а просто Гръцката държава не си върши работата!
33
2
 
20
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
Нека си изчакат ферибота, защо трябва да се оплакват не знам. Случват се такива неща и човек отишъл на такова място трябва наистина да може да си позволи екстремни разноски. Аз ходя на Кавала, дотам ми стигат възможностите
32
27
 
17
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Стига сте плюли бе хора.Моля Ви!!!Засрамете се най накрая.Говорим за бедстващи БЪЛГАРИ ...Консул,посланик и всички държавни хрантутници,са там именно за това.Не са на ПОЧИВКА.Що за хора станахме,МАМКА МУ.....Къде е написано,че някой иска средства?!Хората искат поне някаква съпричастност от служба,която издържат с данаците си!
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Консула и външно като са се притеснили... Те освен да стимулират дейност друго не правят. Не разчитайте за нищо от тях. Те са на почивка там, целогодишна. Не може да им се нарушава спокойствието с някакви си закъсали туристи
30
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВъзмутенТова ти е проблема, все някой да ви помага на вас. Да си си правил сметката. Нормалните хора сами се оправят и не разчитат на консули, щото са тръгнали с по два лева в джоба. Бай ***
29
11
 
7
 
! Отговори
Мехлеман Нагазян преди 4 години
Кога по-точно българин в беда някога е получил помощ от българското правителство директно без да се пускат обяви за подаяния от "богатите" български граждани!?Това е Лаий.я - помощ само за "богоизбраните"!
28
2
 
22
 
! Отговори
Консула преди 4 години
На Николов ще помогнем веднага. Пращаме му ферибот само за него и останалите му бедни сънародници. Ще им а оркестър на ферибота, шведска маса, фолк певици даже и хубава ракия. За компенсация и някоя плеймейтка ша му изпратя да му направи гърленка та да разпусне горкият човек от преживяния стрес