В капан на Самотраки: Българи не получават помощ от външно министерство

Хората без информация от консули и от местни и български власти
13 авг 2019 12:33, Петя Славова
100
В капан на Самотраки: Българи не получават помощ от външно министерство
Снимка: bTV

Вече три дни стотици туристи, сред които и много българи са блокирани на гръцкия остров Самотраки. Причината е, че фериботът до Александрополис не работи. На голяма част от хората им се налага да спят на улицата или в колите си, а от снощи на острова се разпали и пожар.

Нито гръцките, нито българските власти дават информация дали скоро ще има ферибот, разказва пред bTV един от блокираните там българи Николай Николов.

Още по темата

"От три дена сме в тази ситуация на наредени коли до пристанището. Властите не казват нищо. Свързахме се с българските власти, които обещаха да сътрудничат, а вече четвърти-пети ден никой не ме потърси."

По думите му времето от вчера се е влошило и заради това едва ли ще има и този ден ферибот.

Според Николов, създалата се ситуация идва от превозвача, който е трябвало да има два кораба, от които единият бил счупен, а другият се развалил преди дни. Други фирми се опитали да го заместят, но заради настъпилото лошо време не могли да стигнат и така хората се озовали в капан.

"Разговарях с консулите в Солун и Атина. Те ми казаха, че ще ми дават информация, но така и не съм получил обаждане от тях. От Външно министерство също ни обещаха да сътрудничат, но все още никой не се е свързал", обясни мъжът.

Николай Николов допълни, че вчера за последно се е чул с български консул, който му обещал, че ще има ферибот или в 11, или 7 часа вечерта, но след като нямало такъв, дори не го предупредили.

В момента, по думите му опашката около пристанището е около километър, като много от хората са се изнесли да си търсят подслон, докато ситуацията се промени. Самият Николов също си е намерил вече къде да спи. Все още има средства, но е въпрос на време да свършат.

По думите му на острова има поне 20-30 семейства българи, сред които и малки деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
12
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Колко възмутени сте всички,за които "гроздето е кисело!"Въпроса е не дали има пари ,А Че Вн Министерство включая консула,Не само в Гърция,А и тук в Германия НЕ си върши работата! Ходи се оплаквай на арменския поп,ако искаш! Аз за една смяна на лична карта отидох;първо чаках 3 мес за термин,после 4 мес докато я получа! Докато се свържем още месец,А за обслужването на гише джри не желая да коментирам! ТОВА има предвид човека,пълно безхаберие на консул и 'сие!
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аууу, горките хора, трябва да им се помогне. Веднага консул а да превежда по 1000 евра на турист там и да си посрещнат спокойно нуждите нашите хора. После да се удържат от пенсиите или от помощите за отопление на всички в БГ
25
8
 
20
 
! Отговори
Приморски лъв. преди 4 години
На мишките им свърши храната от багажника пропищяха цяла Гърция.Сметнали са си русенското варено до последния ден.Зор,че ще дадат някое евро за гирос.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да извикат НАСА, Елон Мъск, японския император, Тръмп и Путин и НАТО да помогнат. Българския заседналяк най-големият заседналяк на света.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква помощ от Външно министерство очакват? Пари??
22
4
 
14
 
! Отговори
Шенол преди 4 години
Николай Николов да се обади на баба си да продава нивите и да му праща кинти по уестърн юниона, какво очаква от консула, няма кой да му бърше осрания г.з. А и догодина може да се пробва на Санторини да иде с доматите и дините
21
6
 
32
 
! Отговори
Почиващ преди 4 години
Хубаво човека отишъл на почивка в Гърция на Самотраки. Хубаво няма ферибот, но това е остров, ферибота е техника, всичко се случва. Като няма ферибот да се върне там където е спал, как ще се заеме стаята като новите няма как да дойдат....проблема е, че е тръгнал с пари само за нощувката. И сега плюе по външно, вътрешно, и... да се оплаче на popa***armenia . Ако няма пари в брой, има банкомати, ако няма и в картата пари, е сори ама къде е тръгнал с 10 лв. на море....при това в Гърция...
20
6
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Ако нямаш Виза с три-четири хиляди евра в нея ,закъде си тръгнал *** с дисагите ,стой си в Китен !
19
11
 
9
 
! Отговори
Митьо преди 4 години
Да се изпрати един Кугър на бедстващите бг туристи на самотраки, да им се закара от тяхното любимо- домати пластмасови, имитиращ сирене продукт, кремвирши, бира на промоция, малко дини и пъпеши.Па белким се научат, че човек като няма средства да си посрещне извънредни разходи не ходи на почивка а в чужбина и не притеснява консулствата със простотиите си.
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама сега... На кого се сърди господина? На компанията с двата счупени ферибота, на майката природа, на острова, на българския консул, който там явно е считан за Моисей и се очаква да тропне със сопата във водата и тя да се отдръпне...
17
6
 
12
 
! Отговори
врата в полето преди 4 години
Ама и аз съм един ахмак - за по евтинко в евракис да почивам на С амотракис.... да се е&а у главакис пр'остакис....! ! !
16
10
 
33
 
! Отговори
Веско панамерата преди 4 години
Ей тая Гърция и тя ще стане като нашето черноморие. За десети път ходя тая година, нагледах се на български ***, които са тръгнали с по 300 евра на море в чужда държава. Носят си всичко, дори и хляба и водата, че по- скъпо било там. Гледат като гладни кучета пред таверната и стават за смях пред гърците, заръфали доматите на плажа. Иначе пък всички със селфи стиковете и качват във ФБ и инста. Псевдо богаташи и смешковци
15
3
 
26
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Този пич защо очаква цяла България да плаща за почивката му?
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми пука. Така им се пада. Нека сега парите, които печелят лесно и харчат за почивки и глезотии им помогнат.
13
11
 
21
 
! Отговори
Нестор преди 4 години
Господин Николов иска помощ от държавата, щото той не си е преценил финансовите възможности и е отишъл на остров, вероятно носейки си суха храна, ракия и сланина, няма да се набутва я и със пробити джобове. Ха поздрави от слънчева Хърватска, при нас не се чака на ферибот
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гръцкото правителство да се погрижи за тях или да пукат като кучета.
11
5
 
8
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Островът си иска истинските тракийци и не ги пуска, кое ви учудва.
10
6
 
31
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Това ако беше станало в България, щеше да има дружно плюене по родния туризъм- , бетономорие, мутроморие, как може един ферибот да има в сезона. Нали? Ама понеже е в гърция, нищо лошо за тях. Хак да ви е. А някакъв по новините се жали че никой не му се обадил да го пита жаден и гладен ли е. *** правят се застраховки за такива ситуации. Ама нали сте ганета и гледате все тънко да минете. Можеше да си спинкате на хотел сега, за сметка на застрахователя!
9
3
 
17
 
! Отговори
мдаааа преди 4 години
Те какво искат , заради 200 почиващи да от МВнР да отворят посолство с 200 легла за спешни случаи.
8
7
 
25
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Николай Николов, каква помощ бе мен. На почивка се ходи с пари, разбрахме че са ви свършили доматите, хляба и сиренето от Кауфланд. Спете там по пейките и не мрънкайте. Какъв консул кви пет лева, няма кой да ви плаща масрафа. Да сте мислили. Нямате пари за нормална почивка на Китен, юрнали се и те по островите с по 200 евра в джоба. Смешници.....