Скопие отрича всичко, свързано с България, на тяхна територия!

Проф. Димитров: Няма съгласие за личността на Гоце Делчев
14 сеп 2019 18:06, Елка Василева
132
Скопие отрича всичко, свързано с България, на тяхна територия!
Драги Георгиев и Ангел Димитров. Снимка: БТА

Без съгласие по въпроса за личността на Гоце Делчев приключи 7-ото заседание на смесената комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което се проведе тази седмица в София.

След края му снощи съпредседателите на комисията Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров обясниха, че дискусиите са били много емоционални, но без постигането на конкретен резултат.

Пред БНР проф. Димитров коментира, че „за да има мост, трябва да има здрави основи“.

Още по темата

„В нашата работа не трябва да мислим за компромиси и преговори – тези думи употребяват нашите колеги, а за сериозна научна дискусия, в която решенията се вземат на базата на научните факти, на сериозната научна документация и изследвания. Само така може да изградим онези основи, по които да градим моста на приятелството и добросъседството“, каза Ангел Домитров.

Според него „нашите колеги се придържат към едни постулати на интерпретация, която е идеологически мотивирана и толкова упорито се опитват да защитават тези позиции, че нещата започват да приличат на изразяване на една негативна енергия“.

„Казах им вчера, че проявяват една логика на отрицанието на всичко, свързано с България и българско, което да бъде на територията, някога на Македония, сега на Северна Македония“, отбеляза проф. Ангел Димитров.

Той допусна обаче, че теоретично дори и нещо погрешно или конфликтно може да бъде основа за по-нататъшно развитие в добра посока: „Само че аз съм твърде умерен оптимист“.

„След 3-месечна пауза нашата 7-ма среща може да бъде определена като най-безрезултатна и най-разочароваща. Очаквахме след тази дълга пауза една позитивна енергия от колегите. Енергия имаше, но в обратната посока…Нашите колеги са прекомерно сдържани в готовността да коригират идеологически мотивираната интерпретация на миналото“, посочи съпредседателят на българо-македонската смесена комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Македонските" "историци" и "професори" на какво са "историци" и "професори"?
39
2
 
26
 
! Отговори
до 40 преди 4 години
някой трови отношенията ни с Македония, това са самите македонци. Цялата им фалшива история открадната от нас, цялата им омраза, която се изразяваше в събаряне на български реликви, като български войнишки паметници, цели манастири осъмват без нито един надпис, понеже са на български, а това македонскиот `интендитет` не може да го понесе, оскверненият гроб на Мара Бунина. Всичко това е вагони помия към България. Така, че моля тук не става дума за национализъм, а за елементарно чувство на възмущ
38
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национализмът е последното убежище на комунизма. Спрете да се бъркате в работата на независима държава, (която ние първи в света сме признали / и да тровите двустранните ни отношения. Гледайте да оправите положението в България ,комунистически мафиоти, че народът изнемогва, па тогаз се правете на ФАКТОР на Балканите.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Са добър ден бе,че то беше ясно отдавна!!!Имаме такава простотия начело на тази държава,че вече няма на къде!!!
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой подписа ,,чудесния ''договор !?
35
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонистката идентичност е много чудно нещо.Опитвам се да си представя примерно ,нашите национални герои да се определят за сърби или турци,а ние да казваме ,че са българи и точка.Трябва доста да ти е разбъркано нещо фундаментално в главата, за да не можеш да видиш истината и да кажеш на черното,бяло.
34
2
 
23
 
! Отговори
Историк преди 4 години
В инерес на истината наистина сте прави, че явно заради Македония сме загубили много.Все пак трябва да се гордеем че нямаме нито една загубена битка на фронта след освобождението.Естествено сключените договори за примирие от политиците тогава ни орязват териториите с българско население доста.Също и факта че бяхме съюзници на Германия и в двете световни войни, не допринесе желаното обединение на всички български територии а дори напротив.Все пак историята е за това за да се поправим.
33
4
 
37
 
! Отговори
sm преди 4 години
От наша страна ми е омръзнало да ни повтарят,че ще спечелим от влизането на С. Македония и Сърбия в ЕС. Не може да спечелиш ,като пускаш хора ,който те мразят, в дома си.Трябва да се говори честно-или спирате с антибългаризма ,или сбогом ЕС и евросредства.А не като сега,да се чудим как да си четем историята,та да не засегнем нафуканите югославяни.Стига,аман!
32
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така става като се хванахме преди 116 години да освобождаваме неблагодарници.Всичките им ръководители на Илинденското въстание са български офицери. Цялата организация е ръководена от българи. Пу!
31
6
 
32
 
! Отговори
Летящия хайдук преди 4 години
Да благодарим на вожда и учителя на народите, любимия ръководител, премиера-слънце, гълъба на мира, обединителя на Западните Балкани, селския цар Боко Първи Тиквун, че продаде историята ни на макетата, за да го потупат по главата "големите началници" както господар тупа по главата вярното си куче. Ликуй, бостане, ликуй!
30
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да се постигне нищо с тази комисия.Това се знаеше още преди да заработи.И членовете в нея го знаят много добре.Да се скъса договора е най-правилното нещо в момента.Стига ни правят на маймуни.
29
1
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Ето така се получава, когато една псевдодържава няма собствена история и краде от съседите си! Жалка и тъжна история!
28
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се отречеш от родители от деди , от кръвта си и да се оставиш сръбските мекерета да ти обърнат съзнанието...Що за човек може да си? Що за народ може да си? Тъжна история.Нищо, шиптърите идат.
27
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо, народе! Споко.Видяхте ли какво направи Провидението /или ако ще Бог/ със сръбските мекерета?Разфасова ги и не остана нищо от Сърбия. НАТО беше бич в божиите ръце. Заради голямата им лакомия да заграбят целия Балканки полуостров. Заради фалшификата на македонската история, заради хилядите македонски българи пратени в концлагера `Голи оток. Всеки един ден си получава сметката.
26
2
 
33
 
! Отговори
Тиквократ преди 4 години
Какво има да се обсъжда? Това е един от най-големите външнополитически провали на Боко Тиквата. Гърците поставиха въпросите за историята в договора, така макетата бяха лишени от античната история и им остана да крадат само от нашата. Самата формулировка, която шества по медиите и докумените - "обща история" - е опасна. Каква обща история, щом не е имало макета? Ами че то значи и с гърци и турци имаме обща история. Това е българска история, а за македонската се знае - "она една страница"!
25
11
 
2
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 4 години
МАКЕДОНКИТЕ СА ХУБАВИ КАТО ЖЕНИТЕ ОТ СЪРБИЯ И ОТ БЬЛГАРИЯ.
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** македонска работа. Самият Гоце навсякъде в кореспонденцията си пише за себе си, че е българин. Има десетки писма от него, писани на български. Има документирани разговори с него, където казва, че ще се бори за свободна Македония, населена с българи. Защото ако се опитват да присъединят Македония към България Великите сили никога няма да се съгласят на толкова голяма българска държава.
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи отричат сами себе си, нещастни промити мозъци от руско сръбската пропаганда
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така. От междусъюзническата, първата и втората световни загубихме невероятно много. И това само заради тази *** Македония. Ако не бяхме предизвикали междусъюзническата и не се бяхме набутали с германците в първата световна за да си връщаме Македония, можеше да изритаме турската варварска държава от европейския контингент. Турция се биеше с Англия, Русия и Гърция и ако бяхме малко натиснали и ние нямаше да издържи.
21
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди повече от век пустата Македония ни изяде главата. Вместо да си браним излаза на Беломорието тръгнахме на война със сърби и гърци за македонските чукари, а после ни се нахвърлиха и останалите съседи.Никакъв разум нямаме и сега. Пак ще ядем дървото заради пустата Македония. Подписваме договори на юнашко доверие, а после сме с увиснали носове. Стига с тая Македония. Тя е обречена първо на федерализация, а след това на шиптаризация. Но накрая виновни пак ще сме ние българите!