Скопие отрича всичко, свързано с България, на тяхна територия!

Проф. Димитров: Няма съгласие за личността на Гоце Делчев
14 сеп 2019 18:06, Елка Василева
132
Скопие отрича всичко, свързано с България, на тяхна територия!
Драги Георгиев и Ангел Димитров. Снимка: БТА

Без съгласие по въпроса за личността на Гоце Делчев приключи 7-ото заседание на смесената комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което се проведе тази седмица в София.

След края му снощи съпредседателите на комисията Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров обясниха, че дискусиите са били много емоционални, но без постигането на конкретен резултат.

Пред БНР проф. Димитров коментира, че „за да има мост, трябва да има здрави основи“.

Още по темата

„В нашата работа не трябва да мислим за компромиси и преговори – тези думи употребяват нашите колеги, а за сериозна научна дискусия, в която решенията се вземат на базата на научните факти, на сериозната научна документация и изследвания. Само така може да изградим онези основи, по които да градим моста на приятелството и добросъседството“, каза Ангел Домитров.

Според него „нашите колеги се придържат към едни постулати на интерпретация, която е идеологически мотивирана и толкова упорито се опитват да защитават тези позиции, че нещата започват да приличат на изразяване на една негативна енергия“.

„Казах им вчера, че проявяват една логика на отрицанието на всичко, свързано с България и българско, което да бъде на територията, някога на Македония, сега на Северна Македония“, отбеляза проф. Ангел Димитров.

Той допусна обаче, че теоретично дори и нещо погрешно или конфликтно може да бъде основа за по-нататъшно развитие в добра посока: „Само че аз съм твърде умерен оптимист“.

„След 3-месечна пауза нашата 7-ма среща може да бъде определена като най-безрезултатна и най-разочароваща. Очаквахме след тази дълга пауза една позитивна енергия от колегите. Енергия имаше, но в обратната посока…Нашите колеги са прекомерно сдържани в готовността да коригират идеологически мотивираната интерпретация на миналото“, посочи съпредседателят на българо-македонската смесена комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
28
 
! Отговори
бай хой преди 4 години
Време е да приключваме с тези сръбски мекерета. Какво НАТО, какъв ЕС, ще ги видят когато им цъфнат налъмите.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Parvi i pobarzali po bylgarki altnost ri priznaxte ...neka sega
18
3
 
29
 
! Отговори
Маке преди 4 години
Големи отворковци излязоха тези макета, ами поискайте обединение със Сърбия и повече не се занимавайте с нас!Достатъчно ви търпяхме глупостите!Да не забравя също, не искам да ни крадете историята също, останете си с Александър Македонски.
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако имат топки в което се съмнявам нашите политиьи без увъртания трябва да вземат твърда позиция като гърците които за всяка запетаика спорят и не пускат грам фандък на безродниците стига толкова ние им даваме паспорти те след това ни се подиграват какви балъци сме
16
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е да се денонсира злополучния договор с макетата.Преди почти 30 г. на юруш и под въздействието на емоции първи ги признахме. Така стана и с договора. Сега си получаваме заслуженото - зъбят ни се тези югославски кучета. А нашите учени в комисията стигнаха дъното в слугуването на политическите фактори. Един учен щом се постави в услуга на полотици вече не е учен, а обикновен и зависим надничар!
15
20
 
3
 
! Отговори
Хохлите от майдана преди 4 години
До Бож.Русия иска Вардарските Българи да бъдат "македонци" - когато преборите нея, ще преборите и тези борсуци!"когато ПРЕБОРИТЕ нея" значи НИКОГА ха ха ха.Македония це европа!!! Слава героям !!!!
14
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Севернамакедонците имат близо 30 години история.
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, българи! С този унгарец, дето го гласят за комисар по разширяването, в Скопие поне още 5г няма да получат дата за започване на преговори за присъединяване. Ние не бързаме. Две поколения трябват (40г Мойсей се е мотал из пустинята) за да измрат повечето хора с остаряло мислене, и после нещата ще се решат. Търпение, макета!
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мани ги тия МакДебили бе! Не ни занимавайте с тях. Ще видят ЕС, когато влязат в час, т.е. никога.
11
7
 
42
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
Много нагли тия македонци! До 90-те години нямаха държава, а нашите политици първи я признаха като самостоятелна държава! Говорят на български диалект! Да си измислят друга азбука,щом твърдят,че нямат нищо общо с българите. Ама помнете ми думата, всичко се връща, рано или късно албански ботуш ще ги гази.
10
3
 
50
 
! Отговори
Добруджанец преди 4 години
Не ни занимавайте с тия сбъркани българи, макетата. И ние от Добруджа бяхме отцепени от майка България за 20 години. И ние имахме революционно движение. Нас румънците ни бесеха по стълбовете на гара Добрич строена от Стамболов. 150 000 добруджанци са избити изчезнали и изпратени в затвори и много не са се върнали. Дядо ми е разказвал колко лошо е било под румънско за нас. И са мечтали и са искали пак да са в Българско.
9
1
 
21
 
! Отговори
брилянтно преди 4 години
До Анонимен 3Решението ти е страхотно,ама няма да стане!Това означава твърд ангажимент,а това пречи на тъпите политически игрички,дето нашите шушони така ги обожават!
8
1
 
36
 
! Отговори
загрижен преди 4 години
А пък другаря Борисов, тръгнал да оправя целите Западни Балкани !С диви балканци, нема оправяне.
7
5
 
25
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Русия иска Вардарските Българи да бъдат "македонци" - когато преборите нея, ще преборите и тези борсуци!
6
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гoце не е личнoст, a бългaрски пaтриoт и герoй Сaмо фaктa, че ходите дa oбсъждaте нaционaлносттa нa един бългaрски герой мирише нa нaциoнaлнo предaтелство. Мaкедoнците сa предaтели нa БГ и бългaрщинaтa.
5
1
 
24
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Не бъдете излишни оптимисти- еничарството винаги е било жилава институция.
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами ЕС през крив макарон, запъваме се и толкова, нас ли ще изключат, не може все да им се угажда на комплексарщината
3
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че България е държава женски полов орган която не защитава интересите си за разлика от Гърция. Нека България да покани чуждестранни историци за български разноски - примерно от Германия и Франция и да бъде сформирано едно експертно мнение по въпроса. И след това България да блокира Македония в НАТО и ЕС докато не се подпишат под експертното мнение.
2
2
 
29
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
И Лунната пътека е македонска.Поне докато не я асфалтира Бойко.
1
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватинът Тито е първият северномакедонски цар. Северномакедонската азбука и писменост е създадена 1944 година.Сталин, Тито, Димитров са Светите равноапостоли на македонската държавност и църква. Учениците им ще имат само 2-3 урока за учене по История.