Преговорите с България за Гоце Делчев били "изтощителни" за Македония

Днес бе вторият ден от заседанието на Македоно-българската комисия
Обновена: 13 сеп 2019 21:08 | 13 сеп 2019 20:50, Нели Христова
51
Преговорите с България за Гоце Делчев били "изтощителни" за Македония
Снимка: Reuters

Различни аспекти на въпроса за значението на личността и работата на Гоце Делчев за историческата памет на двата народа бяха обсъдени днес на втория ден от заседанието на Македоно-българската съвместна експертна комисия, пише македонското електронно издание “МКД“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция "Фокус".

Обсъждането на възможно съвместно честване на личността и работата на Гоце Делчев е било „изтощително“, според информация на Македонската информационна агенция (МИА, цитирана от „МКД“, но беше постигнат плодотворен, макар и малък напредък, така че членовете на Комисията да продължат да обсъждат въпроса, както и други отворени важни за Комисията въпроси в контекста на изграждането на добросъседски отношения между македонския и българския народ и двете страни.

Членовете на Комисията работиха над обмен на проекти, за да хармонизират препоръки за учебници за седми клас в Северна Македония и за шести клас в България.

„Съществуват сериозни различия в подхода и разбирането на средновековната история и в терминологията и използването на определени термини в учебниците, отнасящи се до средновековния период“, потвърдиха източници на Комисията пред МИА.

Въпреки различията, членовете на Комисията направиха някои забележки по отношение на общите проблеми, съществуващи в учебниците в двете страни и имаха възможността, както се казва, да си кажат един на друг какво ги притеснява.

Това, както казва Комисията, е много важно, за да се даде възможност на двете страни да развият усет за това как другата страна гледа и възприема миналото.

Вторият ден от седмото заседание на Двустранната мултисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси също определи датите за следващите срещи. Общоприето бе, че следващото заседание ще се проведе в средата на октомври, но точната дата остава отворена поради съгласуването на ангажиментите на членовете на комисията.

Софийската среща е продължение на предишната, проведена в Скопие през юни. Това е четвъртото заседание на Комисията тази година, като още две са насрочени до края на годината.

От предходните шест срещи пред правителствата на двете страни беше препоръчано съвместното възпоменание на св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самоил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история за шести клас в Република Северна Македония и пети клас в Република България, отнасящи се до Античността

Препоръките към двете правителства за Античността за учебниците за пети клас в българската образователна система и за шести в македонската образователна система бяха приети на последното заседание, проведено в началото на юни в Скопие.

Целта на срещите, както казва Комисията, е да се денационализира и деполитизира миналото. Комисията е създадена на паритетна основа за решаване на открити исторически и образователни въпроси в съответствие с член 8, параграф 2 от Споразумението за добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България, подписано на 2 август 2017 г. В нея има по седем членове от двете страни, президентът от македонска страна е Драги Георгиев, а от българска страна Ангел Димитров - първият посланик на България в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
6
 
! Отговори
Тъжно преди 4 години
Мизия, Тракия, Македония е все повече невъзможно обединение. Това Българско съединение чакам, за да умра спокоен..... Явно трябва да живея вечно...
37
1
 
6
 
! Отговори
Грешка преди 4 години
Изобщо не трябваше да ги признаваме за държава...
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Александър Македонски,наричан неук варварин,КОЙТО НЕ Е ЗНАЕЛ ЕЗИКА НА ЕЛИНИТЕ,"Я не си измисляй! Аристотел е бил учител на Александър дълги години и е пишел и говорел само на гръцки! На какъв език според теб са общували?Александър е говорел на гръцки. Македонски език тогава е нямало, може би лек диалект. Древномакедонският е гръцки. И е абсолютно невъзможно от един гръцки диалект да произлезе съвр. мак., който е славянски. Цялата работа е една лъжа!
35
0
 
6
 
! Отговори
а бе,хора преди 4 години
Стига сте се занимавали с тая измислена държава!Македонците отдавна не са българи!Просто не им обръщайте внимание!Кви са тия комисии,кви са тия простотии!?То и Симион се изкарва,че бил от дъщерята на Калоян,или там някъде,и какво!?Дреме му на някой за крадливия евреин!Айде стига!
34
0
 
6
 
! Отговори
До28 преди 4 години
Абе какви българи са Макетата, неговори глупости , ако там е имало българи те отдавна са емигрирали извън Макета, като Баба Ванга и Преподобна Стойна...
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До30.... А Македони произлизат от Савската царица Македа... И идват в Европа с идването на власт в Египет на Кошитската фаронска династия.
32
4
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Напълно го подкрепям, за мен Макетата са потомци на Савската царица Македа от Етиопия която е имала зимане и даване с Еврейския цар Соломон и нищо чудно да са братовчеди с Елините. А Александър прави свойте походи и превзема Египет и Персия и по тоя начин отмъщава за страданията и отношението на Египтяни и Перси срещу еврейския му народ
31
0
 
9
 
! Отговори
Марко преди 4 години
Къде се скри гълъбът на мира , балканския Кисинджър с дебелите задни части ,ами да оправи работата !!!??!
30
6
 
3
 
! Отговори
Крадливи Гърци преди 4 години
А,какво казват съвременниците? Когато Римската империя създава провинция Македония римлятите казват,че там живее тракийското племе Македони! Не Гръцкото,а Тракийското племе Македони има го запазено черно на бяло. Някакви крадливи Гърци па и прости на всичко отгоре говорят за Македония чия била пфуу..
29
0
 
6
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До Анонимен 34Македония през 4-ти век преди Христа са били елински етнос!Самите елини са ги презирали защото не са били образовани колкото тях.Както се казва били са един вид диваци.Освен Филип и сина му Александър, не се знае нищо друго за тях.Те просто се размиват в империята оставена от Александър Велики.Със тях двамата свършва и историята на държавата Македония.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До35:И името не е гръцко,а проилиза от името на едно от тракийските племена "македони" и даже древната държава Македония е считана от "гърците" за "варварска".Известни са гневните речи на Демостен срещу "варварина" Филип Втори,баща на Александър Македонски,наричан неук варварин,КОЙТО НЕ Е ЗНАЕЛ ЕЗИКА НА ЕЛИНИТЕ,а много други подобни нападки.Сега,обаче, крадците гърци се пиняват,че древна Македония и Александър са гръцки държава и цар!И западът ги подкрепя в този фалшификат!
27
6
 
7
 
! Отговори
да преди 4 години
гръцко е името Македония и нищо друго :)
26
7
 
7
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Само българи може да мразят други българи както макетата.Промити мозъци ейййййй....
25
4
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Още ли се сърбеят българите от северна македония.Ми,то и в България комунистите още не могат да 13,че комунизмът фалира и вече е мъртво куче!
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Македония на македонските българи.ЗАСЕКОГАШ
23
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението на безкрайните проблеми на Балканите е създаването на турско-албанска граница. И тогава пак ще настъпи мир, покой и благоденствие над този рагион.
22
22
 
5
 
! Отговори
ВАСИЛЛИС СТЕФАНОС преди 4 години
МАКЕДОНИАС Е ВЕЧНА И НЕДЕЛИМА ГРЪЦКА ВЕЛИКА ЗЕМЯ..НАЙ-СЛАВНАТА И ВЕЛИКА ГРЪЦКА ОБЛАСТ ВЪВ ХИЛЯДИТЕ ВЕКОВЕ , И ЗАВИНАГИ ГРЪЦКИ РЕГИОНАС..МАКЕДОНИА ИНЕ ХЕЛЛЕНИКЕ !КОЙТО СЕ ЗОВЕ МАКЕДОНЕЦ - Е ЧАСТ ОТ ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА И ГРЪЦКИТЕ ДЪРЖАВНИ ГРАНИЦИ .СВОБОДА ЗА ЛИХНИДА, СТОБИ И СКОПИОС , за ХЕРАКЛЕА ЛИНКЕСТИС и МОНАСТЕРИ .СВОБОДА ЗА ХЕРАКЛЕА ДОРИДА и за ХЕРАКЛЕА СИНТИКА . За Меленико , Мехомиа, Петрики, Неврокопис , и за Стенимахос и Перистера .
21
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Да им осигурят легла и сън като са им "изтощителни"...
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви "съвместни чествания" ги гонят тия? Те ни крадат историята, ние ще честваме съвместно?Като дойде някой да ти открадне ракията и го хванеш - какво? Дай да му отлеем половината и всички по живо по здраво? Северна Маке си е измислена, фалшива държава, създадена от комунистите. А реално е държава от 1991-ва. Нищо не бива да им се дава от преди това.
19
4
 
27
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Нашето правителство да вземе пример от Гръцкото и да втвърди тона с тази държава, защото вече става нетърпимо!