Заев гневен, иска избори: ЕС направи историческа грешка!

Премиерът на Северна Македония призова да се продължи по европейския път
Обновена: 19 окт 2019 15:20 | 19 окт 2019 15:10, Веселина Йорданова
197
Заев гневен, иска избори: ЕС направи историческа грешка!
Снимка: БТА

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Решението на Заев идва след като евролидерите не дадоха начало на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС, тъй като Франция не е съгласна за това.

Още по темата
Заев съобщи по време на извънредно обръщение към нацията., че няма намерение да подава оставка. Той ще представи позицията си утре по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски.

"Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен", подчерта премиерът на Северна Македония, цитиран от БНТ.

Той каза още, че поема върху себе си разочарованието на гражданите.

"Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред вас и поради тази причина искам да чуя вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим", каза още Заев и добави: "Сериозността на днешния ден изисква сериозно решение".

Той призова да се продължи по европейския път, защото в противен случай ще се стигне до национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор. "Готов съм за нов чист мандат за изграждането на европейска държава", подчерта Зоран Заев и обеща да изгражда добросъседски отношения. "Не са ни нужни разправии със съседите", добави той.

Зоран Заев е министър-председател на страната от 1-ви юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1-ви август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
6
 
18
 
! Отговори
tony преди 4 години
Не Европа е направила грешка , а вие грешите вече седемдесет години.Седете си до Сръбия. Вие *** Шумадийски
100
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонците решили националният им празник да е на 11.10-ти. Единственото, с което е известна тази дата, е че на нея са избити българи.Народе?
99
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виктор Канзуров-един от най-достойните мкедонски българи на нашето съвремие, НЕ ГО ЗАСЛУШЖАВАМЕ този човек, мисля, но БГ го заслужава, та, той за тези неща предупреждаваще ОЩЕ ПРЕДИ да буде подписан договора за добросъседство. ЕДНО към ЕДНО!!! Сега се правиме на изненадани!
98
8
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Заю Баю е измамник от класа ! Евро измамник !Голяма трагедия направи, че не ги били поробили .. още.*** ли са македонците, че вярват на този треторазреден артист ?!Не виждат ли, че ги тласка към робство и обезличаване на народа им ?!Да видят нас българите и да си отворят очите, докато още не е станало късно.Не избори, а бесилка трябва да му вдигнат на този и да го обесят на паметника на Александър Македонски в центъра на Скопие.За да я има Македония, а не евроатлантическа Шиптърия ...
97
4
 
26
 
! Отговори
Договорът с преди 4 години
България, е подписан но не се изпълнява от македонска страна, дори напротив...демагози манипулатори и лъжци са макетата
96
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този новоизлюпен политик трябва да се научи какво е кандидат-член за ЕС и как трябва да се държи като такъв. Всички условия на Гърция и България трябваше да са приети, всички отстъпки към ЕС трябваше да се направят. С една дупа ЕС и държавите членки му заповядват, а той изпълнява. Вместо това той тръгна да ни се налага сякаш ЕС му се моли да го приеме. Не мога да разбера арогантен ли е или е много глупав.
95
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се северно ***.тите ако я нямаше омразата към България и българите какво щяха да правят? Ми щеха да се поболеят. Тях това ги крепи. Ами от много омраза да не земат да се гътнат?
94
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам скоро Албания и Западна България да влязат в ЕС. Хората вече не им се занимава с изостанали и корупции. Пишисаха от Нас и Румъния и сега на ново.... Трябва да са луди.
93
5
 
31
 
! Отговори
България преди 4 години
Макетата открили Америка, топлата вода и куп др неща много са надъхани евала на макрон сложи ги на мястото им
92
3
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И за какво е нужно да се правят избори и да се харчат пари той иска пак да го изберат и това нищо не значи за французите и не само за тях.Този е из кукуригал а пък наш Бойко само това повтаря "западните балкани" той си е втълпи,че един ден ще има държава "западни балкани"и той ще е президент.
91
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледнато реалистично, това за него е правилен ход, лично мисля, ще го преизберат. Въпреки всичко, той се опита да ни шиба, докато летиме във въздуха - лицемер безподобен, неговата СДСММ - НА-БГ-УГЗъ беше и си е най недоброненавистната антибългарска партия, то коя ли МК не е, но тези са бивши комунисти, коминтерновци и сърбомани. ВМРО-то поне са си чисти македоноиди, а Заев и компания са бесни лицемери.
90
5
 
37
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Кво сте изпълнили бе мишок!Добре, че е франсето да ви сложи на място гaдHи сърбомани!
89
1
 
14
 
! Отговори
З. З. преди 4 години
Оти ги ручахме жабетата?
88
5
 
33
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Зоране - защо се напъваш напразно и чукаш на затворена врата? Има ***, евтин и сигурен начин да влезете в НАТО и ЕС. Признавате историческата истина - която всеки малко грамотен човек знае - че сте българи, че тържавата ви е откъснато кърваво парче от снагата на майка България, искате прошка, целувате ръка и се присъединявате отново към Родината. Така постигате "европейския си сън" Иначе "европейският ви сън" ще си остане само сън.
87
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин Заев,добри дошли в клуба на отхвърлените и вечно нежеланите.България и Румъния минаха по същия път и вечно нещо не беше достатъчно,въпреки,че исканията на Евросъюза бяха изпълнени.Лошото е ,че Македония преживя и много по-голямо унижение от това да не бъде приета,а именно промяна на името на държавата.
86
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е голям нахалник. ЕС са били прави като са ги отказали. Не знам какво дава право на Македония, малка и маловажна държава, да изисква толкова много. Никога държава-кандидат не е била така арогантна. Те се опитват да се налагат на нас, които сме вече пълноправен член. Поставят условия и критикуват наред. Те трябва да чакат поне още 10-15 г., да се научат как да се държат с ЕС преди да кандидастват отново.
85
5
 
27
 
! Отговори
Не е грешка преди 4 години
Грешката беше че допуснаха такива миризливи *** , като нас в клуба на богатите и сега там смърди и трябва да се дезодорира.И поучени от грешката си не искат да я повтарят.
84
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе историческа грешка беше признаването ни на античките за суверенна държава. а бИсториявска греша беше даването им на старите ни такнкове.Историческа грашка е даването на български паспорти на тия живи доказатества, че организма може да функционира без мозък.
83
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е ИСТОРИЧЕСКА ГРЕШКА.
82
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това парче земя не е българско а македонско. Български крак ще стъпи там само ако македонците позволят, т. е. отделна нация и език. Изглежда науката история не помага, защото в случая залогът е политиката и идентичността на една държава. Кой умник допусна историците да решават политически проблеми? Аз бих казал на нашите български политици ...... за това че Македония не желае да е Българска територия сте си виновни вие загубвайки 1 балканска и 2 световни войни.