Войната в Хърватия: 3 месеца изнасилване, пускане на ток, пистолет в устата...

Ужасът, преживян от жена през 1992 г. по време на войната
4 мар 2020 22:02, Елка Василева
105
Войната в Хърватия: 3 месеца изнасилване, пускане на ток, пистолет в устата...
Снимка: архив, БГНЕС

Цели три месеца 39-годишна тогава жена е претърпяла физическо, психическо и сексуално малтретиране в лагера Керестинец, недалеч от Загреб, през 1992 г., когато бушува войната в Хърватия. 

По време на пленничеството й хърватски войници многократно са я изнасилвали, пускали са й ток през тялото, пребивали са я, принуждавали са я да танцува гола, слагали са й торба на главата, пистолет в устата, остър нож на гърлото...

Поради всичко това жената съди Хърватия и съгласно все още неокончателната присъда тя би трябвало да получи обезщетение от 50 000 куни /6675 евро/, пише хърватският вестник „Ютарни лист“.

Макар че в жалбата си пострадалата е поискала 100 000 куни обезщетение, съдът е преценил на базата на психиатрична експертиза и ориентационни критерии, че тази сума е прекалено висока.

„Двама войници, облечени в униформи на Хърватската армия, дойдоха на 21 януари 1992 г. за мен и съпруга ми. Отведоха ни от дома ни, като казаха, че имат заповед да ни отведат. Спомням се, че валеше сняг, а мъжът ми тъкмо се беше върнал от работа втора смяна. Откараха ни в детската градина, където ни чакаха други войници. Откараха ни в съда за разпит във връзка с моето отиване при свекърва ми в Босна, откъдето се бях върнала 6 дни преди това. След разпита войниците пуснаха мъжа ми, а мен ме откараха в Железара, където имаше военен склад.

Там прекарах 8 дни с непознати хора. Нямаше отопление, спяхме на пода и след 8 дни дойде автобус. Не ни казаха къде отиваме, едва в автобуса разбрахме, че ни водят в лагера Керестинец, където веднага след пристигането ни биха“, разказа жертвата пред съда за началото на преживения от нея ужас.

От ударите тя изпаднала в безсъзнание. Лекарят, който дошъл, само казал „че е жива, но няма кръвно налягане“. Изпратили я в стая с над 10 жени. Всички спели на пода, а до себе си имали кофи за изхождане. Стаята я заключвали.
„Всяка вечер войниците ме водеха в друга стая. Слагаха ме на един стол, закопчаваха по мене ток и го пускаха. Още имам белези по ръцете, краката и по врата. В лагера ме биеха, изнасилваха ме хора с униформи на Хърватската армия. Понякога ни водеха в една стая и ни строяваха пред прозорец, зад който стояха хора в черно с маски на лицата. Когато ни извикваха, отивах в коридора, където ми слагала торба на главата и ме отвеждаха в някаква стая“.

„Обиждаха ме, изнасилваха ме по няколко от тях тази вечер. Пистолет са ми слагали в устата, нож на гърлото, заплашваха ме, че ще свърша в черен чувал. Мъжете ги караха да се съблекат голи до кръста, а жените от кръста надолу и тогава ни принуждаваха да танцуваме на музиката, която са пуснали. Бяхме без лекарства, два пъти дневно ни носеха храна, на всеки десет дни се къпехме с ледена вода“, спомня си за ужаса в Керестинец 66-годишната сега жена.

Когато нощем чувала стъпките на войниците, от страх се обливала в пот. Когато й пускали ток, жената често повръщала, заплашвали я, че ще доведат и мъжа й в лагера.

„Мъжът ми беше войник от Хърватската армия. Загинал е и едва наскоро, 20 години по-късно, костите му бяха открити. След 10 дни в лагера разбрахме, че са дошли от Червения кръст и събират информация за нас и членовете на семействата ни да им кажат къде сме. Затова ни отведоха в някакво хале далеч от лагера и ни вързаха за бетонни стълбове. От лагера излязох на 27 март 1992 г., размениха ме“, разказа жената.

„Откараха ме в Босна, където 8 дни бях без документи и пари. След смъртта на моя съпруг къщата ни е била запечатана. В Хърватия не можех веднага да се върна, а когато се върнах, в къщата имаше някакви други хора. Борих се да се върна в къщата си и заради всичко стигнах до психиатъра. Пия хапчета за нервите“, заключава жената.

Съдебният експерт заключи, че жената е развила симптоматика на депресия в резултат на редицата ситуации с висок стресов потенциал като унижение, чувство за безпомощност и увреждане на душевното здраве.

Заради военните престъпления в лагера Керестинец един човек – Степан Кларич е осъден на 4,5 г. затвор, други двама – на по 2 г., един – на 3 години и още един – на 17 месеца. Кларич е бил командващ лагера за военнопленници в казармата Керестинец, а останалите осъдени са били войници и охрана от декември 1991 г. до май 1992 г. Кларич е знаел за престъпленията срещу цивилни и не се е опитвал да ги предотврати, заключава хърватското издание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
31
 
! Отговори
до 78 преди 4 години
ЧЕТИ!
78
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Гаро, коментар 76Човекът има познания на кокошка - бърка ги отделянето на Словения, войната в Хърватска, гражданската в Босна/една от най-гнусните/ и Косово. А може и просто да си *** със задачи, знае ли човек.
77
4
 
52
 
! Отговори
До Гаро, коментар 76 преди 4 години
Ти луд ли си бе мен. Югославия беше бомба със закъснител. Сърбите потискаха всички които бяха във федерацията. Хърватите не можеха да ги понасят. Да не говорим за етническите унгарци във Войводина. Било мирно и спокойно. Ти просто си невеж кумуняга.
76
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
шиптарите 90 - г бяха налазили с оръжие всички съседни на босна държави . как се бяхабарикадирали близо до скопие и искаха провъгласяване на муслимска държава , та им подарихме тогава един танк на македонците , че нямаха никакъв
75
8
 
35
 
! Отговори
историята първо преди 4 години
първо това е разказ на босненка , във връзка с пътуването и до роднини и сформированията на аркан и усташи прочее , възможно да е имало извращтения възможно е да не , ако не се бяха противопоставили хърватите, границата на босна щеше да обхваща и хърватия под американско давление така написана статията не е правдива
74
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 78ти *** ли си или *** ?
73
32
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
39 годишна сега, арестувана 1992, тост преди 28 години, значи е била на 11 години-женена и изнасилвана била многократно.Абе тия кой будалкат!!!
72
7
 
62
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Дания също си спасява евреите. А за хърватите, много оскотял народ, изглежда има нещо вярно, че са сармати... Най-тъпите филми, които съм гледал са хърватски, егаси и мисленето имат тези хора... Но пак са по богати от нас, сигурно защото са католици, знам ли...
71
17
 
66
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
Може ли някой да ми каже кой насъска шиптарите срещу сърбите,кой разпарчетоса Югославия една спокойна и толерантна толкова години страна и кои бомбарираха цивилни в Белград??? И най големия проблем и най голямата обида за евреите е че са ги карали да работят!!!
70
2
 
65
 
! Отговори
гост преди 4 години
До Карлсон от покриватова, че са се освободили и борили да се освободят, не означава, че трябва да издевателстват над своите, или чужди. Ако *** беше на мястото на тази жена, дали пак така щеше да говориш? Или щеше да искаш всички да разберат и да ти помогнат виновните да идат зад решетките? Игнорирането на проблеми, които не ни касаят пряко, води до изкривеното разбиране за демокрация, което ни е довело до това чувство на коравосърдечност спрямо неволите на другите. Жалко, много жалко
69
38
 
36
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Честно казано повечето хора ги боли фара за такива неща! Ха да не кажа, че 99% от хората по земята ги боли фара за тия неща! Доказателства мога да дам, но не си заслужава! Та единствената поука която требе да се изведе от тука е оправай се сам! Ако стане нещо такова или си готов или разчиташ на късмета си! Ако уживееш от нещо такова и си умен то може да си отмъстиш! Ако ли не кво ти дреме! Та така! Друго няма какво толкова да се умува над това!!!!
68
0
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Karen martinИ следва изненада...Няма пари в сметката! Пробвай в махалата!
67
12
 
41
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 4 години
До АнонименЧети и за сърби над хървати и ..над българите, че историята им е от 1919 г., за българите от 1913 г.., балкански "хуманисте"! Хърватите виновни?? Отърваха се от югославското иго!!
66
18
 
31
 
! Отговори
Karen martin преди 4 години
Имате ли някаква финансова криза? Имате ли нужда от заем за рефинансиране на вашия дом? или да разширите бизнеса си? Имате ли нужда от заем за уреждане на спешни дългове? Имате ли нужда от заем, за да изплатите сметките си? и др. Вземете заема от $ 2 000 до $ 150 000 000,00 USD / EURO / POUNDS, тук, в HARRY CYRIL FANM FIRM, ние даваме заем в размер на 2% и Пари, преведени във вашата сметка в рамките на 3 часа след одобрение. Ако се интересувате от получаване на заем, свържете се с нас чрез електронна поща: harrycyrilloanfirm93***yahoo
65
1
 
33
 
! Отговори
до 79 преди 4 години
Да бе, верно затворили 3 места- сега погледнах новините. Ужас. Ще търсим други.
64
1
 
43
 
! Отговори
неам думи преди 4 години
Един се гордее,че е българин,друг се срамува,че е българин!Върви я разбери!!
63
1
 
37
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
И Кама Сутра ли затвориха?! Аз гледах видеото с акцията от Велвет, за Кама Сутра не знаех. Еее, аман... Съсипаха я тая държава. Относно статията- в САЩ за подобни случаи дават по 8 милиона долара обезщетение- разтърсете се.
62
5
 
67
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ами точно хърватите са добре известните усташи - по-големи изверги от тях са били само болшевиките !
61
2
 
77
 
! Отговори
64 преди 4 години
Хърватска е по-добре от БГ-то, но нищо повече. Хората са с близък до българския манталитет и това е проблема. А Чехия е доста по-напреднала страна.
60
6
 
71
 
! Отговори
Нобел преди 4 години
А бе я кажете за усташките концлагери в които са резали глави с трион.