България подкрепя Албания по европътя й с условие

Основен критерий е отношението към българското малцинство
Обновена: 6 мар 2020 16:09 | 6 мар 2020 13:56, Елка Василева
7
България подкрепя Албания по европътя й с условие
Румен Радев и Илир Мета. Снимка: БГНЕС

Изучаването на български език е най-важното условие за запазване на идентичността, най-важният мост с България, заяви президентът Румен Радев пред председателите на българските дружества в Албания на среща в Тирана.

България остава твърдо ангажирана, защото за нас каузата на българите в чужбина е важна, постоянна и неизменна, увери Радев.

Той поздрави представителите на дружествата за това, че дълги години отстояват езиковата си, културната и националната си идентичност. Знам, че това е труден процес, посочи Радев и им благодари за съпричастността към каузата на българщината.

Нещата вече се променят, от 2017 г. има нов закон за защита на националните малцинства в Албания, който дава възможност да се реализират правата на албанските граждани с българско самосъзнание в пълен обем, отбеляза президентът. Той допълни, че има нужда от още много работа и предстои приемането на законови и подзаконови нормативни актове, както и преброяването на населението в Албания.

Още по темата

България е един от най-силните привърженици на европейската интеграция на Албания. Албания измина дълъг път на реформи, но нашата подкрепа не е безрезервна и основен критерий е отношението към българското национално малцинство и възможността то да упражни пълните си права, посочи още държавният глава.

Той информира, че по време на срещите му са били обсъдени условията, които албанската страна трябва да предостави за запазване на езиковата и културната идентичност на нашето национално малцинство, за изучаването на българския език и за признаването му за втори език в албанската образователна система.

Поставихме въпроса за гарантиране на такива условия, които да позволят при преброяването на населението в Албания всеки албански гражданин с българско самосъзнание да има право на свободно волеизявление, допълни той.

Говорихме и за официалната държавна помощ, която предоставя България, каза Румен Радев и допълни, че вече в някои области имаме реализирани пътища, проекти за помощ на училища, създаване на кабинети за информационни технологии. За да има реализация на правата на българското национално малцинство в пълен обем зависи много от вас, обърна се той към представителите на дружествата и ги призова да бъдат активни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Това, което прави президента Радев е в полза на хората с българско самосъзнание в Албания. Ако България не се грижи за тях, нашите комшии няма да пропуснат да ги обявят я за македонци, я за "прави сърби".Разбирам каква опорна точка са получили гербаджийските ***, но ако бат'им Бойко отиде в Албания и каже същото, тогава сигурно ще се завъртят на 180 градуса.
6
3
 
9
 
! Отговори
Вал преди 4 години
За незнаещия господин- в България, по Конституция, няма малцинства, а в Албания не е така.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Радев, българите руско малцинство ли си, след като твоята Партия ги караше задължително да изучават руски език в собствената им Родина ?
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пълна глупост е да се подкрепя албания или която и да е друга определено не европейска страна за ЕС.
3
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Ердоган поиска да се учи на турски в нашата образователна система , веднага казваме че Турция се меси в нашите вътрешни работи Що така ?
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България подкрепя Албания по европътя с условиеда заведе Деса на разходка до мола :)
1
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Радев.