Сърбия нареди възрастните да не напускат домовете си

В страната ще бъде наложен и полицейски час
18 мар 2020 07:46, Елка Василева
12
Сърбия нареди възрастните да не напускат домовете си
Александър Вучич. Снимка: БГНЕС

Сърбия ще забрани на хората над 70 години да напускат домовете си по което и да е време на денонощието и ще наложи полицейски час през нощта за почти всички останали в опит да спре разпространението на коронавируса. Това заяви президентът Александър Вучич и допълни, че мерките ще влязат в сила днес, предаде Ройтерс.

Здравните власти в страната съобщиха за 72 случая на заразени. Изследвани са 374 души. Няма смъртен случай.

Още по темата

Вучич заяви в телевизионно обръщение към нацията, че "лошата дисциплина" на пенсионерите, много от които са се втурнали да си вземат пенсиите и да си напазаруват след обявяването на извънредното положение в неделя, е накарало властите да наложат строги ограничения.

"От 10 часа (тази сутрин) във всички градове е напълно забранено излизането навън на лица над 65 години, а в селата се забранява излизането на лица над 70 години", каза Вучич с мрачно изражение на лицето.

"Въвежда се вечерен час за всички, освен за работещите нощни смени. То ще важи от 8 часа вечерта до 5 часа сутринта", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Сърбиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Joanna преди 4 години
В Сърбия училищата са затворени, университетите също. Всичко което може да се работи чрез он лайн работи се от дома. Един канал от националната телевизия е резервиран за децата от основните училища и всеки ден учителите им преподават по телевизията.
6
1
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
не виждам как - ами за зъболекар, с болките ли ще си стоиш, сметките да си платиш, ако няма кой. Имат си и други заболявания, химиотерапия, не е толкова просто. Има много неща, които могат да се отложат, но има много, които не може
5
7
 
17
 
! Отговори
Край преди 4 години
Англия и Сърбия взимат най-адекватните мерки. Децата на училище работещите- на работа. Реално заплашените - пенсионерите -под карантина. Тук в паниката си затваряме всичко наред и ще убием икономиката. Убитата икономика убива хора - буквално. Убива ги с ниски пенсии, с лошо здравеопазване с ниски заплати.Така както държавата уби повече прасета от чумата така ще стане и с хората.Отделно някой като главния прокурор се домогват до повече власт и хората се съгласяват - това прави диктатура.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има работещи хора и над 65 години. Охрана, преподаватели във ВУЗ, политици, бизнесмени... Но иначе мярката е правилна. Ще спрат спекулата, опашките в магазините и презапасяването.
3
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Нашите пенсионери бягат нагоре - надолу за нещо по-евтино с пет ст. Не разбират от нищо, буквално ходят за по една стока, пищят нонстоп за пари. Аз лично познавам доста богати, които реват непрекъснато. На въпроса ми защо не помогнат на внуците напр. да си купят жилище и да се оженят, отговорът е като умрем, всичко остава за тях. А че те са по на 40 и отгоре без едно дете, ама никак не ги интересува!
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в България трябва да е така.
1
0
 
21
 
! Отговори
11285 преди 4 години
Разумната мярка за възрастните, трябва да е съпроводена с работеща схема за снабдяване 1 път седмично с хранителни продукти. В България е налице огромен резерв от служебни шофьори и атомобили, призвани да правят по 2 курса дневно за важни клечки по Комисии, агенции, Съети, Комитети, аиначе бездеййстват. ясно е, че всички тези шефочета не ходят на работа, техните шофьори да бъдат мобилизирани за обсужването на всички възрастни хора. Така уязвимите няма да се заразят и да сринат здравната система.