Църквите в Гърция затворени за Великден заради COVID-19

Светият синод прикани вярващите да се молят у дома
2 апр 2020 09:49, Елка Василева
24
Църквите в Гърция затворени за Великден заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Светият синод на Гръцката православна църква обяви, че църквите ще останат затворени през всички великденски празници заради епидемията от новия коронавирус, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

С наближаването на православния Великден на 19 април Светият синод заяви, че "напълно разбира тревогата на Гърция в този жизненоважен момент".

Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".

Още по темата

В църквите ще се допускат само неколцина свещеници, но никакви хора от широката общественост.

В страна с над 90 процента православни християни правителството преди две седмици взе тежкото решение да преустанови всякакви богослужения във всички църкви, освен траурните церемонии. То освен това предупреди, че тази година няма да се разрешат традиционните празненства по Великден със семейни събирания на открито и масово печене на агнета.

Светият синод заяви още, че Гръцката православна църква дава 150 000 евро в подкрепа на здравната система и че членовете му ще дарят част от заплатата си за същата цел.

В Гърция са потвърдени 1415 заразени с коронавируса и 50 починали при население от 11 милиона души.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 4 години
До Нашите църковнициНашите "църковници" са учили "православие" в КГБ "семинариите" и сега чакат указания от Москва какво да правят
17
1
 
2
 
! Отговори
Нашите църковници преди 4 години
се превърнаха в търговци и очакват държавата да ги субсидира с няколко милиона и тогава ще затворят църквите. Да напомня ли, че Христос е изгонил фарисеите и търговците от храма?!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църквата трябва д е като театъра и киното без посещения защото вируса не прави разлика!
15
6
 
3
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
До АнгелТочно обратното. Гърците се оказаха фалшиви Християни от ден първи. България показва какво е да си вярващ. Затворен храм = мъртва държава!!!
14
3
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Гърците се оказаха по еволюирали от нас .Не вярват в глупости за богове и измислени герои.Не почитат търговци на човешки души. САМО тъ.паците вярват .Като наща Тиква и неговите избиратели !!!
13
6
 
3
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Гърците напълниха ли гащите, много силна вяра имат , щом някаква настинка ги уплаши :)
12
3
 
3
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
До 13Българите сме православни и свещенниците, които ти наричаш попове нямат общо с Папата. Запознайсемпреди да даваш мнение.
11
6
 
7
 
! Отговори
българка преди 4 години
Обаче българските попове са по-големи католици от папапа, както се казва. При нас служби ще има, ще се цАлуват заразените икони, със свещена лъжичка ще дават причастие. Ама те поповете не са виновни, виновни сме ние, тези които ходят де... Освен това, братя българи, става дума за ПАРИ ! Когато отидете на цветница ви дават върбова клонка и очакват до степен на задължителност, да дадете ПАРИ! На разпети петък - минавате под масата и след това оставяте, какво ? ПАРИ ! На Великден пака така !
10
6
 
6
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
До 10А ти на църква ходиш ли? Знаеш ли как е в България? А в Гърция ходил ли си да си запознат да даваш такива съвети? Има време и БПЦ да вземе отношение. При нас ролята на Църквата не веднъж е опитвано да бъде анулирана, но все още я има и ще я има.Леко и кротко. Бог пред нас иние след него.
9
6
 
5
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
До 9А Богослужението в такива времена какво е? А изповядването в такива времена какво е? Стига гледали в кесията на БПЦ, а кажи ти конкретно какво направи?Спрете с обидите към църковно служителите и БПЦ. На себе си добро не правите.Живи и здрави.
8
4
 
23
 
! Отговори
Аноним преди 4 години
Браво! Възхитена съм от гърците! Ей такава църква ни трябва! Нашите да взимат пример! И веднага да отменят всичко, млади хора *** вече, след великден ще пламне още повече
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Гръцката православна църква дава 150 000 евро в подкрепа на здравната система и че членовете му ще дарят част от заплатата си за същата цел"Тишина отново у нас. Великите ни, не-материални, духовни водачи с една заплатка няма да се разделят. Все пак още златни Ролекси и Мерцедеси трябва да се купуват. Това е духовността в България. И милиони овце на каишка им се кланят безусловно. Смях
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярата и църквата са изцяло две различни неща. Да ходиш да обикаляш каквото и да е в тези условия си е чист робски манталитет.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Г.аньо отново е над нещата начело със Светият синод и златните Ролекси.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сравнявай с нашата както винаги неадекватна църква
3
1
 
8
 
! Отговори
Грух преди 4 години
А бе едно въпросче ме терзае мен, как седи въпроса със синагогите и джамиите във връзка с кризата? Ще се затварят ли? Питам си, не само за Гърция, но и за България. Просто така за личния архив муахаха.
2
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така трябва да бъде и при нас. Не мисля че вярата се изразява в това да отидеш да обикаляш църквата на Велик ден в условия на пандемия
1
10
 
22
 
! Отговори
гост преди 4 години
А у нас - дружно *** лъжичката!